در ادامه اين مطلب آمده است: همگون سازي و زيبايي منظر از هنرها و امتيازات مديريت شهري محسوب مي شود و البته عوامل متعددي در همگون سازي و زيبايي هر شهر موثر است.
اگر چه شهر بيرجند را مي توان در مجموع شهري تميز قلمداد كرد اما بنا به دلايلي نمي توان آن را شهري همگون، يكدست و زيبا دانست.
احداث ساختمان هاي مرتفع و امروزي در بافت فرسوده و عدم همت مسئولان در حفظ و نگهداري و مرمت اين بافت ارزشمند، رعايت نكردن عدالت در توزيع كاربري ها در چهار سوي شهر از جمله فضاي سبز و خدمات و ....، توزيع نامتوازن امكانات و توجه بيش از حد و تبعيض آميز به برخي نقاط و محله ها، اتخاذ برخي تصميمات آني و خلق الساعه و فاقد آينده نگري و ... از جمله دلايل اين ادعاست.
در اين بين وجود بيغوله ها يا همان فضاها و ساختمانهاي مخروبه و نيمه مخروبه و بعضا متروكه در جاي جاي شهر همچون وصله هاي ناجور و نازيبايي بر چهره شهر خودنمايي مي كند و گويا مسئولان مديريت شهري نيز عزم و برنامه جدي براي ساماندهي وضع و روشن شدن تكليف آنها كه منجر به برخي مسايل و معضلات اجتماعي نيز شده اند، ندارند.
** شهر نازيبا شده
وجود بيغوله ها در حاشيه خيابان هاي اصلي مطهري، جمهوري اسلامي، كاظميه و ساير نقاط شهر يكي از زشت ترين مناظري است كه در شهر بيرجند ديده مي شود.
قاسم زاده شهروند بيرجندي بر اين باور است كه شورا و شهرداري طي سالهاي اخير بارها مي توانستند با استفاده از مواد قانوني متعدد در اين باره و با چند اعلاميه و فراخوان از طريق رسانه ها تكليف اين فضاها را روشن كنند اما همتي از آنها در اين زمينه نيز چون ساير زمينه هاي مربوط به كارهاي زيربنايي شهري ديده نشده و آنها فقط به كارهاي سطحي و تبليغاتي مشغولند.
به گفته وي برخي مناظر بيغوله ها در حاشيه خيابانهاي اصلي شهر باعث آبروريزي است و سيماي شهر را مانند شهري زلزله زده يا جنگ زده نشان مي دهد كه قبل از همه بايد مسئولان شهري در اين رابطه احساس شرم كنند و اقدام نمايند.
** ايستگاه معتادان و ...
يوسفي شهروند ديگري است كه معتقد است بيغوله ها علاوه بر نازيبايي، مي توانند زمينه ساز افزايش مفاسد اخلاقي باشند و محلي براي تجمع معتادان نيز هستند.
به گفته وي در برخي از اين بيغوله ها در كوچه پس كوچه هاي پرت محلات پايين شهر آشكارا آثار مواد مخدر و سرنگهاي تزريق ديده مي شود و شهرداري در اين زمينه بايد هر چه سريعتر وارد عمل شود.
وي ادامه مي دهد: برخي همسايه ها از اين اماكن به عنوان زباله داني استفاده مي كنند كه موجب آلودگي محيط زيست و خطرات بهداشتي براي شهروندان است.
از طرف ديگر محلهاي امني براي رشد و تكثير انواع و اقسام حشرات و حيوانات موذي مثل مگس، پشه، موش و حتي عقرب و مار! هم شده است،درحالي كه خطر سقوط و تخريب اين بناها در هر زماني وجود دارد.
** شهرداري مي تواند راسا وارد عمل شده و اقدام نمايد
معاون امور عمراني فرمانداري بيرجند در اين باره با بيان اينكه موضوع محيط هاي بدون دفاع شهري از نواقص فضاهاي شهري محسوب مي شود به گزارشگر ما گفت: قانون شهرداري ها راهكاري را براي اين موارد تعريف كرده به اين صورت كه مهلتي براي اصلاح، ايمن سازي و مرمت املاك و اماكن مخروبه و بلاتكليف به مالكان داده مي شود و چنانچه آنها در مهلت مقرر اقدام نكنند شهرداري مي تواند راسا وارد عمل شده و اقدام نمايد.
رونقي ادامه داد: از فضاها و اماكني كه مالكان آنها مشخص نيستند هم شهرداري مي تواند براي ايجاد برخي فضاهاي شهري و كاربري هاي مورد نياز خود استفاده كند.
