به گزارش خبرنگارحقوقی قضائی ایرنا، بابك زنجانی درادامه قرائت دفاعیات امروز در ششمین جلسه رسیدگی به اتهاماتش كه در شعبه 15 دادگاه انقلاب اسلامی به ریاست قاضی صلواتی به صورت علنی برگزارشد، مطالب نسبتا جالبی را مطرح كرد كه البته از سوی كارشناسان و قاضی دادگاه پاسخ های به نسبت جالب تری دریافت كرده است.
** انتقال پیام سوئیفتی از بانك انصار به ارزش حدود 400 میلیون دلار
بابك زنجانی در ادامه دفاعیات از انتقال پیام های سوئیفتی توسط بانك انصار برای خرید جرثقیل ها گفت و اظهاركرد: بانك انصار پیام های سوئیفتی ام را برای خرید جرثقیل انجام داد.
دراین هنگام، قاضی ازمتهم پرسید كمك گرفتن از بانك انصار نشان می دهد نمی توانستید از طریق شركت های خود پیام سوئیفتی بفرستید كه متهم پاسخ داد، نه؛ بانك انصار با تعهد خودم این كار را انجام داد.
قاضی پرسید: حجم پیام ها و مبلغ آن چقدر بوده است كه متهم پاسخ داد: از طریق بانك انصار به بانك دبی امارات، كل جرثقیل های پل صدر، 50 دستگاه جرثقیل كوچك و ... ، كه قاضی حرف های متهم را نیمه كاره گذاشت و پرسید: مبلغ چقدربود و متهم گفت: الان یادم نمی آید شاید حدود 300 یا 400 میلیون دلار بوده است.
بابك زنجانی بعد از این پرسش و پاسخ با ریاست دادگاه، قرائت دفاعیات را ادامه داد و گفت: گفتند پرسنل من در تهران فایل هایی را در اختیار داشتند كه از سوی یك شركت لبنانی در اختیار آنها گذاشته شده است؛ در حالی كه این فرمت ها برای كسانی كه بازرگانی می كنند به رایگان در اینترنت قرار داده شده است و هر فرمت كار خاصی انجام می دهد و پیامی را در آن آماده می كند.
وی اضافه كرد: بودن این فرمت ها در اختیار فردی، نمی تواند موجب جعل آن شود.
متهم اصلی پرونده نفتی تصریح كرد: در كیفرخواست گفتند اعتبار اسنادی شركت اچ كی كه توسط شركت اس سی تی بنكرز در بانك اف آی آی بی قرار گرفته، جعلی است؛ در حالی كه چنین نیست.
** «م.م» تایپیست با «م.م.» مدیر عامل فرق می كنند
زنجانی با بیان اینكه گفته اند«.م .م » عنوان كرده این موضوع جعلی بوده است، گفت: این خانم یك تایپیست 19 ساله است كه فقط چیزهایی كه به او گفته می شود را تایپ می كند.
این متهم در پاسخ به سوال قاضی كه آیا این خانم همان مدیرعامل یكی از شركت های شما نبوده است، افزود: نه این خانم مدیرعامل نبود آن «م. م» فرد دیگری است (اسم كوچك این دو باهم فرق می كند).
** در پرداخت، صلاح كار خودم را می بینیم نه دستور
بابك زنجانی با بیان اینكه صندوق بازنشستگی برای ما یك سری دستور پرداخت هایی گذاشت، گفت: من صلاح كار خودم را می بینیم نه دستورهای دیگران؛ وظیفه نداشتم هر جا پول بفرستم؛ طبق قانون می توانستم آن را ریجكت كنم.
صندوق بازنشستگی پیامی به فرمت ام تی 199 فرستاده بود كه به خانم (م.م) گفتم در جواب بنویسید نمی توانیم انجام دهیم و این تصمیم درستی بود كه گرفتم.
وی افزود: حتی متعاقب آن به آقای «الف.و.د» نامه ای نوشتم كه به این حساب ها نمی توانیم پرداخت كنیم و شماره حساب دیگری بدهید.
