به گزارش گروه علمي ايرنا ازنشريه گياهشناسي انجمن لينيان، اين قارچ كه قدمت آن 440 ميليون سال است، زير سطح زمين مي زيست و مواد را تجزيه مي كرد.اين ارگانيسم پيشگام مي تواند توضيح دهد كه موجودات اوليه چطور خشكي هاي لم يزرع زمين را اشغال كردند.
بيشتر دانشمندان موافقند كه حيات حدود 500 تا 450 ميليون سال قبل از درياها به خشكي آمد.اما براي آنكه گياهان و حيوانات بتوانند بر زمين خشك (terra firma) جاي پايي پيدا كنند، وجود مغذي ها و خاك لازم بودو همين قارچ ها بودند كه اين فرآيند را شروع كردند، يعني شروع به توليد نيتروژن و اكسيژن در خاك اوليه سطح زمين كردند.
***ركوردها فسيلي
دكتر مارتين اسميت، دانشمندي كه آن را تحليل كرده مي گويد احتمالا قبل از اين قارچ ها، باكتري ها و جلبك هايي روي خشكي وجود داشت - اما فسيل آنها به ندرت حفظ مي شود.به اين ترتيب تورتوتوبوس احتمالا قديمي ترين فسيل يك ارگانيسم ساكن خشكي است كه تا امروز كشف مي شود.
دكتر اسميت گفت:اين اولين فسيل يك ارگانيسم است كه فقط روي خشكي مي زيست. اين موجود مواد مرده و پوسيده را تجزيه مي كرد.اين قارچ فسيل شده در بسياري نقاط از جمله در سوئد و اسكاتلند كشف شده است.
طول هر يك از اين فسيل هاي ذره بيني كمتر از قطر موي انسان است و ساختمان طناب-مانند آن شبيه قارچ هاي امروزي است.
دانشمندان فكر مي كنند كه قارچ هاي اوليه (fungi) به تشكيل خاك و فرآيند پوسيدن مواد ارگانيك كمك كردند و به اين ترتيب راه را براي پيدايش گياهان گلدار و درختان و سپس حيوانات هموار كردند.
به گفته دكتر اسميت كه اين تحقيق را در دانشگاه كمبريج انجام داده، زماني كه اين ارگانيسم در خشكي بود، حيات تقريبا به طور كامل به اقيانوس ها محدود بود و چيزي پيچيده تر از خزه يا گلسنگ و امثال آنها در خشكي تكامل پيدا نكرده بود.
'پيش از آنكه گياهان گل دهنده يا درختان، يا حيواناتي كه به آن وابسته هستند، پديد آيند لازم بود فرآيند پوسيدن و تشكيل خاك ظاهر شود.'
نتايج اين مطالعه در نشريه گياهشناسي انجمن لينيان (Botanical Journal of the Linnean Society) چاپ شده است.
علمي **1440
تهران-ايرنا-فسيل يكي از اولين ارگانيسم هاي ساكن خشكي به نام تورتوتوبوس (Tortotubus) كه طول آن از قطر موي انسان كمتر است و شبيه قارچ است كشف شد.