فراهم بودن خون و فراورده هاي خوني نياز مهم و مستمر امروز جامعه پزشكي به شمار مي رود و بي شك كمبود و نداشتن اين فراورده ، بيمارستان ها را براي انجام عمل هاي جراحي با مشكل مواجه مي كند.
اهداي خون در جامعه اسلامي ما از جايگاه ويژه اي برخوردار است و داوطلبان زيادي نيز در سراسر كشور وجود دارند كه در اوقات مختلف شبانه روز آماده اهداي بخشي از خون خود به نيازمندان گروه هاي مختلف خوني هستند سازمان انتقال خون كشورنيز بسترهاي لازم را در اكثر شهرها براي جمع آوري خون فراهم كرده است.
اين در حالي است كه حتي مي توان گفت اهميت اهداي خون كمتر از اهداي عضو نيست كه با توجه به اين شرايط بر مسئولان امر فرض است كه با فراهم كردن بسترهاي لازم نسبت به جمع آوري گروه هاي مختلف خوني در اكثر شهرها خصوصا در شهرستان هاي شمالي كه همواره ميزان مسافران و گردشگران بيش از شهرهاي ديگر كشور است , فراهم اورند.
برخي از مردم شهرستان نور با اظهار گله مندي از وضعيت نوبت دهي اهداي خون از سوي پايگاه انتقال خون اعلام كردند: به خاطر انسان دوستي و احساس مسئوليت براي اهداي خون اقدام مي كنيم ولي متاسفانه امكان اهداي خون در هرزمان براي ما در اين شهرستان فراهم نيست.
آنان معتقدند پايگاه انتقال خون نور نيز همانند ديگر پايگاه هاي انتقال خون كشور نه تنها در شب بلكه حداقل در طول روز آماده دريافت خون اهداي مردم باشد تا مردم در طول روز كه امكان براي اهداي خود دارند به اين پايگاه مراجعه كنند.
به اعتقاد آنان ، نحوه ارايه خدمات در اين پايگاه به دليل نوبت دهي به مراجعه كنندگان مشكلاتي را براي هموطنان بوجود آورده كه امكان داوطلبانه اهداي خون در طول روز را از مردم سلب كرده است.
سيد مجيد حسيني به ايرنا گفت : اين نحوه كاري حتي موجب شگفتي گردشگراني كه براي خون دادن به اين پايگاه مراجعه مي كنند مي شود.
اين كارمند، خاطرنشان كرد: اين درحالي است كه در تمامي دنيا ارزش خاصي براي افراد اهدا كننده خون قائل هستند و تبليغات زيادي نيز در اين زمينه صورت مي دهند تا مردم را به اهداي خون رايگان تشويق كنند ولي اين مهم در شهرستان نور وجود ندارد.
كامران ايزدي كه يك دانشجواست به ايرنا اظهار داشت: تعداد افراد اهدا كننده مستمر خون در جامعه بيانگر ميزان توسعه و تعهد اجتماعي آن مردم است كه اين روند در شهرستان نور به دليل اختلال در روند خون گيري با مشكل مواجه است.
قدرت نوري به ايرنا گفت: چرا براي خون دهي شما بايد چندين بار به اين پايگاه مراجعه كنيد تا بتوانيد خون اهدا كنيد آيا اين روند در نقاط ديگر كشور نيز به اين گونه است يا مسئولان مربوطه از خدمات دهي نامناسب اين پايگاه بي اطلاع هستند.
وي افزود: اهدا كنندگان خون را بايد جذب و حفظ كرد نه آن كه براي خون دهي چندين بار شما بايد از وقت خود را به آن اختصاص بدهيد.
معاون فرماندار نور هم با تاكيد بر اين نكته كه خون دادن يك موضوع انسان دوستانه و داوطلبانه است ، گفت: نبايد زمان براي اين اقدام انساندوستانه تعيين شود اين كه امروز يك پرستار نداريم برويد با شما تماس گرفته خواهد شد اين در حالي است در برخي اوقات هم تماس گرفته نمي شود.