متهم اصلی پرونده نفتی با بیان اینكه گفته اند، پیام ها در قالب سوئیفت انجام نشده است، اظهاركرد: قبلا نیز گفتم فرقی نمیكند پیام با سوئیفت یا ایمیل ارسال شود و باید فرستنده نامه مشخص شود؛ شركت اس سی تی بنكرز كد سوئیفتی دارد كه با شماره 1 مشخص شده است؛ ما دو كد سوئیفتی داشتیم و شعبه امارات ما درخواست كد كرده بود اما هنوز به سیستم سوئیفت متصل نشده بود.
دراین هنگام رضا نجفی نماینده دادستان از متهم نفتی پرسید كد بیك (BIC) داشتید یا بی ام ای ((BMA؟ كه او پاسخ داد، فرقی نمی كند مثل این است كه امروز به من بگویید «ب.ز» و بپرسید آیا بابك زنجانی همان «ب. ز» است یا نه؟
نماینده دادستان: فرق می كند؛ شركت سوئیفت در نامه ای كه فرستاده اعلام كرده كد یا بیك است یا بی ام ای؛ كد بیك برای بانك ها به كار می رود و كد بی ام ای ی با مجوز سوئیفت است كه شركت می تواند تحت نظر این بانك با عنوان زیرمجموعه پیام ارسال كند و شركت اس سی تی بنكرز این مجوز را گرفته بود نه كد بیك را؛ این گزارش نماینده سوئیفت است.
بابك زنجانی: اشتباه است؛ من به عنوان بانك ثبت نشدم به عنوان شركت اس سی تی بنكرز ثبت شدم.
وی ادعا كرد: می توانستم به هزاران بانك قرارداد بنویسم؛ اما با بانك ملی دبی قراردادی نداشتم و نمی خواستم با این بانك كار كنم، بنابراین از بانك انصار خواستم پیام را بفرستد.
**متهم نفتی: شركت ای ای جی ( (AEG) تعیین كننده برقراری ارتباط مالی نیست
متهم نفتی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینكه آیا مجوز سوئیفت از گروه متحد گرفته اید، گفت: بله مجوز ایران را از گروه متحد گرفتم و شركت اِی ای جی ارائه كننده خدمات سرویس است و حق ندارد برای من تعیین تكلیف كند كه با چه كسی در ارتباط باشم.
وی با ذكر مثالی ادامه داد: مانند این است در وایبر عضو شوم و مدیرعامل این شركت بگوید فقط با افراد خاصی می توانی در ارتباط باشی.
بابك زنجانی تصریح كرد: این موسسه یك آژانس است و متقاضیان در آنجا فقط مجوز می گیرند و از زمان اخذ مجوز به بانك های دنیا وصل می شوند.
كارشناس بانك مركزی از زنجانی پرسید، 11 ال سی كه صادر كردید به چه طریق به دست شركت شما رسیده است كه متهم پاسخ داد، از طریق ایمیل، و كارشناس دوباره پرسد، پس از طریق سوئیفت نبوده است و متهم نیز ادامه داد، نه.
كارشناس گفت: براساس گزارش این ال سی ها مستقیما به دفتر اس سی تی بنكرز تحویل داده شده است كه زنجانی گفت: حساب شركت اچ كی در مالزی بود و ممكن است ابلاغیه را در تهران تحویل داده باشند.
** كارشناس: سوئیفت یك موسسه جهانی و كاملا استاندارد است
كارشناس دیگر بانك مركزی در خصوص سوئیفت اظهار كرد: سوئیفت یك موسسه جهانی است كه طی تشریفاتی عضویت می پذیرد و كاملا نیز استاندارد است؛ بعدا در این خصوص گزارش ارائه خواهم كرد .
وی ادامه داد: تنها پیام های سوئیفتی كه بدرستی مخابره شده پیام هایی بود كه از سوی بانك انصار ارسال شد.
**داشتن سوئیفت و خدمت ارزی عمل مجرمانه نیست
در ادامه وكیل بابك زنجانی خطاب به ریاست دادگاه گفت: كارشناسان بانك مركزی بیان كردند كه چون پیام تا یك جایی در سوئیفت تعیین شده؛ اما از این طریق مخابره نشده است بنابراین جعل است اما تا زمانی كه دادگاه سوال نكرده كارشناس نباید نظر دهد.
