به گزارش روز سه شنبه گروه فرهنگي ايرنا به نقل از روابط عمومي سازمان اسناد و كتابخانه ملي جمهوري اسلامي ايران، رسيد رضا صالحي اميري در ابتداي اين مراسم در سخناني گفت: امسال سال خوبي براي ملت ايران خواهد بود و سازمان در دوره جديد فعاليتهاي خود به يك كانون فرهنگي تبديل خواهد شد.
وي افزود: يكي از آسيبهايي كه ما در حوزه فرهنگ با آن رو به رو هستيم اين است كه نخبگان ما در حوزه سياستگذاري، طراحي و برنامهريزي حضور كمرنگي دارند و به اين دليل شاهد شكاف بين نظر و عمل در عرصههاي فرهنگي كشور هستيم. بر اين اساس اگر اين روش تغيير كرده و اصلاح شود و اگر سبك زندگي ايراني اسلامي تغيير مناسبي پيدا كند بخش بزرگي از خواستهها و برنامههاي ما در چارچوب اقتصاد مقاومتي محقق ميشود.
وي ادامه داد: پيرامون نگارش كتاب آينده پژوهي انقلاب اسلامي؛ بيمها و اميدها بايد به اين نكته اشاره كنم كه جسارت دارابي با نگارش اين كتاب براي ورود به اين بحث را ميستايم زيرا هر كسي كه به اين مبحث وارد شود متوجه پيچيدگيها و سختيهاي آن ميشود.
وي تصريح كرد: ما در حوزه فرهنگي تحت هيچ شرايطي نميتوانيم با نظام جهاني انطباق داشته باشيم. يكي از دلايل عدم اين انطباق اين است كه مباني انديشههاي غربي بر ليبراليسم مبتني است و اين در حالي است كه نظام حيات و دين ما هيچكدام با اركان فرهنگي و انديشهاي آنها هماهنگي ندارد.
او ادامه داد: كاري كه دارابي با نوشتن اين كتاب انجام داد اين بود كه به صورتي درونگرا به پيشبيني جهان و وقايع و حوادث پيرامون آن در آينده پرداختهاند. ايشان در انتهاي كتاب خود نيز 70 مورد آسيبشناسي پيرامون وقايع و حوادث جهاني بيرون آورده و استخراج كردند.
رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي تصريح كرد: اگر در حوزههاي اجتماعي، اقتصادي و حتي سياسي با مشكلاتي رو به رو هستيم ريشه تمامي آنها در فرهنگ موجود است. در حقيقت حل مسائل جامعه ايران تنها از ريل فرهنگ امكانپذير است و از ساير بخشها نتيجهبخش نخواهد بود.
علي دارابي مؤلف كتاب 'آينده پژوهي انقلاب اسلامي: بيمها و اميدها' در بخش دوم اين مراسم در سخناني گفت: اين كتاب در طول چهار سال گردآوري شده است. اين كتاب در 368 صفحه و 7 فصل و 3 ضميمه منتشر شده است.
دارابي ادامه داد: كتاب آينده پژوهي انقلاب اسلامي: بيمها و اميدها داراي 13 جدول و 5 نمودار است. همچنين در اين كتاب از بيش از 300 منبع خارجي به زبانهاي انگليسي، عربي و فرانسه و يك منبع داخلي به زبان فارسي استفاده شده است.
مؤلف اين كتاب خاطرنشان كرد: اين كتاب بر اساس رهيافت آينده پژوهشي كار شده و در آن 13 روش در حوزه آينده پژوهي و يك روش تركيبي مورد بحث و بررسي قرار گرفته است.
دارابي تصريح كرد: حرف اصلي من در اين كتاب روندها و تحولات دنيا در 30 سال آينده است و اينكه اين تحولات دنيا را در چه وضعي قرار ميدهد و تأثير و تحول دنيا در ايران چگونه خواهد بود و ما چگونه ميتوانيم در اين رابطه ابتكار عمل داشته و منفعل عمل نكنيم تا در نهايت به پويايي انقلاب اسلامي كمك كنيم.
وي يادآور شد: آينده پژوهشي يك روش، علم و روندي است كه بر اساس آن تحولات منطقه بررسي ميشود زيرا امروز در بحث مربوط به مسائل اساسي فرهنگي، شاهد سونامي تغييرات هستيم كه سرعت و تاثيرگذاري آن با گذشته قابل مقايسه نيست.
مؤلف اين كتاب در پايان گفت: دغدغه اصلي من براي نگارش اين كتاب انقلاب اسلامي است كه حيات ما ميباشد. ما بايد چالشها و آسيبهاي فراروي انقلاب را شناخته و آنها را بررسي كنيم و ببينيم چگونه راه برون رفت از اين چالشها را ميتوانيم پيدا كنيم تا پويايي و مانايي انقلاب در 30 سال آينده حفظ شود.
