۲۷ مرداد ۱۳۹۵، ۱۲:۰۸
کد خبر: 82191976
T T
۰ نفر

ضلع سوم المپيك زير بار وزنه ناداوري

۲۷ مرداد ۱۳۹۵، ۱۲:۰۸
کد خبر: 82191976
ضلع سوم المپيك زير بار وزنه ناداوري

شهركرد-ايرنا-تبارشناسي شكل گيري المپيك بر پايه سه رشته ورزشي دووميداني ، وزنه برداري و كشتي استوار بوده است.

بازي هاي المپيك در ابتدا يك جشن مذهبي بود كه براي اداي احترام به خدايان هر چهار سال يك بار از سال 776 قبل از ميلاد در المپيا برگزار مي شد.
در عصر باستان هركول كه بعدها در داستان هاي اساطيري با نام ˈغول ˈ شناخته شد، نشان قوي ترين مرد سرزمين المپيا بود و قوي ترين مرد باستاني در اين جشنواره آييني، نشان و سنگ آويزن ˈهركوليونˈ دريافت مي كرد.
سه اصل سريع ترين،قوي ترين و بالاترين بلندترين مردان، نهاد المپيك را تشكيل مي داد و از همان نخستين روزهاي شكل گيري اين جشنواره، قضاوت كنندگان رقابت ها، عهد كردند كه جوانمردانه راي صادر كنند.
اما آنچه از منظر تبارشناسي ورزشي در المپيك هنوز مورد علاقه بسياري از مردم است، وجود سه ضلع قوي ترين ،سريع ترين و بالاترين است كه ورزشكاران و مردم از اين سه اصل هميشه به نيكي ياد مي كنند.
حتي در دوران المپيك مدرن،اين سه ضلع محبوبيت خود را حفظ كردند و همپاي رشته مدرن توانستند در ادوار المپيك طرفداران بي شماري را براي اين رقابت ها به همراه بياورند.
از سال 1988 كميته اجرايي المپيك (IOC) حذف كشتي را از برنامه هاي المپيك در دستوركار قرار داد اما هرگز موفق نشد،اما در سال 2013اين بحث بسياري جدي شد كه با مخالفت شديد ورزشكاران ،مربيان و مخاطبان اين رشته مواجه شد.
اما توماس باخ رئيس كميته بين المللي المپيك،به دليل اين فشارها اعلام كرد كه بدون شك تا المپيك 2020رشته ورزشي كشتي حذف نخواهد شد.
اما نگاه به وزنه برداري در تاريخ بازي هاي المپيك يك جور ديگر است و يكي از مهمترين رخدادهاي المپيك در كنار رشته دووميداني و ژيمناستيك ،رشته ورزشي وزنه برداري است و تاكنون كميته اجرايي المپيك نتوانسته است هيچ خللي در برگزاري اين رقابتها داشته باشد.
نبرد با پولاد سرد يكي از پر مخاطب ترين رشته هاي ورزشي در همه تاريخ المپيك ها بوده است و حتي در دوران جنگ سرد نيز رقابت هاي سياسي المپيك در نهايت به روي تخته وزنه برداري كشيده مي شد.
ايران همراه هفت كشور ديگر ،در تاريخ المپيك در رشته وزنه برداري از سال 1948در لندن نام خود را اثبات كرد كه از المپيك 2000سيدني نيز وزنه برداري ايران طلايي شد.
از المپيك سيدني به بعد نام ايران در وزنه برداري جهان با ركورد شكني ها عجين شد و مدال طلاي دسته سنگين وزن در اين رشته به عنوان گل سرسبد بازي هاي المپيك ،به نام ايران ضرب شد.
در المپيك 2016ريو در حالي كه ايران دو مدال طلا در وزنه برداري كسب كرده ،كارشناسان بين المللي معتقد بودند ايران در سنگين وزن نيز به بهترين رنگ مدالي اين رقابت ها دست خواهد يافت.
همه چشم ها به دنبال كسب طلاي سوم و باستاني ترين وزن در رشته وزنه برداري بودند كه اين اتفاق براي ايران رخ نداد و ايران در اين وزن ناكام ماند.
پس از ناكامي بهداد سليمي در سنگين وزن رشته وزنه برداري،برخي از كاربران شبكه هاي اجتماعي به صفحه فدراسيون بين المللي وزنه برداري هجوم بردند و نسبت به ناداوري در دسته سنگين وزن اعتراض كردند.
اگر چه هيات داوران و هيات ژوري در صدور حكم براي مسابقات، استقلال نظر دارند اما ناديده گرفتن يكي از ليفت هاي بهداد سليمي كه به اذهان برخي كارشناسان ،سه چراغ سفيد داشته است،باعث دلخوري بخش عمده اي از مخاطبان ايراني شد.
اين نوع قضاوت كه هيات ژوري راي هيات داوران را در روند يك مسابقه وزنه برداري در بازي هاي المپيك ابطال مي كند تنها در المپيك 1976 مونترال رخ داد و آن هم با واكنش منفي همه ورزشكاران روبرو شد.