رسول كوهپایه زاده ادامه داد: این دوكارشناس به دنبال این هستند جعلی بودن اسناد مندرج در كیفرخواست را مدلل كنند، پس اعلام می كنند چون پیام سوئیفتی مخابره نشده پس جعلی است كه جعلی بودن آن را قاضی تصمیم می گیرد.
وی با بیان اینكه رابطه موكل من با دولت، رابطه شاكی و متشاكی است، گفت: بانك مركزی نیز قسمتی از وجوه را مطالبه كرده است و شاید چندان موجه نباشد فردی كه قسمتی از دولت است لباس كارشناسی بپوشد و دفاع كند؛ چون این امرشائبه بی طرفی را از بین می برد.
** قاضی صلواتی: كارشناسان حاضر از مجرب ترین كارشناسان بانك مركزی هستند
قاضی صلواتی در پاسخ به وكیل متهم گفت: در این جا لازم بود بحث سوئیفت باز و توضیحاتی در این خصوص ارائه شود؛ آقایان جزو مجرب ترین كارشناسان بانك مركزی هستند و به درخواست دادگاه در این جلسه حضور پیدا كردند.
وی ادامه داد: كارشناسان می خواهند استنتاج كنند نه اینكه چیزی علیه موكل شما بیان كنند.
بعد از رد و بدل های صحبت های مختلف بین قاضی، كارشناسان، متهم و موكل او، بابك زنجانی به قرائت دفاعیات ادامه داد و گفت: بانك مركزی در پاسخ به بازپرس نامه ای نوشته و در آن آورده است بابك زنجانی دو بانك خریداری كرده و در چند سال به جابجایی منابع ارزی اقدام كرده است؛ همچنین ازطریق شركت اِی ای جی، سوئیفت گرفته و كار خوبی كرده است؛ كه بازپرس فكر كرده بود گرفتن سوئیفت یك عمل مجرمانه است.
وی ادامه داد: اگر گرفتن سوئیفت و انجام خدمات ارزی از این طریق عمل مجرمانه بوده چرا خود بانك مركزی با من كار می كرد؛ چندین بار معاون ارزی بانك مركزی به دفتر من آمدند و از من خواستند كاری را برایشان انجام دهم بنده به دنبال جرم زایی نبودم.
متهم اصلی پرونده نفتی خاطرنشان كرد: در بانك های ملت و صادرات در شعبه دبی از طرف مردم الی سیهای زیادی باز شده و بیش از 300 ال سی رسیده بود كه بانك صادرات پول نداشت به مردم بدهد و من آن اسناد ی را كه هیچ كس نمی خرید، خریداری كردم و پول های مردم را پس دادم.
** فقر مدیران بانك ها كه فقط در دولت های قبل بود
متهم نفتی با بیان اینكه در كیفر خواست اشاره شده كه من به فقرعلمی مدیران بانك واقف بودم، گفت: 23 بانك طی سه تا چهار سال با بنده كار می كردند و من با آنها دوست بودم.
وی افزود: آیا این به این معنی است كه من سر آنها را كلاه گذاشتم؟ از آنها سوال كنید، آن ها پول غیرقابل انتقال داشتند و من كمك كردم و راهكار دادم تا پول مردم جابجا شود و آیا كدام یك از آن ها از من شاكی هستند؟.
بابك زنجانی ادامه داد: آیا پولی را كه با كارمزد 7 در 1000 از من می گرفتند و آن را با پول بی مصرف و غیرقابل انتقال عوض می كردند، بیانگر فقر علمی مدیران است یا زرنگی آن ها.
