۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۵، ۱۲:۱۸
کد خبر: 82056916
T T
۰ نفر

قاتل نامرئی هنوز در كمین افراد بی توجه

۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۵، ۱۲:۱۸
کد خبر: 82056916
قاتل نامرئی هنوز در كمین افراد بی توجه

زنجان - ایرنا - از آن به قاتل خاموش یاد می شود بی سر و صدا در كمین افرادی نشسته كه نسبت به این قاتل بی رحم و البته خاموش بی توجه هستند و نكات ایمنی را در استفاده از وسایل گاز سوز رعایت نمی كنند.

قاتل خاموش، بیشتر با آغاز فصل سرد سال جان افراد را می گیرد كه این اتفاق ناخوشایند به دلیل سهل انگاری و بی توجهی به نكات ایمنی در استفاده از وسایل گاز سوز و بی اطلاعی از علائم گاز گرفتگی از جمله سردرد، بی حالی، سرگیجه و تهوع بروز می كند.
با گذشت 38 روز از فصل بهار، متاسفانه مسمومیت با گاز مونوكسید كرین تعدادی از همشهریان زنجانی را به كام مرگ فرستاد و چندین خانواده را داغدار كرد.
این در حالی است كه فقط طی هفته گذشته دست كم شش نفر در شهر زنجان بر اثر استنشاق گاز مونوكسیدكربن جان خود را از دست دادند كه چهار نفر از قربانیان كودك بودند و وضعیت یكی از مسمومان نیز نامناسب است و همچنان با گذشت هفت روز از مسمومیت در كما به سر می برد.
گاز گرفتگی از جمله حوادثی است كه به رغم هشدار كارشناسان و توصیه های ایمنی، هرسال جان تعدادی از هموطنان را گرفته و بر شمار قربانیان می افزاید كه توجه خانواده ها به این موضوع مهم و رعایت نكات ایمنی بسیار ضروری است.
بر اساس اعلام سازمان پزشكی قانونی كشور طی سال گذشته 626 مورد مرگ ناشی از مسمومیت با گاز مونوكسید كربن ثبت شده است كه از این تعداد 482 نفر مرد و 144 نفر دیگر زن بودند كه بیشترین آمار این تلفات نیز مربوط به استان های تهران با 141 (117 مرد و 24 زن)، خراسان رضوی با 58 (17زن و 41 مرد) و اصفهان با 52 فوتی (12زن و 40 مرد ) گزارش شده است.
اداره كل پزشكی قانونی استان زنجان نیز اعلام كرد: سال گذشته 21 نفر بر اثر مسمومیت با گاز مونوكسید كربن در این استان جان باختند كه از این تعداد شش نفر زن و مابقی مرد بودند كه این میزان درسال ماقبل آن 14 نفر گزارش شد كه از این تعداد سه نفر زن و 11 نفر دیگر مرد بودند.
كارشناس ارشد سم شناشی آزمایشگاه اداره كل پزشكی قانونی استان زنجان، سردرد، تهوع، مشكلات گوارشی، تاری دید، افزایش فشار خون، تشنج، خواب آلودگی و كما را از جمله نشانه های مسمومیت حاد با مونوكسید كربن ذكر می كند.
وی بیان می كند: در نوع مزمن مسمومیت با مونوكسید كرین نیز تاری دید، گیجی و ضعف حافظه است.
احمد شكری با بیان اینكه با آزمایش خون فرد مسموم شده با مونوكسید كربن می توان این موضوع مهم را به اثبات رساند، اظهار می كند: نمونه خون گرفته شده توسط دستگاه اسپكتروفتومتر در مدت زمان كوتاهی تایید می شود.
كارشناس ارشد سم شناسی آزمایشگاه اداره كل پزشكی قانونی استان زنجان ادامه می دهد: شدت و میزان مسمومیت با مونوكسید كربن به سن و جنس بستگی دارد و در این میان زنان به دلیل سیستم فیزیولوژی متفاوت با مردان در هنگام مواجه با گاز مونوكسید كربن علایم مسمومیت در آنها زودتر نمایان می شود.

