به گزارش ایرنا، روابط عمومی و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری روز یكشنبه به نقل از جلالیان مجری این طرح اضافه كرد: این طرح قرار است در 50 هكتار از اراضی منطقه دشت سگزی اصفهان اجرا شود كه تاكنون در 35 هكتار عملیاتی شده است.
وی اظهاركرد: طبق مشاهدات صحرایی مكان های مالچ پاشی شده از مقاومت خوبی در مقابل فرسایش بادی برخوردارند و آزمون صورت گرفته با استفاده از تونل باد نیز بیانگر این موضوع بوده است.
به گفته جلالیان، كارآیی مناسب برای كاهش فرسایش بادی، قیمت تمام شده مناسب، دوام زیاد رس بنتونیت و عدم وجود خطرات زیست محیطی در كاربرد خاك پوش از نقاط قوت این طرح است.
وی گفت: از نقاط ضعف استفاده از رس بنتونیتی به عنوان خاكپوش برای مهار ریزگردهای دشت سگزی اصفهان نیز حساسیت به دست خوردگی خاك سطحی، نیاز به بارندگی یا آب پاشی جهت تحكیم و تشكیل سله سطحی، كند بودن سرعت پاشش و نیازمند بودن به زمان زیاد است.
بنتونیت (Bentonite) سنگی است كه بخش اعظم آن را كانیهای رسی (ذرات بسیار ریز با ابعاد كمتر از2 میكرومتر) تشكیل می دهند.
پدیده گرد و غبار ناشی از بیابان های دشت سگزی اصفهان افزون بر اینكه سلامت شهروندان را تهدید می كند، خسارات مالی فراوانی به تاسیسات زیربنایی منطقه وارد می نماید.
این خسارت ها در حدی است كه به گفته مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان، بیابان زایی در شرق اصفهان سالانه بیش از 35 میلیارد تومان به امكانات زیر بنایی و منابع طبیعی این خطه خسارت وارد می كند.
براساس مطالعات انجام شده در هر هكتار از اراضی دشت سگزی در شرق اصفهان حدود 20 تن ریزگرد و رسوب جا به جا می شود كه با زیر كشت رفتن یكهزار و 600 هكتار از اراضی این منطقه و با انجام اقدامات فنی تثبیت خاك، از جا به جایی حدود 15 درصد از ریزگردها و خاك های رسوبی منطقه جلوگیری خواهد شد.
وسعت بیابان های ایران 20درصد مساحت كشور است در حالی كه این رقم در استان اصفهان به 30 درصد می رسد.
بیابان های اصفهان بیشتر در نیمه شرقی این استان قرار دارد.
2093
اصفهان - ایرنا - طرح مهار ریزگردها با استفاده از پاشش رس بنتونیت به عنوان خاكپوش برای مهار ریزگردها در 35 هكتار از اراضی دشت سگزی اصفهان با حمایت ستاد توسعه فناوری آب، خشكسالی، فرسایش و محیط زیست معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری انجام شد.