۳۰ فروردین ۱۳۹۵، ۱۵:۲۸
کد خبر: 82040423
T T
۰ نفر

لیبی كانون مبارزه با داعش در آفریقا

۳۰ فروردین ۱۳۹۵، ۱۵:۲۸
کد خبر: 82040423
لیبی كانون مبارزه با داعش در آفریقا

تهران- ایرنا- استقرار دولت وحدت ملی در لیبی فرصت جدیدی برای مبارزه با گروههای تكفیری- تروریستی بوجود آورده به گونه ای كه دولتهای غربی تلاش می كنند تا با حمایت از دولت جدید طرابلس ، این كشور را به كانون مبارزه با داعش تبدیل كنند.

تحولات پنج سال گذشته لیبی به از هم گسیختگی سیاسی و ناامنی این كشور انجامید به گونه ای كه این سرزمین به یكی از كانون های عمده فعالیت گروههای تروریستی تبدیل شد. گروههای تروریستی نظیر داعش با فرصت بدست آمده ناشی از ناامنی در لیبی تلاش كردند این كشور را به یكی از كانونهای عمده فعالیت خود تبدیل كنند.
استقرار دولت وحدت ملی در لیبی ، روزنه امیدی بوجود آورد تا ثبات سیاسی و امنیت اجتماعی بار دیگر به این كشور بازگردد.
وزیران امور خارجه آلمان و فرانسه نیز روز یكشنبه با هدف حمایت از دولت وحدت ملی لیبی و در دیداری از قبل اعلام نشده وارد طرابلس پایتخت این كشور شدند.
'فرانك اشتاین مایر' وزیر خارجه آلمان در طرابلس گفت كه اتحادیه اروپا آماده آموزش نیروهای امنیتی لیبی است.
'ژان مارك اِرو ' وزیر امور خارجه فر انسه نیز گفت: ما به اینجا آمده ایم تا حمایت كامل خود را از دولت السراج اعلام كنیم، ما از تمامی كشورهایی كه خواهان مشروعیت بخشیدن به دولت وحدت ملی لیبی هستند، دعوت می كنیم كه به ما بپیوندند.
از سوی دیگر سفیران انگلیس ، آمریكا و اسپانیا نیز روز گذشته به نشانه حمایت از دولت طرابلس ،با یك تن از اعضای دولت ائتلافی لیبی دیدار كردند. محور اصلی این گفتگوها مبارزه با گروههای تكفیری تروریستی در لیبی عنوان شده است.
پس از اینكه ماه گذشته دولت وحدت ملی در لیبی با حمایت سازمان ملل مستقر شد ، تحركات وسیع و گسترده سیاسی در این كشور سرعت بیشتری به خود گرفته است.این روند در كنار چشم انداز نوید بخش آن موجب بروز نگرانی هایی در كانون های سیاسی دیگر نظیر روسیه شده است.
از دیدگاه برخی محافل سیاسی نظیر مسكو ، اینگونه تحركات سیاسی می تواند مقدمه یك رویداد غیرمترقبه باشد كه البته از زاویه دید كرملین، عدم هماهنگی در این زمینه به منزله تك روی مجدد غرب در تحولات لیبی ارزیابی می شود .
به همین جهت ویتالی چوركین نماینده دائم روسیه در سازمان ملل هشدار داده، احتمال دارد كه كشورهای غربی طرح های پنهانی برای دخالت نظامی در لیبی داشته باشند.
وی هشدار داد كه هرگونه تلاش یكجانبه از سوی كشورهای غربی برای دخالت نظامی در لیبی واكنش های منفی در پی خواهد داشت.
این مقام روس گفت: گرچه تجربه لیبی برای شورای امنیت بسیار تلخ بود، ولی ما منافع مشتركی در بازگرداندن یكپارچگی و وحدت قلمرو آن و جلوگیری از تبدیل شدن این كشور به مكانی برای پرورش تروریست ها داریم.
این اظهارات به وضوح بیانگر آن است كه كرملین قصد دارد بر خلاف تجربه قبلی در تحولات لیبی ، موقعیتی بیش از یك ناظر
داشته باشد.
روسیه حاضر نیست بار دیگر فقط نظاره گر مداخله نظامی گسترده غرب در لیبی باشد بلكه قصد دارد در معادلات سیاسی این كشور نقش موثر و فعالی داشته باشد.
اتحادیه اروپا صرحتا اعلام می كند كه قصد دارد نیروهایی را به منظور كمك و پشتیبانی از نیروهای پلیس و نیروهای نظامی لیبی به این كشور اعزام كند. گرچه مقامات اتحادیه اروپا تصریح دارند كه این افراد در قالب نیروهای غیرنظامی به لیبی اعزام خواهند شد ولی ماهیت كار حكایت از آن دارد كه این افراد با هر اسمی كه وارد لیبی شوند قطعا به امور نظامی خواهند پرداخت و همین می تواند سرآغاز یك مداخله نظامی دیگر لیبی باشد كه قطعا مورد توافق و حمایت همه قدرتهای فرامنطقه ای نیست.