** مواجهه فرد با گاز مونوكسید كربن در مدت طولانی موجب فوت می شود
وی اظهار می كند: اغلب افراد دچار گاز گرفتگی در خواب پس از قرار گرفتن طولانی مدت با مونوكسید كربن فوت می كنند در صورتی كه فرد مسموم شده زودتر به مراكز درمانی انتقال داده شود احتمال بهبودی وجود دارد.
این متخصص سم شناسی اداره كل پزشكی قانونی استان زنجان ادامه می دهد: فردی كه در محیط اشباع شده با مونوكسید كربن قرار می گیرد در صورت بروز علایم مسمومیت عنوان شده باید بلافاصله از محیط خارج و برای اقدامات رفع مسمومیت به مراكز درمانی منتقل شود.
وی یادآوری می كند: بیشترین فوتی های با گاز مونوكسید كربن زمان شب و وقتی كه فرد به دلیل خواب در مواجهه طولانی مدت با گاز مونوكسید كربن قرار می گیرد اتفاق می افتد.
شكری بیان می كند: موضوع مهمی كه باید به آن توجه داشت، این است كه وسایل گرمایشی بدون دودكش و در فضای بسته و بدون تهویه احتمال مسمومیت با مونوكسید كربن را به مراتب افزایش می دهد و حتی می تواند به مرگ فرد منتهی شود.
كارشناس ارشد سم شناسی آزمایشگاه اداره كل پزشكی قانونی استان زنجان تاكید می كند: بر این اساس عموم مردم به این موضوع دقت بیشتری داشته باشند كه هرگز در فضای بسته از وسیله گرمایشی مانند آبگرمكن بدون دودكش استفاده نكنند كه توجه به این مهم احتمال مسمومیت با مونوكسید كربن را به میزان قابل توجهی كاهش می دهد.
وی خاطرنشان كرد: هنگام مشاهده علایم مسمومیت با گاز باید بلافاصله فرد را از محیط خارج كرده و در محیط آزاد قرار داد و برای ارائه خدمات درمانی مناسب به اورژانس 115 اطلاع داد.

** نصب آبگرمكن در فضای كمتر از 60 مترمربع ممنوع
رئیس روابط عمومی شركت گاز استان زنجان نیز در ادامه با توجه به افزایش حوادث اخیر مربوط به مسمومیت افراد با مونوكسید كربن اشاره كرد و گفت: عموم مردم به این موضوع توجه داشته باشند كه نصب آبگرمكن و یا پكیج در فضای كمتر از 60 مترمربع ممنوع است.
نادر رابطی افزود: در صورت نصب این وسایل در فضای كمتر از 60 مترمربع باید شبكه ای جهت تبادل هوا و تامین اكسیژن لازم در محیط وجود داشته باشد.
وی ابراز می كند: برخی از مردم به دلیل ناآگاهی آبگرمكن زمینی را در فضای كوچك به دیواری تبدیل و نصب می كنند كه این اقدام مشكلاتی اساسی به دنبال دارد.
به گفته وی، میزان مصرف گاز آبگرمكن زمینی یك مترمكعب در ساعت و در آبگرمكن دیواری 2.5متر مكعب در ساعت است.
رئیس روابط عمومی شركت گاز استان زنجان ادامه می دهد: در یك مترمكعب مصرف گاز به 30 مترمربع هوا و اكسیژن نیاز دارد و اگر با همین شرایط به مدت یك ساعت به صورت مداوم بسوزد، كل اكسیژن را تمام می كند.
رابطی بیان می كند: در صورتی كه اكسیژن كافی وجود نداشته باشد دودكش آبگرمكن به صورت وارونه عمل می كند و به عبارتی گاز co2 را به محیط بر می گرداند.
رئیس روابط عمومی شركت گاز استان زنجان ادامه می دهد: هرچه میزان تولید گاز co2 بالا یابد احتمال مسمومیت نیز بالاتر می رود.
وی تاكید می كند: مردم در هنگام نصب آبگرمكن و پكیج در فضاهای تعیین شده توجه جدی داشته باشند.
رابطی خاطرنشان می كند: استفاده مستمر از پلوپزگازی و اجاق گاز نیز با هدف پخت و پز و گرم كردن محیط خطر جدی دارد و احتمال مسمومیت با گاز مونوكسید كربن را به مراتب افزایش می دهد.

** بسیاری از جان باختگان هنگام استحمام فوت كرده اند
مسئول روابط عمومی مركز مدیریت حوادث و فوریت های پزشكی دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی استان زنجان ادامه می دهد: اورژانس این استان از ابتدای فروردین امسال تاكنون به 18 مسموم ناشی از استنشاق گاز مونوكسید كرین امداد رسانی كرده است كه متاسفانه بر اثر این حادثه هشت نفر جان خود را از دست دادند.
جواد مرادی اظهار می كند: از مجموع فوت شدگان چهار نفر زن و چهار نفر دیگر مرد بودند.
مرادی با بیان اینكه عوامل اورژانس این استان پس از تماس تلفنی در خواست كنندگان در كمترین زمان ممكن سر صحنه حضور می یابد، اظهار می كند: مردم هنگام مشاهده علائم در فرد مسموم شده با گاز co بلافاصله وی را از محل خارج و در فضایی آزاد قرار داده و به اورژانس اطلاع دهند.
مسئول روابط عمومی مركز مدیریت حوادث و فوریت های پزشكی دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی استان زنجان خاطر نشان می كند: متاسفانه نبود حداقل یكی از اعضای خانواده در منزل جهت انجام اقدامات اولیه درمانی برای فرد مسموم شده و اطلاع به اورژانس جهت امداد رسانی یكی دیگر از علت های فوت مسمومان با گاز مونوكسید كربن بوده است.
6085/7320