به گزارش روز سه شنبه خبرنگار حوزه كتاب و ادبيات ايرنا، كتاب تشنگان دشت غوريان به خاطرات مجاهدان هرات طي سالهاي 1357 – 1362 مي پردازد،
اين كتاب حاوي مطالبي درمورد قيام حوت و خاطرات سال هاي جهاد در افغانستان بوده كه در آن مطالبي چون درغوريان و زنده جان، در شهر هرات و در فرقه هرات گنجانده شده است.
در اين كتاب، شاهد چگونگي حمله ارتش شوروي و محاصره هرات توسط اين نيروها هستيم و در ذيل خاطرات با چگونگي دفاع از اين شهر و رشادت هاي مرداني برميخوريم كه شايد تاريخ هيچگاه از آنها ياد نكند.
«تشنگان دشت غوريان» نوشته محمود رضايي است و مي توان آن را به عنوان ماده خامي براي بررسي تاريخي قيام مجاهدين هرات به كار برد.
** انتشار كتاب خاطرات مرضيه حديدچي (دباغ) ازجمله آثار پژوهشي است كه به تنهايي بخش گستردهاي از كمبودهاي پژوهشي اين زمينه را مرتفع ميكند و تصوير كاملا جديد و مبتني بر منابع تاريخي قابل اعتماد و صحيحي از جغرافياي حضور و ميزان نقش آفريني زنان در حوادث تاريخي بزرگ به دست ميدهد.
محسن كاظمي در اين كتاب، با بهرهبرداري از تجربيات علمي، تحقيقي گذشته خود در عرصه خلق و انتشار آثاري در حوزه تاريخ شفاهي، به واكاوي در خاطرات زندگي و مبارزه يكي از سرآمدترين زنان انقلابي كشور دست مييازد.
او با رويكردي علمي و عاري از هرگونه اغراق و اغماض به گفتوگو با حديدچي مي پردازد و از اين رهگذر موفق به ارائه شيوهاي نو در حوزه تاريخ شفاهي مي شود كه مطالعه آن مي تواند به عنوان يك الگوي تحقيقي كارآمد و موفق مورد استفاده ساير پژوهشگران قرار گيرد.
«خاطرات مرضيه حديدچي (دباغ)» در چشماندازي قرار مي گيرد كه مخاطبان مي توانند در آيينه خاطرات اين زن مبارز، سيمايي جامع از كليه زنان حاضر در عرصه مبارزه براي انقلاب و دفاع از ميهن در مبارزه با دشمنان را مشاهده كنند.
** كتاب خاطرات سيدمرتضي نبوي ، بسياري از جريان ها و شخصيت هاي مطرح سياسي تاريخ معاصر را به چالش كشيده است.
مخاطب با ملاحظه تصوير اسنادي كه با ذكر دقيق منابع در اين كتاب ارائه شده، مي تواند نسبت به اعتبار اطلاعات تاريخي و صحت مفاد مندرج در تقريرات شفاهي نبوي اطمينان حاصل كرده و از آن، جهت ارتقاي دانش تاريخي خود استفاده كند.
** سيدكاظم اكرمي در اين كتاب با زباني اثرگذار و صريح، خاطرات خودش را با مخاطبان در ميان ميگذارد.
خاطرات او به واسطه نقش و جايگاه حساسي كه پيش و پس از انقلاب داشته، حاوي مطالب تازه و ناگفته اي درباره برخي فرازهاي تاريخي صدر انقلاب است كه مطالعه آن ها مي تواند مخاطبان را با سويه هاي تازه تري از آن حوادث به ظاهر شناخته شده، آشنا كند.
از ديگر ويژگي هاي برجسته اين كتاب، چيرگي بعد آموزشي بر وجه سياسي آن است كه اين البته برخاسته از سابقه مديريتي اكرمي طي دوره چهارساله وزارتش در آموزش و پرورش (در سال هاي 1363 تا 1367) و نيز پيشينه تحصيلاتياش در رشته برنامه ريزي درسي است. اين ويژگي موجب شده كه او در نگاه به هر مسئله اي، بعد آموزشي و تربيتي آن را فرو نگذاشته و از منظر آن به بازخواني و تحليل وقايع بپردازد. از اين لحاظ، مطالعه اين كتاب كه به قلم مسعود كرميان و جواد كاموربخشايش است، براي مخاطبان علاقه مند به حوزه مسائل آموزشي و تربيتي از اهميتي مضاعف برخوردار است.
** كتاب «خاطرات آيت الله پسنديده» تقريرهاي شفاهي وي درمورد حوادث و رخدادهاي گوناگون تاريخي و اجتماعي يكي دو قرن گذشته است كه ابتدا روي نوار كاست ضبط و پس از تحرير و ويراستاري، به همت محمدجواد مرادي نيا منتشر شده است.
اين خاطرات مشتمل بر دو سرفصل كلي است كه فصل نخست آن به تاريخچه خاندان امام (شامل جد بزرگ، جد، پدر، عمو، عمه ها و ...) و اطلاعاتي تاريخي از پيشينه شهرستان خمين در طول يك قرن گذشته اختصاص دارد. در فصل دوم نيز خاطراتي پراكنده از برخي حوادث سياسي تاريخ معاصر مانند جزئياتي از كودتاي 1299 و يا ناگفته هايي از ماجراي كشف حجاب، تبعيد امام به تركيه و ... بيان شده است.
اما خاطرات بخش نخست اين اثر كه حاوي اطلاعات گسترده اي درباره شجره نامه خاندان امام (ره) است، از جهت منحصر به فرد بودن اطلاعات آن از اهميت كم نظيري برخوردار است.
علاوه بر آن، مخاطبان مي توانند با مطالعه اين خاطرات آگاهي جامعي نسبت به برخي از عوامل اساسي شكل دهنده شخصيت امام (ره) و جغرافياي تاريخي و سياسي شهرستان خمين كسب كنند.
فراهنگ**9022**1027
تهران - ايرنا- كتابهاي خاطره نگاري كه تاريخ به روايت اشخاص است، از سوي نشر سوره مهر در بازار عرضه شد.