وي با بيان اينكه برخي بيغوله ها و فضاهاي متروكه به نقاط مستعد براي بروز ناهنجاري هاي اجتماعي مبدل مي شوند، اظهار كرد: در اين موارد بايد با جديّت پيگيري كرد و وضعيت آنها را مشخص نمود و قوانيني هم در اين باره مشخص شده است.
فخار عضو سابق چند دوره شوراي اسلامي شهر بيرجند در اين باره مي گويد: در ماده 55 قانون شهرداري به صراحت به موضوع فضاهاي مخروبه، بلا استفاده يا بدون دفاع پرداخته شده و براين اساس فضاهاي مخروبه بلا استفاده يا بدون دفاع در هر نقطه از شهر چنانچه از نظر بهداشتي مشكل داشته باشند و يا به لحاظ ايمني و بدون مهار بودن خطر آفرين باشند و يا از نظر سيما و منظر شهري ايجاد مشكل نمايد.
شهرداري موظف به دادن اخطار به مالك براي ساماندهي است و اگر اقدامي از سوي مالك در اين رابطه صورت نگيرد شهرداري مجاز خواهد بود تا با احداث ديواري با ارتفاع مشخص ملك موردنظر را حصار كشي كرده و هزينه اين كار را به اضافه 10 تا 15 درصد ديگر از مالك اخذ نمايد.
** حساسيت چنداني براي تعيين تكليف بيغوله ها وجود ندارد
به گفته وي اگر چه قانون شهرداري را موظف به اقدام مستقيم براي ساماندهي اين فضاها دانسته و شهرداري مجاز است در صورت عدم ورود مالك راسا به موضوع ورود پيدا كند اما به نظر مي رسد وجود چنين مكانهايي در شهر پذيرفته شده و حساسيت چنداني براي ساماندهي اين املاك مشاهده نمي شود.
بارها با وجود تقاضا و شكايت شهروندان در خصوص اين املاك، كار خاصي در اين باره صورت نگرفته و در محدوده خيابانهاي حكيم نزاري، 17 شهريور، انقلاب و ... چنين املاكي به وفور وجود دارد.
اين عضو سابق شوراي شهر بيرجند با اشاره به اينكه بيش از 99 درصد املاك و اراضي در محدوده خدمات شهري شناسنامه دار بوده و داراي مالك است، اظهار كرد: درباره اين املاك مي شد با مكاتبه با مالكان و دادن مهلت به آنان براي ساماندهي املاك ورود پيدا كرد و چنانچه مالك مشخص نيست و يا نسبت به ساماندهي ملك اقدامي صورت نگرفته، راسا براي ساماندهي اقدام نمود.
** ضرورت تسريع در ساماندهي بيغوله ها
فخار با ذكر اين نكته كه ساماندهي اين فضاها هزينه چنداني ندارد، گفت: اين فضاها به لحاظ ايمني، بهداشتي، منظر شهري و بعضاً مسايل اجتماعي مشكلاتي را براي شهر به وجود آورده و تاكنون نسبت به ساماندهي آن كم توجهي شده است.
البته طي سالهاي گذشته در مواردي هم با پيگيري هاي صورت گرفته مشكلات رفع شده اما با توجه به تعدد اين فضاها جا دارد تا مسئولان امر و مديريت شهري با جديت بيشتري به كار ساماندهي آنها پرداخته و امور را با سرعت به پيش برده و به نتيجه مطلوب برسانند.
** شهرداري توپ را به زمين مالكان مي اندازد
معاون عمران و نوسازي شهرداري بيرجند نيز با ذكر اين نكته كه معمولاً ملك بدون مالك وجود ندارد، توپ را در زمين مالكان مي اندازد و عليرغم نظر معاون فرماندار و عضو سابق شوراي شهر درباره وظيفه قانوني شهرداري اقدام در اين زمينه را وابسته به تمايل مالكان مي داند.
او مي گويد: شهرداري آمادگي دارد چنانچه مالكان فضاهاي مذكور تمايل به مذاكره داشته باشند املاك را با رضايت آنان تملك كرده و در ازاي آن نيز زمين در اختيار آنها قرار دهد و از املاك تملك شده هم براي ايجاد كاربري هاي مورد نياز شهر مثل فضاي سبز و خدمات شهري استفاده نمايد.
عدل، مسايل مالكيتي و حقوقي را در تعيين تكليف فضاهاي مذكور موثر مي داند و به همين مقدار بسنده مي كند.
2047/7559/
روزنامه آواي خراسان جنوبي روز دوشنبه 20 ارديبهشت ماه 95 گزارشي با عنوان « بيغوله ها ، غول هاي مخرب سيماي شهري بيرجند » از حسين زاده در شماره 3500 خود منتشر كرد.