اما در المپيك 2016ريو نيز اين اتفاق بار ديگر تكرار شد و در حالي كه داوران سه چراغ سفيد به نشانه قيچي بدون خطا براي بهداد سليمي روشن كرده بودند،هيات ژوري اين راي را نقض كرد و دو چراغ قرمز را روشن كردند.
بهداد سليمي پس از بالاي سر بردن وزنه 245كيلوگرمي ،در حالي كه يك قدم به جلو حركت كرده بود اما در نهايت آرنج هاي خود را صاف كرد و اين حركت در رشته وزنه برداري ،حركتي صحيح محسوب مي شود.
همين حركت در وزن مثبت 105كيلوگرم در المپيك پكن براي وزنه بردار ديگري رخ داد كه هيات داوران و هيات ژوري حركت را صحيح اعلام كردند.
رييس فدراسيون وزنه برداري گفت:اقدام ناعادلانه هيات ژوري عليه بهداد سليمي قطعا در تاريخ به ثبت خواهد رسيد.
علي مرادي پس از ناداوري صورت گرفته عليه بهداد سليمي، گفت: اين يك ظلم بود و نمي خواستند ايران مدال بگيرد.
وي ادامه داد: بسيار جالب است كه سه داور كار ورزشكار ما را مورد قبول قرار مي دهند اما هيات ژوري حركت بهداد سليمي را قبول نمي كنند.
رييس فدراسيون وزنه برداري، گفت: جاي تاسف دارد كه اينگونه روح المپيك را خدشه دار مي كنند و ورزش جهان را زير سئوال مي برند.
اما حقوق بين الملل در زمينه اختلافات ورزشي چه نظري دارد و چگونه مي توان اين مساله را مورد ارزيابي قرار دارد؟.
يك كارشناس حقوق بين الملل مي گويد:از نظر حقوق بين المللي ورزش، راي صادر شده قابل برگشت نيست و نظر اعلام شده راي نهايي محسوب مي شود.
سعادت باقري در گفت وگو با ايرنا افزود:جنبه هاي حقوقي اين مساله تنها در صورتي قابل پيگيري و طرح دعوي است كه وزنه برداران ديگر از نظر حقوقي مرتكب استفاده از مواد ممنوعه و نيروزا كرده باشند كه اين خود نيازمند چند ماه كار كارشناسي است.
به گفته وي،البته دادگاه عالي ورزش در خصوص رسيدگي به شكايت كشورها در اين حوزه اقدام مي كند چرا كه اين دادگاه مقري براي حكميت در ورزش است كه در لوزان سوئيس فعال مي باشد.
وي گفت:آرا اين دادگاه تنها زماني قابليت اجرا دارد كه اساسنامه فدراسيون هاي بين المللي در اين دادگاه تصويب شده باشد.
به گفته وي،ضرورت تعامل نهادهاي عمومي مانند فدراسيون ايران با مجامع بين المللي نظير فدراسيون جهاني وزنه برداري ضروري است و بايد فدراسيون وزنه برداري قدرت رايزني خود را در اين مجمع افزايش دهد تا بتوان نسبت به پايمال شدن احتمالي حق خود،طرح دعوي و احقاق حق كند.
با اين اوصاف و با توجه به اعلام نظر فدراسيون،مربي تيم ملي و بهداد سليمي بر ناديده گرفتن حركت دوم اين روزشكار در مسابقات المپيك ريو، اذهان عمومي حركت هيات ژوري را ناديدن گرفتن حق ايران مي دانند كه يكي از ضلع هاي المپيك كه همان قدرت در كنار عدالت است براي ملي پوش ايراني دچار خميدگي و منحني رو به پايان شده است.
به گزارش ايرنا،در اين رقابت ها' لاشا تالا خادزه ' وزنه بردار دسته مثبت 105 كيلوگرم گرجستان در بازي هاي المپيك ريو با مجموع 473 كيلوگرم ضمن بهبود ركورد مجموع جهان و المپيك، طلاي اين دسته را به گردن آويخت.
لاشا تالاخادزه دارنده مدال طلاي سال 2016 اروپا، طلاي سال 2015 جهان و طلاي جوانان جهان از گرجستان در اين رقابت ها در حركت دو ضرب با بلند كردن وزنه 258 كيلوگرم و مجموع 473 كيلوگرم ضمن كسب مدال طلا ركورد مجموع جهان و المپيك را يك كيلوگرم بهبود بخشيد و به مدال طلا دست يافت.
ركوردار مجموع جهان و المپيك با 472 كيلوگرم متعلق به حسين رضازاده بود كه در المپيك 2000 سيدني از خود بر جاي گذاشته بود.
در اين رقابت ها گور ميناسيان با مجموع 451 كيلوگرم نقره گرفت و آراكيل تورمانيدزه ديگر وزنه بردار گرجستاني با 448 كيلوگرم برنز گرفت.
بهداد سليمي در اين دسته بعد از آنكه در حركات يك ضرب وزنه 216 كيلوگرمي را بالاي سر برد و ركورد جهان و المپيك را شكست ،اما در حركات دو ضرب داوران و هيات ژوري حركت اول و دوم بهداد سليمي كه وزنه 245 كيلوگرمي را بالاي سر برده بود را خطا اعلام كردند.
گزارش از محمود رئيسي
2097