۶ تیر ۱۳۹۵، ۸:۳۹
کد خبر: 82126499
T T
۰ نفر

چرخ هایی كه صنعت نشر استان كرمانشاه كم دارد

۶ تیر ۱۳۹۵، ۸:۳۹
کد خبر: 82126499
چرخ هایی كه صنعت نشر استان كرمانشاه كم دارد

كرمانشاه- ایرنا- فاصله و هم افزایی اندك ناشران، نارسایی در شبكه توزیع كتاب، سرانه اندك مطالعه و پایین بودن استقبال عمومی جامعه به مقوله نشر به منزله چرخ هایی است كه صنعت نوپای نشر كتاب در استان كرمانشاه را با مشكل مواجه كرده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، ناشران با مدیریت مطالب و به كارگیری اصول و اقدامات فنی و تخصصی واسطه بین نویسندگان و كتاب دوستان هستند كه وجود مشكلاتی موجب شده نتوانند به رسالت خود به خوبی عمل كنند.
این موانع و معضلات تنها به كم توجهی برخی از ارگان های مربوطه اشاره ندارد بلكه بی انگیزگی برخی ناشران به مقوله توزیع كتاب و ارتباط اندك با ناشران كشوری و از سوی دیگر آگاهی كم جامعه از نحوه و مراحل چاپ كتاب در این امر نیز دخیل است.
مشكلات نشر و آرزوهایی كه ناشران استان در دل دارند بسیار است كه در این گزارش به پاره ای از مطالبات آنها اشاره شده است.

*بیگانگی جامعه با وظیفه اصلی ناشران
مدیر اجرایی نشر فحوا كرمانشاه در گفت و گو با خبرگار ایرنا اظهار كرد: این انتشارات از سال 93، به عنوان ناشر تخصصی ادبیات در كرمانشاه با هدف تكریم نو قلمان آغاز به كار كرد.
رضا مرادی ادامه داد: همانطور كه واضح است حلقه های ابتدایی و انتهایی زنجیره كتاب خوانی، نویسنده و كتاب خوان هستند و ناشر در این بین نقش واسطه ای دارد.
به گفته وی، جز عده ای معدود، بسیاری از عموم مردم بعد از گذشت چندین دهه از صنعت نشر و چاپ كتاب، به معنای امروزی در كشور، هنوز عملكرد و كارایی نشر را ندانسته و بر این گمان اند كه نویسنده، نوشته هایش را به چاپخانه می فرستد تا كتاب چاپ شود.
این فعال فرهنگی تصریح كرد: در این میان همه زحمات و پیگیری های ناشر از اختصاص شابك، ارسال به فیپا و طرح جلد و مجوز ارشاد و انتخاب جنس كاغذ و رایزنی با چاپخانه و تامین منبع مالی گرفته تا چاپ كتاب و پس از آن مساله مهم فروش، ارسال به كتاب فروشی ها، قرارداد با شركت های پخش از چشم ها پوشیده می ماند.
مرادی از كاهش كتابخوانی و مشكلات پخش و توزیع به عنوان یكی دیگر از معضلات ناشران استان یاد كرد.
وی با طرح این سوال كه چرا كلمه و شغل ناشر به گوش عموم، ناشناس است و برای برخی مترادف با كار چاپخانه است ادامه داد: شایسته است از سوی دولت و دست اندركاران امر، برنامه ای منظم تر و پیش رونده در خصوص نهادینه كردن فرهنگ كتاب خوانی در نظر گرفته شود.

*ضرورت ایجاد اتحادیه ناشران در استان
در ادامه مدیر انتشارات 'قلم كرد' با بیان اینكه ناشران غرب كشور به پشتوانه ای برای پخش كتاب نیازمندند گفت: وجود این پشتوانه موجب می شود تا كتاب به آسانی به دست مخاطب برسد و از سوی دیگر در انبارها خاك نمی خورد.
محمد آشنا عباسی منش با تاكید براینكه وجود چنین پشتوانه ای در صنعت نشر غرب كشور و به ویژه كرمانشاه تاثیرگذار است، ادامه داد: متاسفانه ناشران در استان كرمانشاه از داشتن یك اتحادیه برای همفكری و رصد بهتر امور محروم هستند.
وی افزود: با این وجود در سال های اخیر در زمینه خرید كتاب حمایت های دولتی دیده شد چنانچه در سال گذشته اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان چندین عنوان كتاب را از ما خریداری كرد و یا با همكاری دیگر ارگان ها همچون حوزه هنری به برگزاری آیین هایی در ارتباط با رونمایی كتاب اقدام كردیم.