گرچه اتحادیه اروپا مبارزه با گروههای تكفیری و تروریسی را عامل اصلی تحركات سیاسی خود در لیبی می داند ولی مداخله نظامی در یك كشور خارجی در كنار دستاوردهای مثبت آن می تواند پیامدهای منفی متعددی نیز داشته باشد كه قطعا نمی تواند از اجماع جهانی برخوردار باشد.
كشورهای غربی نگران آن هستند كه گروههای تروریستی از طریق لیبی كه سواحل گسترده ای با مدیترانه دارد وارد كشورهای اروپایی شوند و همین دغدغه آنان را برای هر گونه حضور نظامی در لیبی مصمم می كند.
پیش از استقرار دولت وحدت ملی در طرابلس، برخی گزارش های دریافتی حاكی از آن داشت كه یگان هایی از نیروهای ویژه هوابرد انگلیس در منطقه ای در جنوب 'تبروك' مستقر شده اند تا مقدمات مداخله نظامی گسترده و همه جانبه كشورهای غربی در لیبی را فراهم كنند.
انتشار اینگونه گزارشها موجب شد برخی همسایگان لیبی ناگزیر خود را برای مقابله با پیامدهای هرگونه مداخله نظامی در این كشور آماده كنند.
تونس از جمله كشورهای همسایه لیبی است كه بشدت نسبت به پیامدهای مداخله نظامی غرب در این كشور بیمناك است.
مقامات تونس نگران آن هستند كه با آغاز یك مداخله نظامی در لیبی ، مهاجران و آوارگان به سوی تونس هجوم برند و این كشور را با چالش جدی مواجه كنند.
در ابتدای سال 2015 میلادی ، قذاف الدم ، پسرعموی معمر قذافی كه اكنون در قاهره بسر می برد به كشورهای غربی هشدار داد براثر حوادث اخیر در لیبی و برخی كشورهای دیگر بحران زده ، صدها هزار تن به اروپا مهاجرت خواهند كرد كه در میان آنان تروریست های زیادی حضور دارند و می توانند یك 11 سپتامبر دیگر خلق كنند.
این پیش بینی قذاف الدم كه از مقامات امنیتی عالی رتبه رژیم قذافی بود دیری نپایید كه به واقعیت پیوست و گروهی از تروریستهای تكفیری 13 نوامبر سال 2015 میلادی ، حوادث وحشتناكی در پاریس و حومه این شهر ایجاد كردند كه امواج ترس و وحشت آن به سرعت از مرزهای فرانسه گذشت و به دیگر نقاط اروپا رسید...
گفته می شود كه داعش با استقرار پنج هزار نیروی آموزش دیده و با تجربه نظامی در شهر سرت قصد دارد دامنه نفوذ خود را به نقاط دیگر لیبی گسترش دهد.
كشورهای غربی و از جمله فرانسه معتقدند ، داعش با حضور در لیبی توانسته بار دیگر گروههای تروریستی در آفریقا نظیر بوكوحرام و الشباب در آفریقا ارتباط برقرار كند و سلاح و تجهیزات در اختیار این گروهها قرار دهد. داعش قصد دارد با استفاده از موقعیت جغرافیایی لیبی و ظرفیتهای اقتصادی این كشور ، شبكه ای تروریستی در آفریقا ایجاد كند.
با توجه به این دیدگاه و پس از حمله نیروهای تروریستی - تكفیری به راس النوف ، یكهزار نیروی ویژه هوابرد انگلیس در منطقه ای در جنوب 'تبروك' در نزدیكی مرز مصر و لیبی مستقر شدند تا مقدمات استقرار و مداخله نظامی نیروهای آمریكا ، فرانسه و ایتالیا را فراهم كنند.
به هر روی كشورهای غربی تاكید دارند كه هرگونه حضور نیروهای آنان در لیبی با هدف مبارزه با داعش است. بر اساس این دیدگاه اروپا مصمم است لیبی را به كانون مبارزه با گروههای تروریستی در آفریقا تبدیل كند.
با این وجود این سوال جدی مطرح است كه حضور احتمالی نیروهای نظامی اروپا در لیبی با هدف مبارزه با داعش صورت می گیرد و یا اینكه داعش بهانه ای است برای مداخله نظامی دراز مدت در لیبی ؟
گزارش از محمدرضا عرفانیان
خاورم ** 1583 **1579