به گزارش ایرنا هرساله با آغاز فصل گرما، كم آبی دغدغه جدی مسئولان و شهروندان است، بگونه ای كه اهمیت این موضوع در سال های اخیر با كاهش بارندگی ها، بروز خشكسالی و كاهش ذخیره منابع آبی اهمیت دوچندان یافته كه ضرورت توجه به مدیریت و مصرف صحیح آب را بیش از پیش نمایان می سازد.
در این میان بحران خشكسالی در چهارمحال و بختیاری كه روزی به عنوان یكی از مهمترین منابع با تولید 10 درصد از آب شیرین كشور را تامین می نمود، به چالش جدی برای این استان و استان های همجوار در بخش صنعـت، كشاورزی و شرب تبدیل شده است.
به گفته سرپرست شركت آب منطقه ای چهارمحال و بختیاری بدنبال 9 سال خشكسالی و در پی كاهش بارندگی ها و تغییر نوع بارش ها از برف به باران، هشت دشت از 11 دشت در دست مطالعه این استان به واسطه بیلان منفی آب از مدار خارج شده است.
فتح الله صابرپور در عین حال از كاهش 6 درصدی آب ذخیره در پشت سدهای این استان خبر داد و گفت: با افزایش دمای هوا و تبخیر آب های پشت سد، سالانه بخشی از این آب ها كاهش می یابد كه در تشدید كاهش منابع آبی استان موثر است.
با این وجود كارشناسان مسائل آب معتقدند: مناسب ترین و منطقی ترین راه برای گذر از بحران های آبی موجود، اصلاح الگوی مصرف و مدیریت صحیح و عقلانی بر نحوه مصرف آب در بخش های كشاورزی، شرب و صنعت است.
یك كارشناس مسائل آب در همین خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: هم اكنون از مجموع منابع آبی موجود كشور 90 درصد به بخش كشاورزی، هفت درصد به بخش شرب و سه درصد به بخش صنعت اختصاص دارد كه مدیریت مصرف آب در هر یك از این سه بخش می تواند نقش بسیار مهمی در جلوگیری از روند بحران كم آبی در استان و كشور داشته باشد.
سیدهاشم فاطمی با تاكید بر استفاده از روش های نوین آبیاری در بخش كشاورزی تصریح كرد: از آنجا كه بخش قابل ملاحظه ای از منابع آبی به بخش كشاورزی اختصاص یافته با بهره گیری از روش های نوین آبیاری قطره ای و طیفی می توان تا 60 درصد از مصرف آب در این بخش صرفه جویی كرد.
وی ادامه داد: استفاده از روش های نوین كشاورزی در مناطقی از استان نشان داده كه می توان با استفاده از نیمی از آب مصرفی موجود، بخش كشاورزی را مدیریت كرد، ضمن آن كه می توان تولید محصولات را تا 2 برابر كنونی افزایش داد.
به گفته متولیان بخش كشاورزی چهارمحال و بختیاری، این استان با تجهیز 51 هزار هكتار از اراضی كشاورزی به آبیاری قطره ای، از استان های پیشرو در استفاده از این روش است.
همچنین كارشناسان آب منطقه ای استان نیز معتقدند: هرچند استفاده از روش های نوین كشاورزی در استان می تواند در صرفه جویی مصرف آب نقش بسیار مهمی ایفا كند اما از آنجا كه كشاورزان این میزان صرفه جویی آب را به توسعه كشت اختصاص داده اند، آبخوانهای استان همچنان در معرض آسیب جدی قرار دارد كه این وضعیت می طلبد تا با خودداری از توسعه كشت و كار كشاورزی، میزان برداشت از آب های زیرزمینی را كاهش داد.
اما در كنار بخش كشاورزی، اصلاح الگوی مصرف در بخش شرب نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
مدیرعامل شركت آب و فاضلاب شهری چهارمحال و بختیاری در همین خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: اگر مردم استان مصرف آب خود را تا سقف 10 درصد كاهش دهند، بحران كم آبی در استان رفع می شود.
قدرت الله بیگلری افزود: میانگین مصرف آب هر نفر در استان 190 لیتر در شبانه روز است در حالی كه الگوی مصرف برای هر نفر در شبانه روز 130 لیتر است.
وی با بیان این كه هم اكنون شهرهای بروجن، سفیددشت، فرادنبه، سردشت و سرخون در مرز بحران قرار دارند، تصریح كرد: تلاش شده تا با حفر چاه كمكی مشكل كم آبی این شهرها برطرف شود اما رفع كامل این مشكل نیازمند مصرف بهینه آب و تكمیل طرح انتقال آب از شهرستان بن به بروجن است.
مدیرعامل شركت آب و فاضلاب روستایی چهارمحال و بختیاری نیز از آبرسانی سیار به 70 روستای این استان خبر داد و گفت: این تعداد روستا در شهرستانهای لردگان، اردل، كیار و بروجن با تانكر آبرسانی می شود.
تورج احمدپور به روستاییان توصیه كرد: در مصرف آب صرفه جویی كرده و از آب شرب برای آبیاری درختان و باغچه های منازل خود استفاده نكنند.
همچنین به گفته كارشناسان در بخش صنعت نیز باید تلاش كرد تا با استقرار سیستم بازچرخانی آب و تصفیه پساب فاضلاب ها، مصرف آب در این بخش را مدیریت كرد.
تاكنون در نشست های بررسی مشكل آب صنایع استان تاكید بسیاری بر استفاده از پساب فاضلاب شده است.
همچنین قاسم سلیمانی دشتكی استاندار چهارمحال و بختیاری پیشتر در این خصوص گفته بود: استفاده از پساب فاضلاب راهكار میان مدت مناسبی برای رفع مشكل آب موردنیاز صنایع استان است كه با تكمیل مطالعات و اقدام های كارشناسی این راهكار به زودی اجرا می شود.
رییس صنعت، معدن و تجارت چهارمحال و بختیاری نیز گفت: در صنعت فولاد استان كه از صنایع آب بر به شمار می رود، آب در سه بخش دارای سیستم بازچرخانی است به نحوی كه معادل آبی كه وارد شده در سیستم می چرخد و به ورودی سیستم بازمی گردد.
به طور كلی می توان گفت هرچند اقدام هایی در خصوص صرفه جویی در مصرف آب در استان انجام گرفته است اما به نظر می رسد این اقدام ها كافی نبست و باید بیش از پیش به اصلاح الگوی مصرف توجه داشت، زیرا دستیابی به یك تعادل نسبی در زمینه عرضه و مصرف آب در كشور و به تبع آن استان یك اصل اساسی و ضروری است كه مستلزم داشتن مدیریت جامع آب در تمام بخش ها از جمله شرب، كشاورزی و صنعت است.
گزارش از خاطره حسین زاده
7363/6021
شهركرد- ایرنا- مناسب ترین و منطقی ترین راه در شرایط كنونی برای گذر از بحران آب كشور، اصلاح الگوی مصرف و مدیریت صحیح و عقلانی در نحوه مصرف آب است.