* صنعت نشر در استان كرمانشاه كم سن و سال است
عباسی منش با تاكید براینكه صنعت نشر در منطقه غرب كشور و به ویژه در كرمانشاه ضعیف و نوپاست اظهار كرد: با وجود قدمت و سابقه بالا در چاپ، هنوز در حوزه نشر نوجوان هستیم.
وی یادآور شد، نوپا بودن صنعت چاپ در استان، حمایت بیشتر دولت و اداره كل فرهنگ و ارشاد استان را می طلبد تا ناشران با فراغ فكر بیشتری، به چاپ آثار بپردازند و حضور جدی تری در نمایشگاه های كشوری داشته باشند.
به گفته وی، انتشارات قلم كرد برنامه های زیادی برای پیشرفت و جهش در سر دارد كه تلاش برای محوریت پخش در غرب كشور و فعالیت در زمینه ادبیات كردی نمونه ای از آن است.

*انتشار 126 عنوان كتاب در كرمانشاه
در همین راستا مدیركل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان كرمانشاه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، از وجود 45 انتشارات در استان خبر داد و گفت: ناشران استان در سال گذشته 126 عنوان كتاب را منتشر كردند كه كل تیراژهای كشور در سالی كه گذشت 14 هزار و 435 عدد بوده است.
ابراهیم رحیمی زنگنه یادآور شد، این رقم در سه ماه نخست امسال با 33 عنوان و 23 هزار و 500 تیراژ می باشد.

*مشكلات نشر و سهم ناچیز كتاب در سبد اقتصادی خانوار
رحیمی زنگنه از كمبود نیروی فنی و تخصصی در برخی از انتشارات و چاپخانه ها به عنوان یكی از معضلات این حرفه در استان یاد كرد و افزود: ناشران استان با مشكلاتی همچون كمبود سرمایه مادی، مشاركت نكردن بانك ها، سازمان ها و افراد سرمایه گذار در امر كتاب و نشر مواجه اند.
این مسئول از نبود اتحادیه یا تعاونی ناشران به عنوان مشكل دیگر یاد كرد و ادامه داد: ناشران استان با كمبود و گرانی مواد و مصالح چاپ و نشر از جمله كاغذ، فیلم و غیره مواجه اند و سهم كتاب در سبد اقتصادی خانوارها بسیار ناچیز است.
رحیمی زنگنه با اشاره به برخی از نارسایی های شبكه پخش و توزیع كتاب، در خصوص دیگر مشكلات چاپ و نشر در استان اظهار كرد: فرسودگی دستگاه ها، ماشین آلات چاپ و به روز نبودن آنها، ناهماهنگی ناشران در تشخیص ذائقه و نیاز مخاطبان و نیز تاثیر گرانی و مشكلات مالی در تنزل كیفیت و كمیت كتاب تاثیرگذار است.
وی از بی انگیزگی برخی ناشران برای شركت در نمایشگاه های كتاب به عنوان مشكلی دیگر یاد كرد و افزود: معرفی كتاب نیازمند تبلیغات بهتر و اطلاع رسانی بیشتر است كه در این صورت مخاطبان از نحوه و مراحل چاپ كتاب مطلع می شوند چنانچه از سال های اخیر تبلیغات و اطلاع رسانی با برگزاری مراسم های متعدد در ارتباط با كتاب از سوی این ارگان و مسئولان مربوطه انجام شده است.

* نقش راه اندازی شركت های تعاونی در كاهش مشكلات نشر
در پایان معاون اداره فرهنگی اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان كرمانشاه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، با بیان اینكه با تشكیل اتحادیه ناشران در استان موافقیم گفت: با این وجود راه اندازی اتحادیه، سازوكار می خواهد كه به قانون صنفی ارتباط دارد.
پیمان جسری افزود: شاید به دلیل اندك بودن تعداد ناشران، شرایط لازم برای تشكیل اتحادیه فراهم نباشد به همین دلیل پیشنهاد كردیم همانند دیگر استان ها شركت تعاونی ناشران جایگزین ایجاد اتحادیه در استان شود.
به گفته وی، شركت تعاونی ناشران همان كاركرد اتحادیه را دارد با این تفاوت كه برخی از قوانین آن با اداره كل كار، تعاون و رفاه اجتماعی در ارتباط است.
وی معتقد است، ایجاد شركت تعاونی ناشران موجب می شود تا برخی از مناقشه های ناشر و نویسنده در مورد قراردادها و یا مشكلاتی در زمینه یكسان سازی تعرفه چاپ اثر با ورود شركت تعاونی حل و فصل شود.
جسری یادآور شد، برای رسیدن به این هدف، اقدام هایی از سوی ناشران انجام شده ولی هنوز به نتیجه نرسیده كه در صورت داوطلب شدن آنان، بی شك از این قشر فرهیخته حمایت می كنیم.
بدیهی است كه ناشران استان می توانند با حمایت مسئولان استانی و دولتی به برگزاری جلسات هم اندیشی اقدام كرده و با جدیت داشتن نسبت به مقوله توزیع، با ناشران كشوری ارتباط گرفته و با شركت در نمایشگاه های كشوری، به معرفی بهتر كتاب ها و آثار چاپی ناشران استان بپردازند.
زهره كریم زاده خبرنگار ایرنا مركز كرمانشاه
7460/8066
۰ نفر