به گزارش ايرنا، ياور عباس روز دوشنبه در مراسم بزرگداشت علامه اقبال لاهوري در مشهد افزود: اقبال عشقي عميق به ايران داشت و اين مطلب را نيز روشن بينانه گفته بود.
وي ادامه داد: اقبال لاهوري انقلاب اسلامي ايران را از جمله در شعر 'چون چراغ لاله سوزم در خيابان شما' از كتاب 'زبور عجم' پيش بيني كرد و بطور كلي مي توان اقبال را يكي از قويترين حلقه هاي مشترك ميان ايران و پاكستان دانست.
اين ديپلمات پاكستاني گفت: اقبال بر وحدت امت اسلامي تاكيد دارد و معتقد است مردم ايران و پاكستان نبايد ميراث ارزشمند و حلقه ارتباط خود را فراموش كنند.
وي افزود: روز اقبال روز استقلال پاكستان بود زيرا او بود كه در خطابه اش در اجتماع سراسري ساليانه حزب مسلم ليگ هند ايده تشكيل كشور پاكستان را مطرح كرد و اينگونه بود كه 15 سال پس از آن، رويايش با همان تركيب سرزميني كه پيش بيني كرده بود به شكل كشور مستقل و مسلمان پاكستان واقعيت يافت.
عباس ادامه داد: علامه اقبال پدر ملت و بنيانگذار پاكستان به همراه قائد اعظم محمدعلي جناح است كه به روياي علامه با رهبري مسالمت آميز و به دور از خشونت واقعيت بخشيد و حركت آزاديخواهانه مسلمانان شبه قاره هند را هدايت كرد.
وي گفت: شخصيت اقبال لاهوري ابعاد مختلفي داشت زيرا او فيلسوف، استاد، وكيل، پژوهشگر، اصلاح طلب، عارف روشن ضمير، سياستدان، متفكر اسلامي، فردي دانشگاهي و يك رهبر فكري بود.
سركنسول پاكستان در مشهد افزود: انديشه اقبال به يك ملت و يك گروه محدود نمي شود زيرا او جهاني است و خود مي گويد كه گرچه از سرزمين زيباي كشمير است اما هويت اصلي اش معنويت اسلامي و نواي ادبي اش الهام گرفته از سبك و سياق زبان فارسي است.
وي ادامه داد: آينده بينيهاي او محدود به مردم شبه قاره نبود بلكه پيام اقبال براي همه انسانها و براي مسلمانان به شكل خاص بود، او مي گويد بگذار با وحدتمان در پاسداري از حرم امن الهي از ساحل نيل تا دورترين صحراهاي كاشغر، تن واحد باشيم.
عباس گفت: انديشه هاي اقبال لاهوري به درد زندگي امروز ما مي خورد همانطور كه يك قرن قبل نيز چنين بود.
علامه محمد اقبال لاهوري شاعر، سياستمدار و متفكر مسلمان پاكستاني اشعار زيادي به زبانهاي فارسي و اردو سروده است.
اقبال نخستين كسي بود كه ايدهٔ يك كشور مستقل را براي مسلمانان هند مطرح كرد كه در نهايت منجر به ايجاد كشور پاكستان شد.
وي كه در اين كشور بطور رسمي 'شاعر ملي' خوانده مي شود يكي از احياگران فكر ديني در دنياي معاصر هم به شمار مي رود.
علامه اقبال در سال سن 61 سالگي به سال 1317شمسي درگذشت. مقبره وي در لاهور پاكستان است.
1922/1858
ديپلمات پاكستاني: علامه اقبال تهران را مركز مراوادات شرق مي دانست
۱۸ آبان ۱۳۹۴، ۱۴:۴۱
کد خبر:
81831353
مشهد- ايرنا- سركنسول پاكستان در مشهد گفت: علامه محمد اقبال لاهوري عقيده داشت شهر تهران مي تواند مانند ژنو كه مركز مراوادات غرب است، مركز مراودات شرق باشد.