۲۹ تیر ۱۳۹۵، ۲۲:۴۵
کد خبر: 82156076
T T
۰ نفر
مشاور ژئوپارك قشم عضو شورای عالی ژئوپارك های جهانی یونسكو شد

قشم- ایرنا- معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم گفت: مشاور ژئوپارك قشم به عنوان یكی از 12 عضو اصلی شورای عالی ژئوپارك های جهانی یونسكو انتخاب شد.

فرزین حق دل روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگاران، افزود: انتخاب «علیرضا امری كاظمی» مشاور ژئوپارك قشم در شورای یاد شده، گامی مهم در جهت ثبت جهانی ژئوپارك جزیره در فهرست جهانی یونسكو ارزیابی می شود.
وی اضافه كرد: به طور قطع با كسب امتیاز ثبت جهانی ژئوپارك قشم در فهرست جهانی ژئوپارك های یونسكو، ظرفیت های گردشگری این جزیره بیش از پیش در صنعت گردشگری جهان مطرح و از مزیت های آن جزیره قشم و مردم محلی بهره مند می شوند.
حق دل با بیان اینكه پرونده ژئوپارك قشم در نوبت رای گیری برای بازگشت دوباره به فهرست جهانی ژئوپارك ها قرار دارد، تاكید كرد: به طور قطع براساس عملكرد مثبت سازمان منطقه آزاد قشم و نقش مهمی كه مشاور ژئوپارك قشم ایفا می كند، به زودی در فهرست شبكه جهانی ژئوپارك های یونسكو جای می گیریم.
معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم یادآوری كرد: بسیاری از طرح های ژئوپارك قشم برای پیوستن به مجموعه ژئوپارك های جهانی یونسكو با مشاوره علیرضا امری كاظمی اجرا شده است.
حق دل با بیان اینكه ادامه این روند به توسعه پایدار در جزیره و بهره مندی جوامع محلی از این ظرفیت منجر می شود، گفت: از طرف دیگر تائید و تصویب ژئوپارك های نقاط مختلف جهان در فهرست ژئوپارك یونسكو بر عهده اعضای شورای عالی یاد شده است و از این پس ایران به عنوان یگانه نماینده غرب آسیا، خاورمیانه و شمال آفریقا، نقش مهمی در این حوزه ایفا می كند.
به گفته معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم، 2 تن از ارزیابان شبكه جهانی ژئوپارك های یونسكو اواسط ماه آتی با هدف بازنگری نهایی وضعیت ژئوپارك قشم به این جزیره سفر خواهند كرد.
حق دل اضافه كرد: نتایج این سفر و دیدگاه مثبت رئیس و معاون شبكه جهانی ژئوپارك ها كه اسفند ماه 94 به این جزیره سفر كردند، در همایش شبكه بین المللی ژئوپارك ها یونسكو كه در انگلیس برگزار می شود، مطرح و نتیجه نهایی برای ارایه كارت سبز یونسكو به ژئوپارك ایران صادر خواهد شد.
ژئوپارك براساس تعریف یونسكو، منطقه ای است با وسعت كافی كه مرزهای آن به وضوح مشخص شده و چندین پدیده بارز زمین شناسی در محدوده آن قرار گرفته باشد و این محدوده باید بتواند در توسعه اقتصادی جوامع پیرامونی خود نقش موثری ایفا كند.
ژئوپارك ممكن است علاوه بر پدیده های زمین شناسی از آثار تاریخی، بوم شناسی، باستان شناسی و میراث فرهنگی و طبیعی دیگر نیز برخوردار باشد.
یونسكو طرح ژئوپارك را در پاسخ به نیاز احساس شده به وجود برنامه ای بین المللی برای بازشناسی مكان های دارای جاذبه های زمین شناختی به راه انداخت و هدف برنامه شبكه جهانی ژئوپارك ها تاكید بر ارزش چنین مكان هایی و همزمان ایجاد اشتغال و تقویت توسعه اقتصاد منطقه ای است.
یونسكو برای تحقق اهداف این برنامه یك عنوان به رسمیت شناخته از لحاظ بین المللی به نام «ژئوپارك یونسكو» را ایجاد كرد و درنظر دارد كه این عنوان را به 500 ژئوپارك در سراسر جهان بدهد.