سعيد يزداني افزود: موضوع نوبت دهي و اينكه يك هفته تا 10 روز بعد از مراجعه اهداكنندگان خون با آنها تماس مي گيرند كار درستي نيست .
فرماندار شهرستان نور نيز با اشاره به نياز مبرم خون در كشور افزود: تبليغ و ترويج اهداي خون سالم در خانواده و جامعه امري انساني و الهي است ولي نحوه عملكرد پايگاه انتقال خون شهرستان كه به متقاضيان نوبت مي دهند ، قابل انتقاد است.
هادي خنجري شرايط نامناسب خدمات دهي پايگاه انتقال خون شهرستان را غير قابل قبول دانست و از مسئولان متولي امر خواست در اسرع وقت با جذب نيروي متخصص و اعمال مديريت صحيح و قوي، مردم را در انجام كار پسنديده ياري كنند.
مسئول پايگاه انتقال خون شهرستان نور نيز در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: تعداد نيروي انساني موجود در اين پايگاه جوابگوي اهداكنندگان خون شهرستان نيست و وضعيت بحران نيروي انساني نارضايتي مراجعه كنندگان را به همراه داشته است.
دكترعلي محمد رحمتي تصريح كرد: در حال حاضر 3 نفر در اين پايگاه مشغول فعاليت هستند كه با توجه به استقبال مردم نياز به حداقل شش نفر نيروي متخصص و اموزش ديده است.
وي خاطر نشان كرد: هم اكنون به طور ميانگين در اين پايگاه بين 10 تا 15 واحد خون گيري در روز انجام مي شود كه با رفع كمبود نيرو شاهد افزايش قابل توجهي خواهيم بود.
مسئول پايگاه انتقال خون شهرستان نور گفت: وضعيت كمبود نيرو علاوه بر تاثيري گذاري در روند خون گيري براي كاركنان اين مجموعه نيز مشكلاتي همچون فشاركاري و استفاده نكردن از مرخصي در زمان مورد نياز را به همراه دارد.
رئيس پايگاه انتقال خون نوشهر و چالوس كه مسئوليت فني پايگاه انتقال خون نور را نيز به عهده دارد به ايرنا اظهار داشت: در حال حاضر بيشتر پايگاه هاي انتقال خون با كمبود نيرو مواجه هستند و اين شرايط در نور كه حدود 10 سال از آغاز فعاليت آن مي گذرد شديدتر است.
دكتر كامبيز كيادليري افزود: خوشبختانه از لحاظ تجهيزات و استاندارد بودن پايگاه و دستور العمل ها در جايگاه مناسبي قرار داريم ولي كمبود نيرو و اعتبارات در اين حوزه با مشكل جدي مواجه هستيم به طور مثال در چند سال اخير 10 نفر بازنشسته شدند ولي در اين مدت جذب و استخدام حتي يكنفر نيز در استان مازندران نداشتيم.
وي با اشاره به نياز مبرم تمامي مراكز درماني به فرآورده هاي خوني گفت: بعد از خون گيري، هشت محصول مختلف در شرايط خاص توليد، نگهداري و توزيع مي شود و مازندران با توجه به محصولات خوب و سالم بدون آلودگي يكي از بهترين نقاط كشور محسوب مي شود كه بعد از استان تهران رتبه دوم كشور را به خود اختصاص داده است.
رئيس پايگاه انتقال خون نوشهر و چالوس خاطرنشان كرد: 42 درصد از اهداكنندگان داراي گروه خوني 'o مثبت'، 35 درصد 'A مثبت'، 17 درصد ' B مثبت' ، 6درصد 'AB مثبت' است.
وي ادامه داد: افراد اهداكننده خون سني بين 18 تا 60 سال دارند كه بيشتر آنها بين 25 تا 35 سال هستند و زنان تنها 5 درصد از اهداكنندگان را شامل مي شوند.
1295/1899
نوشهر - ايرنا - اهداي خون - اهداي زندگي ، شعاري كه در شهرستان يكصد هزار نفري نور در غرب استان مازندران كه اهدا كنندگان آن بايد بين يك هفته تا 10 روز در نوبت انتظار بنشينند ، رنگ باخته است.