۱ خرداد ۱۳۹۵، ۱۴:۵۴
کد خبر: 82083257
T T
۰ نفر

تاجیكستان در انتظار یك روز سرنوشت ساز

۱ خرداد ۱۳۹۵، ۱۴:۵۴
کد خبر: 82083257
تاجیكستان در انتظار یك روز سرنوشت ساز

تهران - ایرنا - تاجیكان اگر درهمه پرسی فردا( یكشنبه) به طرح اصلاح قانون اساسی رای دهند،‌ این كشوردر میان كشورهای پساشوری اولین كشور و در جهان از معدود كشورهایی خواهد بود كه امكان كاندیدا شدن شهروندان 30 ساله را برای پست ریاست جمهوری فراهم می كند.

به گزارش ایرنا، مجلس نمایندگان تاجیكستان 22 بهمن پارسال با تصویب «همه پرسی» برای اصلاح قانون اساسی این كشور، روز 22 می سال جاری میلادی ( دوم خرداد) را نیز برای برگزاری این رفراندوم اعلام كرده بود.
مجلس تاجیكستان با تصویب تغییرات پیشنهاد شده در قانون اساسی، به همه پرسی، سوال ویژه این رفراندوم با مضمون «آیا شما تغییر وایجاد اصلاحات در قانون اساسی را قبول می كنید» هم رای داد.
درطرح اصلاح قانون اساسی تاجیكستان 42تغییر ایجاد و یا اضافه شده است. براساس یكی از این تغییرات، سن داو‌طلبان ریاست جمهوری از 35 به 30 سال پائین آمده است.درصورت رای آوردن طرح «ایجاد اصلاحات در قانون اساسی»، «رستم امام‌علی» پسر «امامعلی رحمان» رئیس جمهوری تاجیكستان می تواند در انتخابات ریاست جمهوری سال 2020 نامزد شود.
رستم امامعلی كه درسال 2020 به 33 سالگی می‌رسد، بر اساس قانون اساسی فعلی تاجیكستان حق نامزدی در انتخابات آن زمان را نمی توانست داشته باشد، چون در قانون فعلی سن نامزدی برای ریاست جمهوری حداقل 35 سال مقرر شده است.
براساس قانون اساسی تاجیكستان، یك شخص در سمت رئیس جمهوری بیشتر از دو دوره پی در پی نمی تواند انتخاب شود، اما درطرح جدید اصلاح قانون اساسی این محدودیت، «پیشوای ملت» كه هم اكنون به امامعلی رحمان اعطا شده است،را شامل نمی شود.
دادگاه قانون اساسی تاجیكستان نیز روز چهارم فوریه ماه جاری میلادی پیشنهاد پارلمان برای «موافقت طرح تغییر و اضافه به قانون اساسی» را بررسی كرده و آن را با قوانین این كشور سازگار دانسته بود.
قانون اساسی تاجیكستان در سال‌های 1999 و 2003 نیز از طریق همه پرسی بازبینی شده بود. تغییرات وارده به قانون اساسی تاجیكستان در سال 2003 به رئیس جمهور امامعلی رحمان امكان داد كه حق مجدد دو دوره هفت‌ساله رهبری كشور را به دست آورد و زمان ریاستش را تا سال 2020 تمدید كند.
امامعلی رحمان كه از سال 1992 بر تاجیكستان ریاست می كند، براساس قانون اساسی حق شركت در انتخابات سال 2020 را ندارد، ولی در صورت جواب مثبت مردم تاجیك به این همه پرسی او هم می‌تواند بدون محدودیت خود را نامزد كند.
قانون اساسی تاجیكستان سال 1994وقتی دراین كشور جنگهای داخلی ادامه داشت مورد تصویب قرار گرفت و روز شش نوامبر در تاجیكستان روز قانون اساسی اعلام شده‌ است.
قانون اساسی تاجیكستان در سال‌های 1999 و 2003 از طریق همه پرسی بازبینی شد.تغییرات وارده به قانون اساسی تاجیكستان در سال 2003 به امامعلی رحمان امكان داد، كه حق دو دوره هفت‌ساله ریاست كشور را باردیگر به دست بیارد و زمان ریاستش را تا سال 2020 تمدید كند .
اكنون كه مسئله سن نامزدی شركت در انتخابات ریاست جمهوری تا 30 سال پائین آورده شده است، بسیاری‌ حدس می زنند كه شاید هدف از وارد كردن اصلاحات جدید، هموار كردن راه «رستم امامعلی» پسر بزرگ امامعلی رحمان برای نشستن بر این كرسی باشد.
رستم امام‌علی هم اكنون به سن 28 رسیده ‌است و تا انتخابات آینده ریاست جمهوری 33 ‌ساله خواهد شد.
پیشنهاد لغو محدودیت‌ شركت «پیشوای ملت» در انتخابات ریاست جمهوری به امامعلی رحمان این امكان را نیز می دهد كه در انتخابات سال 2020 باز هم در انتخابات شركت كند.
براساس طرح اصلاحات در قانون اساسی این كشور 42 تغییر لحاظ خواهد شد كه مهمترین آنها پایین اوردن سن داوطلبان پست ریاست جمهوری از 35 به 30 سالگی و همچنین و امكان شركت مجدد امامعلی رحمان به عنوان پیشوای ملت در انتخابات ریاست جمهوری است.
آساق**1663**1590
۰ نفر