** اگر دنبال شكار بودم موارد بهتری برای شكار وجود داشت
بابك زنجانی با بیان اینكه در كیفر خواست آمده زنجانی در فرصت یك شكار بوده است، گفت: این در حالی است كه روش پرداختی من از طریق شركت آی بان بوده، آیا چون زنجانی 7 در 1000 می گرفته از مردم 20 درصد را نمی گرفته به دنبال شكار بوده است؟
وی ادامه داد: خیلی از بانك ها هنوز به من بدهكار هستند؛ 36هزار حواله برای بانك ها انجام دادم و اگر به دنبال شكار بودم جای بهتری را انتخاب می كردم؛ من می دانستم به كجا باید برای شكار بهتر بروم نه اینكه دنبال حواله مردم باشم؛ اگر درصدهای من غیر متعارف بود چرا بانك مركزی اینگونه عمل می كرد ضرر این كار كجا بوده كه مسئولان بانك مركزی ناراحت هستند.
** داستان های دبیت كارت و كردیت كارت
بابك زنجانی در رابطه با صدور كارت و مجوز آن گفت: كارت وسیله اعتباری من بوده كه خام است و نسبت به حساب مشتری شارژ می شود.
وی ادامه داد: با صدور كارت آی بان به مشتری اعتبار دادم و گفتم شما به اندازه این كارت می توانید حواله صادر كنید اگر این كار مجوز می خواست چرا بانك مركزی از آن استفاده می كرد.
**نماینده بانك مركزی: بانك مركزی از سیستم آی وان استفاده نكرد
نماینده بانك مركزی در پاسخ به اظهارات بابك زنجانی گفت: بانك مركزی هیچ گاه از سیستم آی وان استفاده نكرده است؛ اما با فشارهایی كه وجود داشت این سیستم در بانك مركزی نصب شد.
وی ادامه داد: مصوبه شورای پول و اعتبار در تاریخ اردیبهشت ماه سال 80، كارت را اینگونه تعریف می كند، هرگونه كارت الكترونیكی كه استفاده از آن موجب برداشت وجه، بدهكاری و .. است؛ در بند سوم این مصوبه آمده است: صدور كارت فقط توسط بانك ها و موسسات اعتباری دارای مجوز قانونی و پس از كسب اجازه از بانك مركزی انجام می شود.
نماینده دادستان از متهم پرسید، آیا برای صدور این كارت ها از داخل كشورمجوز داشته اید؟، كه متهم پاسخ داد، ربطی ندارد كه مجوز از داخل كشور باشد یا خارج از كشور.
نماینده دادستان باز پرسید آیا می توانید با مجوز بانك مالزی در كشور كارت صادر كنید كه متهم با طرح سئوالی دیگر مبنی براینكه آیا اینها باهم ارتباط دارند، از جواب دادن طفره رفت.
قاضی پرونده از متهم پرسید: آیا برای صدور كارت ها در كشور مجوز داشته اید یا نداشته اید؟، كه متهم پاسخ داد، این كارت ها در خارج از كشور چاپ و با مجوز خاص وارد كشور شده است؛ صدور این كارت به منظور نظم دادن به بانك ها بود.
قاضی صلواتی ادامه داد: پس از بانك مركزی مجوز نداشتید؟، كه متهم دیگر بار پاسخ داد، بیش از 2 میلیارد یورو از این كارت ها استفاده شده و كارخانه ها با این كارت ها زندگی خود را گذراندند و مشكلاتشان را رفع كردند.
بابك زنجانی در پاسخ به سوال نماینده بانك مركزی كه گفت این پولها دبیت كارت بوده یا كردیت كارت گفت: دبیت كارت بوده است، پول داخل حساب بوده و وقتی كارت كشیده می شد مبلغ مورد نظر از محل آن خارج می شد.
متهم نفتی گفت: من تعجب می كنم چرا دولت كه عوض شد همه می گویند مدیران قبلی فقرعلمی داشتند و بلافاصله بعد از آن قاضی بیان كرد شما در چارچوب قانون از خود دفاع كنید و قبلا این موارد را بیان كرده اید كه زنجانی می گوید، فراموش كردم كه اینها را از قبل بیان كرده بودم.