عزت الله ضرغامي رئيس سابق صدا و سيما و عضو شوراي عالي فضاي مجازي كه در اين مراسم حضور داشت در سخناني گفت: اين جلسه و مراسم با انگيزه چاپ كتاب خيلي خوب و مفيد تشكيل شده است در دورهاي كه فضاي مجازي خود را به رسانههاي ديگر تحميل كرده آن هم با اولويت دارا بودن امكاناتي چون عكس و فيلم توجه به كتاب، كاري بسيار پسنديده و خوبي است.
عضو شوراي عالي فضاي مجازي ادامه داد: نگارش اين كتاب يك اقدام اثربخش و كارآمد در حوزه توليد محتوا ميباشد. نكته مهم اين است كه بايد اين امر يعني اثربخش بودن به همراه كارآمد بودن حاصل شود زيرا خيلي از اوقات كارها اثربخش است ولي كارآمد نيست. بر اين اساس اين كتاب يك كار اثربخش، ضروري و لازم است.
ضرغامي خاطرنشان كرد: انقلاب اسلامي رويداد بزرگي بوده و هست و به همين دليل است كه قدرتهاي جهاني در برابر آن صفآرايي كرده بودند اما در نهايت اين انقلاب اسلامي بود كه در برابر آنها موفق شد. بر اين اساس است كه ميبينيم امروزه همه معادلات جهاني متأثر از انقلاب اسلامي است كه اين موضوع نشاندهنده قدرتمندي و تاثيرگذاري اين انقلاب شكوهمند اسلامي است.
ضرغامي اضافه كرد: در كتاب اين موضوع كه آينده انقلاب چه ميشود و تحولات جهاني در آينده چگونه است و رابطه آن با انقلاب اسلامي چيست آورده شده است. البته متأسفانه تا امروز در اين حوزه خيلي كم كار شده است و اگر هم كاري صورت گرفته برجسته نبوده و شاخص نيست.
وي يادآور شد: كاري كه دارابي به عنوان يك محقق و پژوهشگر در نگارش اين كتاب انجام داده كاري ضروري و مورد نياز جامعه بوده است. زيرا آينده پژوهي در عرصههاي فرهنگي فوق العاده با اهميت است. از اين رو هست كه امروز ميبينيم وضعي كه در حال حاضر داريم با نگاه و پيشبيني شهيد مطهري در سالهاي ابتدايي انقلاب تطبيق ميكند.
عضو شوراي عالي فضاي مجازي تصريح كرد: جاي خالي چنين كتابي با اين عنوان و تاليف بسيار خالي بود. بر اين اساس است كه در اين كتاب ميبينيم كه دارابي سه محور اهميت انقلاب اسلامي، آينده تحولات جهان و تأثيرگذاري انقلاب در تحولات جهاني را به خوبي آورده است.
ضرغامي متذكر شد: در اين كتاب به درستي آينده تحولات جهاني دستهبندي شده و به آن پرداخته شده است. اما من در اين مراسم يك پيشنهاد دارم و آن اين است كه از يك زاوية جديد به اين كتاب و تحقيق بپردازيم و آن ميتواند آن باشد كه بياييم انقلاب اسلامي را اصل بگيريم و به دنبال آن نقش اين انقلاب را در آينده تحولات جهاني بررسي كنيم.
وي در پايان گفت: ارزيابي من از اين كتاب اين است كه كتاب مذكور يك كتاب تبييني و توصيفي است اما سه نكته موجب شده تا نويسنده در كار خود كه نگارش اين كتاب باشد موفق شود. نخست آشنايي نويسنده با مؤلفههاي انقلاب اسلامي، دوم نگاه عادلانه، منصفانه و مبتني بر نگاه مقام معظم رهبري و سوم ذهن منظم و نگاه روشنمند براي پرداختن به اين موضوع بسيار مهم است. در حقيقت اين كتاب براي اطلاعات و محتواي بسيار مفيدي كه ميتواند موجب شود تا نسل جوان براي تحقيق و پژوهشهاي خود به اين كتاب رجوع شد.
در اين مراسم كتاب آينده پژوهي انقلاب اسلامي: بيمها و اميدها با حضور صالحي اميري معاون رئيس جمهوري و رئيس كتابخانه ملي، علي دارابي مؤلف كتاب و عزت الله ضرغامي رئيس سابق صدا و سيما و عضو شوراي عالي فضاي مجازي رونمايي شد و نسخههايي از آن در اختيار شخصيتهاي فرهنگي ـ هنري و همچنين خبرنگاران قرار گرفت.
فراهنگ **1085**1569
تهران - ايرنا - كتاب آينده پژوهي انقلاب اسلامي؛ بيمها و اميدها هجدهمين اثر علي دارابي مؤلف و عضو هيئت علمي دانشگاه در انديشگاه فرهنگي كتابخانه ملي برگزار شد.