۱۱ بهمن ۱۳۹۴، ۲۰:۳۱
کد خبر: 81943492
T T
۰ نفر
سند مديريت يكپارچه سازي تالاب هامون در زابل رونمايي شد

زابل- ايرنا- نخستين سند تدوين مديريت يكپارچه سازي تالاب بين المللي هامون امروز يكشنبه در زابل رونمايي شد.

به گزارش ايرنا معاون برنامه و بودجه سازمان مديريت و برنامه ريزي استانداري سيستان و بلوچستان در اين آيين كه بمناسبت روز جهاني تالاب ها برگزار شد گفت: براي تهيه سند مديريت يكپارچه سازي تالاب بين المللي هامون از نظرات تمام افراد و بهره برداران اين تالاب استفاده شده زيرا نقش مردم در حفظ و احياي آن مفيد و پررنگ است.
مهردادعرب با اشاره به سخت كوشي و غيرت مردم سيستان در احياي تالاب هامون، اظهار داشت: مردم سيستان هميشه مطالبه و پيگير احياي تالاب هامون هستند.
وي ادامه داد: رئيس سازمان حفاظت محيط زيست در سفر به منطقه سيستان با تشكيل زنجيره انساني مردم سيستان مواجه شد كه اين امر نشان مي دهد آنان به تالاب بين المللي هامون تعصب دارند به طوري كه وظيفه مسئولان را سنگين تر كرده است.
وي از نگاه ويژه استاندار سيستان و بلوچستان به تالاب هامون تقدير كرد و گفت: وي شخصا به موضوع اين تالاب ورود و ماموريت تدوين طرح مديريت يكپارچه سازي آن را به محيط زيست محول كرد.
معاون برنامه و بودجه سازمان مديريت و برنامه ريزي استانداري سيستان و بلوچستان همچنين از اختصاص 85 ميليارد ريال اعتبار براي احياي تالاب بين المللي هامون در سال 94 خبرداد و گفت: رديف بودجه اين اعتبار مشخص شده ولي تاكنون هيچ مبلغي به آن اختصاص پيدا نكرده كه استاندار سيستان و بلوچستان تاكنون چندين مكاتبه با رئيس سازمان مديريت و برنامه ريزي رئيس جمهوري انجام داده است.
عرب در خصوص افزايش حقآبه تالاب هامون از چاه نيمه ها گفت: با توجه به اهميت تالاب بين المللي اين موضوع بايد از طريق وزارت نيرو و سازمان آب منطقه اي سيستان و بلوچستان پيگيري شود.
وي با اشاره به تدوين طرح سه ساله براي راهكارهاي مقابله با بادهاي 120 روزه سيستان، بيان كرد: اين طرح با نگاه به معيشت و زيست مردم با حضور سازمان مديريت و برنامه ريزي، ستاد بحران و ديگر دستگاه هاي مرتبط در بخش هاي مختلف در شوراي برنامه ريزي استان مطرح و تصويب شده است.
معاون استاندار سيستان وبلوچستان و فرماندار ويژه زابل نيز گفت: احياي تالاب بين المللي هامون سبب حل مسائل و مشكلات مردم منطقه مي شود.
هوشنگ ناظري اظهار داشت: فعاليت هاي خوبي طي دو سال اخير براي احياي دوباره تالاب هامون انجام شده به طوري كه اين تالاب در سطح منطقه اي، استاني، ملي و بين المللي مطرح شده كه بايد از تلاش معاونان و استاندار سيستان وبلوچستان و سازمان هاي مردم نهاد تشكر كرد.
وي با بيان اينكه رسانه ها به صورت ملي و بين المللي موضوعات هامون را در برد جهاني مطرح كردند، گفت: براي مبارزه با خشكسالي روش هاي علمي، كارشناسي و پرهيز از اقدامات سليقه اي و غير كارشناسي براي تالاب بين المللي هامون نياز است.
مديركل حفاظت محيط زيست سيستان و بلوچستان نيز گفت: بيماري، فقر و كوچ مهم ترين مشكلات انسان ها در خشكسالي است كه نتيجه آن تخريب اكوسيستم ها بنا به هر دليلي رخ مي دهد.
سعيد محمودي افزود: تالاب بين المللي هامون بدليل اينكه بالاترين سطح وابستگي مردم را دارد مشكلات زيادي براي آنان فراهم كرده است.
وي اولين اقدام موثر براي احياي دوباره تالاب بين المللي هامون را پيگيري و تدوين مديريت يكپارچه سازي تالاب هامون دانست و اظهار داشت: اين طرح با هماهنگي مردم و مسئولان تهيه و نهايي شده و پس از تصويب در شوراي برنامه ريزي استان در هيات دولت ارائه خواهد شد.
مديركل حفاظت محيط زيست سيستان و بلوچستان از دريافت نخستين حقآبه تالاب بين المللي هامون از چاه نيمه در سال جاري خبرداد و گفت: اين حقآبه با همكاري سازمان آب منطقه اي براي نخستين بار دريافت مي شود.
وي افزود: ميزان حقآبه 60 ميليون متر مكعب است كه بايستي در زمان مناسب با رقم بيشتري به تالاب داده شود.
تالاب بين المللي هامون به عنوان يكي از درياچه هاي كويري و بياباني شرق كشور متشكل از سه قسمت هامون پوزك در شمال شرق، هامون صابوري در شمال و شمال غرب و هامون هيرمند در غرب و جنوب غرب منطقه سيستان واقع شده است.
پيش از بروز بحران خشكسالي و در سال هاي پر آبي به ويژه در فصل بهار بعد از جاري شدن سيلاب رودخانه هيرمند و انشعابات آن، سه هامون به يكديگر اتصال پيدا مي كردند كه در 17 سال گذشته به دليل خشكسالي اين امر محقق نشده است.
تالاب بين المللي هامون از سه تالاب يادشده به گستره تقريبي پنج هزار و 700 كيلومتر مربع تشكيل شده كه از اين گستره حدود سه هزار و 860 كيلومتر مربع (در مواقع پرآبي) در محدوده سرزمين ايران قرار دارد و بقيه آن در خاك افغانستان است.
سيستان با پنج شهرستان هيرمند، زابل، زهك، نيمروز و هامون در شمال استان سيستان و بلوچستان واقع شده و با ولايت نيمروز افغانستان همسايه است.
زابل در 205 كيلومتري شمال زاهدان مركز استان قرار دارد.
7317/ 8005 /6081