** ماجرای وام 15 میلیارد یورویی و ضمانت یك شیخ
بابك زنجانی با بیان اینكه آقای بازپرس می پرسد چه مقدار پول در خارج از كشور داشتم و چقدر حوالجات صادر كردم، گفت: بنده مبلغ 15میلیارد یورو (سه وام 5 میلیارد یورویی) در خارج از كشور گرفتم كه شیخی در آنجا ضامن من شد.
وی اضافه كرد: برخی كارت های اعتباری می گیرند و تحویل مشتریان می دهند و مشتریان تا 59 روز بعد از دریافت كارت هیچ سودی پرداخت نمی كنند اما اگر نتوانند تا این زمان مقرر پول را برنگردانند، بهره و سود 60 روز را باید پرداخت كنند؛ شركت هایی مانند ویزا كارت، مستر كارت، امریكن اكسپرس كارت، كُرییر وجود دارد كه با قراردادن پایانه هایی به نام ای تی ام یا پوز، افراد را به این سمت هدایت می كنند و برخی شركت ها با مستركارت، ویزا كارت و غیره تفاهم می كنند، سه ماه یا شش ماه بعد ازمهلت مقرر پول را پرداخت كنند و این كارت ها را میان مردم درهمان مدت 59 روزه توزیع می كنند.
وی ادامه داد: بهمنی رئیس وقت بانك مركزی و خانم «ك» از كردیت كارت من استفاده كردند و بهمنی گفته این كارت در آلمان استفاده شده و معتبر بود.
** آی وان یكی از مجموعه های نرم افزاری شركت سوئیفیت است
بابك زنجانی در پاسخ به سئوال قاضی پرونده مبنی بر اینكه آیا آی وان زیر مجموعه شركت سوئیفیت است، گفت: نه، آقای «الف» در تركیه نماینده ای در شركت سوئیفت است و البته حرفهای وی را بنده تایید می كنم اما وی از شركت سوئیفت مطلع نیست و آی وان یكی از مجموعه های نرم افزاری شركت سوئیفیت است.
نماینده بانك مركزی در پاسخ گفت: بنده 21 سال در حوزه سوئیفت بین الملل فعالیت و مسئوولیت داشتم و دوره های بین المللی سوئیفتی را در كشورهای دیگر گذرانده ام؛ بخش خاورمیانه و شمال آفریقای سوئیفت در دبی مستقر است و استعلام های صورت گرفته از مدیران سوئیفت بوده است.
** سوئیفت هیچ گونه عملیات بانكی برای دادن اعتبار به اشخاص ندارد
نماینده بانك مركزی ادامه داد: طبق استعلام صورت گرفته، آی وان تو آی وان شركت نیست و یك استاندارد جهانی زیرمجموعه سوئیفت است و این استاندارد مشخصات دارنده حساب در حساب است؛ اما شما فقط با داشتن شماره حساب نمی توانید پول رد و بدل كنید و حتی در واریز پول بانك به بانك هم باید منشاء آن مشخص باشد.
وی تاكید كرد: سوئیفت هیچ گونه عملیات بانكی ندارد كه بخواهد به كسی اعتبار دهد.
** مصرف پنج میلیارد یورو از سالهای 88 تا 89 در مجموعه های من
قاضی پرونده خطاب به بابك زنجانی گفت: در رابطه با 15 میلیارد یورو توضیح دهید كه متهم نفتی بیان كرد مبلغ 5 میلیارد یورو از سالهای 88 تا 89 در مجموعه من وجود داشت و مصرف شد.
وی در پاسخ به سوال قاضی مبنی بر اینكه بازگشت این پول به آن شركت چگونه بود، تصریح كرد: از كل مبلغ 15 میلیاردی كه دریافت كردیم به صورت 5 ساله قابل تمدید بود كه توسط دوستانم در بیرون از كشور انجام شد.
بابك زنجانی در پاسخ به سوال بازپرس پرونده مبنی بر اینكه مجوزها، ضمانت نامهها و شیخی كه از آن حرف میزنید را بیاورید تا اثبات كند مشاء پول كجا است؟، گفت: بنده آن چیزی را كه به شما ربط دارد جواب می دهم، باید بروید در دادستانی آن كشور درخواست بدهید و از آن شیخ سوال بپرسید.
