به گزارش روز پنجشنبه گروه اخبار علمی ایرنا از ساینس با ظهور پدیده مقاومت در برابر دارو، اثر بخشی درمان های رایج مالاریا كاهش یافته است و علاوه بر این، روش های كنونی تنها در برابر برخی از گونه های انگل نقش محافظتی دارند و در دراز مدت موثر نیستند.
سیستم ایمنی بدن به طور طبیعی دارای پروتئینی است كه با عفونت مبارزه می كند، ولی مالاریای پیشرفته قادر به خلع سلاح این پروتئین است.
همین نقص، پژوهشگران مركز تحقیقات پزشكی QIMR Berghofer در استرالیا را بر آن داشت تا دست به تولید پروتئین مصنوعی با ویژگی های پروتئین سیستم ایمنی بزنند.
ارتش سیستم ایمنی بدن دارای ژنرال هایی به نام سلول های دندریتیك و سربازانی به نام سلول های T است. سلول های T فرمان حمله و آتش بس را از سلول های دندریتیك دریافت می كنند. فرمان لازم برای دفاع از بدن توسط پروتئینی به نام PD-L2 صادر می شود.
مطالعات نشان می دهد در صورت ابتلا به مالاریا، سطح این پروتئین كاهش می یابد و سلول های T با انگل عامل بیماری مبارزه نمی كنند.
محققان برای حل این مشكل، نسخه جدید پروتئین PD-L2 را در آزمایشگاه تولید كرده اند. این پروتئین مصنوعی قادر به درمان مالاریا در موش های آزمایشگاهی است و از عود دوباره بیماری جلوگیری كرده است.
با توجه به شیوع بیماری های منتقل شده از پشه، این روش و روش های مشابه درمان بیماری هایی از این دست بسیار ارزشمند است.
بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت (WHO) سال گذشته حدود 438 هزار تن بر اثر مالاریا جان خود را از دست دادند.
***آمار منتشر شده سازمان جهانی بهداشت در رابطه با مالاریا به قرار زیر است:
- در سال 2015 میلادی در 95 كشور و منطقه انتقال مالاریا وجود داشت.
- حدود 2 / 3 میلیارد تن ، یعنی حدود نیمی از جمعیت جهان در معرض خطر مالاریا قرار دارند.
- مالاریا قابل پیشگیری و درمان است و اقدامات پیشگیرانه در بسیاری از نقاط دنیا موثر بوده است.
- مرگ و میر ناشی از مالاریا از سال 2000 تا 2013 میلادی، 47 درصد كاهش یافته است؛ با این وجود در سال 2013میلادی، 2 میلیون مورد بالینی مالاریا و 584 هزار مرگ ناشی از بیماری های منتقله از طریق پشه گزارش شد كه بیشتر قربانیان، زنان باردار و كودكان زیر پنج سال بودند.
- در سال 2015 میلادی، 214 میلیون مورد مالاریا و 438 هزار مرگ ناشی از مالاریا گزارش شد.
- تعداد كیت های تشخیص فوری مالاریا در سال 2008 میلادی، 46 میلیون بود كه در سال 2013 میلادی به 319 میلیون كیت رسید.
- افزایش درمان های تركیبی مالاریا نیز در سال های اخیر چشمگیر بوده است و پشه بندهای آغشته به حشره كش هم در بیشتر مناطق مورد استفاده قرار می گیرد.
- كشورهای زیادی در حال حركت به سمت ریشه كنی مالاریا هستند؛ به عنوان مثال در نشست اخیر شرق آسیا اعلام شده است كه قصد ریشه كنی مالاریا از آسیا و اقیانوس آرام تا سال 2030 میلادی وجود دارد.
- با وجود افزایش سه برابری بودجه مالاریا از سال 2005 هنوز این طرح با كسری بودجه 50 درصدی مواجه است؛ بودجه مورد نیاز برای انجام این طرح حدود 1 / 5 میلیارد دلار تخمین زده شده است.
- شیوع بیماری ابولا در سه منطقه گینه، سیرالئون و لیبریا در سال گذشته اثر مخربی بر درمان مالاریا داشت؛ زیرا تمام منابع مالی و انسانی درگیر ابولا بود.
- بیشترین میزان ابتلا به مالاریا در كشورهای جنوب آفریقا قرار دارد؛ به طوری كه در سال 2015 میلادی، 88 درصد از موارد ابتلا و 90 درصد موارد مرگ ناشی از مالاریا در این مناطق گزارش شد.
مالاریا از طریق نیش پشه آلوده به انگل پلاسمودیم فالسیپاروم به انسان منتقل می شود. این انگل، وارد جریان خون میزبان می شود و سلول های قرمز را تخریب می كند. زمانی كه گلبول های قرمز تسلیم این انگل می شوند، علایم این بیماری كه شامل سردرد، لرز، درد عضلانی، خستگی، تهوع، اسهال و استفراغ است، ظاهر می شود.
این انگل همچنین سبب مشكلات تنفسی شدید، كاهش قندخون، كم خونی شدید و در نهایت بروز كما در بیمار می شود كه در صورت نبود درمان كشنده است. كودكان به دلیل ضعف سیستم ایمنی در مقابل این انگل تسلیم می شوند و از بین می روند.
نتایج این تحقیقات در نشریه Immunity منتشر شده است.
علمی (6) **9259 **1776
تهران - ایرنا - پژوهشگران استرالیایی موفق به ساخت پروتئینی شده اند كه علاوه بر درمان مالاریا از عود بیماری نیز جلوگیری می كند.