۱۵ تیر ۱۳۹۵، ۱۵:۴۷
کد خبر: 82138626
T T
۰ نفر
نخست وزير تركيه گفت وگو با دولت سوريه را غيرممكن دانست

آنكارا – ايرنا – بينالي يلدريم نخست وزير تركيه كه به دنبال عادي سازي روابط با مسكو و رژيم صهيونيستي اعلام كرده بود به زودي در مورد سوريه نيز شاهد تحولات مثبتي خواهيم بود، امكان گفت و گو با دولت بشار اسد را غيرممكن دانست.

به گزارش ايرنا؛ اظهارات تازه نخست وزير تركيه به دنبال موضع گيري صريح رجب طيب اردوغان رئيس جمهوري تركيه كه گفته است : سياست تركيه در قبال سوريه طي 6 سال گذشته تغييري نكرده است، قابل تامل است.
اردوغان شنبه شب گذشته در سخنراني خود در مراسم افطاري در شهرستان مرزي «كيليس» در نزديكي مرزهاي سوريه در جنوب تركيه گفت: در باره سوريه آنچه را كه 6 سال پيش مي خواستيم ، امروز نيز همان را مي خواهيم، اگر گروه هاي تروريستي در سوريه وارد عمل نمي شدند، اكنون سوريه به يك كشور آزاد تبديل شده بود ، گروه داعش نماينده مسلمانان نيست و گروه اتحاد دموكراتيك (حزب كردي) نيز نماينده كردهاي سوريه نيست.
روزنامه حريت در شماره روز سه شنبه خود با عنوان اينكه يلدريم مي گويد در كوتاه مدت تماس با دولت سوريه غيرممكن است، نوشت: يلدريم ديروز در پاسخ به سوالات خبرنگاران گفته است: تماس با سوريه در كوتاه مدت غيرممكن است. البته سوريه كشوري است كه مجبور هستيم مناسبات خود با آن را بهبود بخشيم.
يلدريم گفت: به تمامي شهروندان سوري تابعيت تركيه داده نخواهد شد. وزارت كشور فعاليت هاي لازم در اين زمينه را انجام داده است. فقط به فرهيختگان و متخصصان سوري حق شهروندي داده خواهد شد.
نخست وزير با اشاره به اينكه تركيه بيش از هر كشور ديگر از وضعيت سوريه متضرر مي شود، تصريح كرد: تصور نكنند كه اوضاع به همين شكل ادامه مي يابد. اگر كشورهاي بزرگ تصميم گيرنده، از رقابت دست برندارند، خونريزي در اين منطقه ادامه خواهد يافت. اين وضعيت نيز به تهديد جهاني تبديل خواهد شد.
يلدريم اخيرا به دنبال ترميم روابط با مسكو و سازش با رژيم صهيونيستي تصريح كرد كه دولت جديد قصد دارد دشمنان تركيه را كاهش و شمار دوستان را افزايش دهد. در همين راستا وزيرخارجه تركيه نيز از احتمال تغيير رويكرد آنكارا در قبال سوريه خبر داده است.
او به دنبال ديدار خود با سرگئي لاوروف وزير خارجه فدراسيون روسيه در حاشيه نشست وزيران خارجه كشورهاي عضو سازمان همكاري اقتصادي درياي سياه در بندر سوچي، گفت: تاكيد كرد، تركيه خواهان راه حل سياسي در سوريه است و ديدگاه هاي متفاوت در مورد سرنوشت بشار اسد را نيز مي توان گفت و گو كرد.
ناظران مي گويند چنين ديده مي شود كه يا بين نخست وزير و وزير خارجه با اردوغان در اين زمينه هماهنگي نيست و يا همانند موضوع تغيير و انعطاف جدي در شرايط تركيه براي عادي سازي روابط با رژيم صهيونيستي در برخي از محافل سياسي تركيه به دنبال افزايش حملات انتحاري داعش در شهر هاي بزرگ تركيه، ادعا شده كه دولت آنكارا محرمانه تماس هايي را با دولت بشار اسد شروع كرده است.
اما موضوع اعطاي شهروندي به آوارگان سوري موضوعي است كه با واكنش هاي گسترده اي روبه رو شده است.
روزنامه مليت در گزارشي در مورد اظهارات اخير اردوغان در خصوص اعطاي شهروندي تركيه به آوارگان سوري نوشته است: اسامي پناهجويان سوري كه براي اعطاي شهروندي مناسب مي باشد، از سه ماه پيش تهيه شده است. فعاليت ها براي اعطاي شهروندي به پناهجويان سوري از سه ماه پيش آغاز شده و استانداري ها به درخواست سازمان اتباع بيگانه، اسامي آوارگان سوري كه براي اعطاي حق شهروندي مناسب هستند را تهيه و به وزارت كشور ارسال كرده اند.
به نوشته اين روزنامه سازمان اطلاعات تركيه ( ميت ) نيز در تهيه و انتخاب اين اسامي وارد عمل شده است.
موضوع اعطاي شهروندي به آوارگان سوري با واكنش هاي گسترده اي در تركيه روبرو شده است.
روزنامه سوزجو در شماره روز سه شنبه خود نوشته است: كمال كليچداراوغلو رهبر حزب جمهوري خواه خلق به پروژه اعطاي حق شهروندي براي پناهجويان سوري كه روز گذشته از سوي رئيس جمهور اعلام گرديد، واكنش نشان داده و گفت: دولت مي خواهد با آراء شهرونداني كه تبعه خارجي هستند، رژيم تركيه را تغيير دهد. اين نيز خيانت به تركيه مي باشد.
دولت باغچه لي » رهبر حزب مخالف و ملي گراي موسوم به «حركت ملي» هم گفته است: ارزان كردن شهروندي تركيه و پيش كش كردن به اين و آن و ايجاد هرج و مرج قومي در آخرين موطني كه اجداد ما به بهاي خون خود به ارث گذاشته اند، رويكرد خطا و اشتباه است و دولت بايد از اين اشتباه برگردد.
خاورم/2011*1566