قاضی پرونده گفت: شیخی وجود ندارد و منشاء آن نامعلوم است. بنابراین هر گونه مداركی راجع به شیخ و مبلغ 15 میلیارد یورو دارید در جلسه بعد ارائه دهید.
متهم گفت: چشم و ادامه داد، این زورگویی است كه می گویید فرد خارج از كشور را محاكمه می كنید.
** چه كسی از خواهرم دلسوزتر!
بابك زنجانی با بیان اینكه اكثر بازپرسی ها با حضور بازپرس و رئیس بند انجام می شد، گفت: بازپرس از من خواسته تا ریز 15 میلیارد یورو و مصارف آن را اعلام كنم كه گفتم به یاد ندارم و از فردی كه در شركتم بود خواستم دادگاه بیاید و این كار را انجام دهد.
وی ادامه داد: از آنجا كه آقای «م» سرهم بندی می كرد، از مسئول بند خواستم تا پرینت چیزی كه می نویسم را به خانواده و خواهرم تحویل دهد و او نیز گفت اشكالی ندارد.
متهم اصلی پرونده نفتی تصریح كرد: در آنجا نوشتم نامه را روی سربرگ آی وان تو آی وان بزنید و چه كسی از خواهرانم دلسوزتر كه بخواهند این كار را انجام دهند.
وی افزود: من كه صدها صفحه را حفظ نبودم تا بخواهم از زندان بنویسم و جعل كنم؛ به آنها فقط گفتم 15 میلیارد را بالا بنویسید و ارقام ریز را زیر این عدد قرار داده و مقدار مصارفی را قید كنید.
** ادعای ارتباط با وزارت اطلاعات و تكذیب این ادعا از سوی این وزارتخانه
بابك با اشاره به بخشی از كیفرخواست مبنی بر ارتباط او با وزارت، گفت: معتقدم برای به نتیجه رساندن پرونده نمی شود به همه دنیا تهمت بزنیم، كار واحد اقتصادی وزارت اطلاعات صیانت از كسانی است كه كارهای بازرگانی می كنند و مجموعه من هم جدای از این نبوده است.
وی اضافه كرد: وزارت اطلاعات بارها به من خبر می داد كه ایمیلها از بیرون چك می شود و من اطلاعاتم را به صورت گزارش با آنها رد و بدل می كردم در واقع با ایمیل مشترك با وزارت اطلاعات هر 15 روز گزارش كاری اقتصادی به آنها می دادم.
** نامه محرمانه وزارت اطلاعات به قاضی و تكذیب هر گونه ارتباط با متهم
قاضی صلواتی با بیان اینكه معاون وزارت اطلاعات در یك نامه محرمانه به این دادگاه، هرگونه ارتباط ایمیلی یا دسترسی مشترك با آدرس اینترنتی مشخص با شما را تكذیب كرده است، گفت: فردی به نام خانم (چ) در تاریخ هفدهم فروردین سال 1393 نامه ای از سمت شما به درب مراجعین وزارت اطلاعات برده و خواستار ملاقات با كارشناسان شده است و به آنها گفته در صورتی كه بازپرس از شما سوال پرسید پاسخ دهید كه هر15 روز اطلاعات در قالب گزارش برای شما ارسال می شد.
متهم در این حین، گفت: اشتباه می كنند ؛ آدم هایی كه ارتباط داشتند زنده و موجود هستند.
كم كم صدای دلنشین اذان ظهربه افق تهران در فضای دادگاه طنین انداز شد و قاضی با شنیدن صدای اذان دستور ختم جلسه ششم و ادامه رسیدگی در تاریخ 19 آبان یعنی صبح فردا سه شنبه را اعلام كرد.
اجتمام** 9317**1724
تهران- ایرنا- ادعای وجود شیخی كه ضامن 15میلیارد یورو شد، ارتباط داشتن با وزارت اطلاعات و ارسال گزارش به این وزارتخانه هر 15 روز یكبار و جعلی نبودن اسناد از جمله مواردی است كه متهم اصلی نفتی در ادامه دفاعیات بعد از تنفس قرائت كرد.