برنامه ژئوپارك یونسكو در هماهنگی با «مركز میراث جهانی» یونسكو و «شبكه جهانی ذخیره گاه های زیست كره» یا «انسان و زیست كره» (MAB) عمل می كند.
ژئوپارك قشم برای نخستین بار با وسعتی افزون بر 300 هزار هكتار كه محدوده غربی جزیره را در برمی گرفت، در سال 2006 به عنوان اولین و یگانه ژئوپارك خاورمیانه در فهرست شبكه جهانی ژئوپارك ها ثبت شد.
در آن زمان، فقط 19 كشور جهان ژئوپارك ثبت شده داشتند كه ایران نیز به واسطه ژئوپارك قشم یكی از كشورهای دارای ژئوپارك در شبكه جهانی ژئوپارك ها بود.
پس از مدتی سازمان یونسكو مهلت 2 ساله ای برای ژئوپارك قشم در نظر گرفت و از مسئولان این منطقه خواست كه برای رفع كمبودهای موجود در این محدوده از جمله تابلو و علائم راهنمایی، راه های دسترسی، توسعه مكان های اقامتی همچون هتل ها و گسترش مجموعه عوامل پشتیبانی برای حضور گردشگران در محدوده ژئوپارك اقدام كنند.
به دلیل برآورده نشدن درخواست های یونسكو، این سازمان پس ازاتمام مهلت یاد شده، ژئو پارك قشم را از فهرست شبكه جهانی ژئو پارك های ملی تحت حمایت یونسكو خارج كرد.
براساس ضوابط یونسكو، پیوستن دوباره ژئوپارك قشم به شبكه جهانی ژئوپارك ها فقط در صورت تامین زیرساخت ها و شرایط تعیین شده از سوی این سازمان امكان پذیر می شد.
تلاش جدی برای بازگشت این ژئوپارك به شبكه جهانی ژئوپارك های یونسكو در سال های پس از روی كار آمدن دولت یازدهم آغاز و پس از ایجاد زیرساخت های لازم در منطقه، پرونده آن در آذر سال گذشته به یونسكو ارسال شد.
در این مدت، تعدادی از كارشناسان و اعضای اصلی شبكه ژئوپارك های یونسكو با سفر به جزیره قشم، وضعیت ژئوپارك قشم را از نزدیك بررسی كردند و بررسی این پرونده همچنان ادامه دارد.
به گفته مسئولان ژئوپارك قشم و كمیسیون ملی یونسكو، روند بررسی پرونده این مجموعه ارزشمند طبیعی نشان می دهد كه ژئوپارك قشم تا پایان تابستان امسال به فهرست 112 ژئوپارك جهانی یونسكو می پیوند و نخستین ژئوپارك در خاورمیانه و شمال آفریقا خواهد بود كه ثبت جهانی می شود.
هم اینك ژئوپارك قشم با وسعتی بیش از 36 هزار و 662 هكتار در غرب جزیره قرار دارد و دارای محدوده ای طولی است كه شرق آن روستای طبل - سلخ، غرب آن به روستای گوری - كانی، از شمال به ساحل شمالی و از جنوب به ساحل جنوبی منتهی می شود.
مجموعه طبیعی ژئوپارك قشم به دلیل موقعیت راهبردی آن در خلیج فارس و به عنوان نمونه منطقه ای كه در میان ژئوپارك های منطقه ی آسیای شرقی و ژئوپارك های اروپایی قرار گرفته، از جایگاه ویژه ای برخوردار است.
ژئوپارك قشم تنوع عظیمی از چشم اندازهای زمین شناسی در كنار تنوع سایت های مختلف را ارائه می كند و علاوه بر این، تنوع اكولوژیكی
، باستان شناسی و فرهنگی خاصی دارد.
این ژئوپارك دارای سایت های متنوع اصلی همچون تنگه چاهكوه، دره ستاره ها، دره تندیس ها، دره شور و غار نمكدان است و مجاورت آن با جنگل های حرا واقع شمال جزیره قشم كه دارای پنج عنوان تالاب بین المللی، ذخیرگاه زیست كره، منطقه حفاظت شده، منطقه ویژه دریایی و منطقه ویژه پرندگان است، به ارزش ها و جذابیت های طبیعی ژئوپارك قشم افزوده است.
2090/*شبس *1488 *1565
۰ نفر