۷ شهریور ۱۳۹۵، ۱۶:۱۸
کد خبر: 82207377
T T
۰ نفر
بحران پناهجویان در اروپا به روایت آمار؛ از تركیه تا فرانسه

تهران – ایرنا – در حالی كه ورود پناهجویان به اروپا به دلیل سیاست های سخت گیرانه كاهش یافته، آمارهای رسمی نشان می دهد كه كشورهای اروپایی همچنان در مدیریت پناهندگان سردرگم و ناهماهنگ عمل می كنند.

خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشت: بیش از یك میلیون پناهجو سال گذشته با گذر از دریای مدیترانه، وارد اروپا شدند. اروپایی ها در واكنش، بر كنترل های مرزی و گشت های دریایی خود افزودند و با تركیه برای جلوگیری از عبور پناهندگان به اتحادیه اروپا وارد معامله شدند. اروپاییان همچنین گذرگاه بالكان را بستند و اخراج پناهجویانی كه به نظر آنان صلاحیت پناهندگی ندارند را با سرعتی بیشتر پی گرفتند.
با این حال، بسیاری از مشكلات همچنان باقی است. اتحادیه اروپا بر سر چگونگی تقسیم پناهجویان تازه وارد اختلاف شدید دارد و نمی داند چگونه باید با ریشه های مهاجرت انبوه، مانند جنگ سوریه، مقابله كند.
تنها در شش ماهه نخست 2016، دو هزار و 910 پناهجو هنگام گذر از دریای مدیترانه جان خود را از دست داده یا مفقود شده اند. این آمار نسبت به مدت مشابه در سال پیش، 37 درصد افزایش نشان می دهد.
در ادامه، وضعیت پناهجویان در چند كشور اروپایی بررسی شده است.

** تركیه
تركیه میزبان حدود سه میلیون پناهجو است كه دو میلیون و 700 هزار تن از آنان سوری تبارند. اكثر پناهجویان در تركیه از دولت این كشور كمكی دریافت نمی كنند، اما طبق توافق اتحادیه اروپا و آنكارا، این اتحادیه باید 6 میلیارد یورو (6.8 میلیارد دلار) برای كمك به پناهجویان بپردازد.
بخشی از این توافق نیز این است كه به ازای هر پناهجوی غیرقانونی كه از یونان اخراج می شود، اروپا باید میزبانی یك پناهجوی ساكن در تركیه را برعهده بگیرد. تاكنون تنها هزار و 152 نفر با این ترتیب اسكان مجدد داده شده اند. بیش از نیمی از این افراد هم به آلمان و سوئد رفته اند.

** یونان
شمار پناهجویانی كه وارد یونان می شوند از زمان توافق اروپا و تركیه در مارس امسال (فروردین) بشدت كاهش یافته است؛ با این حال، هنوز ماهانه چند هزار نفر با عنوان پناهجو وارد یونان می شوند. كل این پناهجویان در نیمه نخست سال جاری میلادی 160 هزار نفر بوده است.
حدود 58 هزار پناهجو اكنون در یونان سرگردان هستند و امیدوارند بتوانند به كشورهای دیگر اروپایی بروند. اكثر این آوارگان درخواست رسمی پناهندگی داده اند، اما به دلیل مقاومت كشورهای اروپایی، پذیر پناهنده با سرعت بسیار كم پیش می رود. بروكسل نیز به لحاظ قانونی، كار زیادی برای وادار كردن كشورهای عضو به پذیرش پناهنده نمی تواند انجام.
اگرچه از شمار پناهجویانی كه به یونان می آیند نسبت به پارسال بسیار كاسته شده است، اما این جریان از زمان كودتای نافرجام تركیه در 15 ژوئیه (25 تیر) روندی افزایشی یافت و در چند هفته نخست ماه جاری (اوت) به دو هزار و 300 تن رسید. این وضعیت، اقامتگاه های پناهندگان در جزایر شرقی دریای اژه را با دشواری رو به رو كرده و دولت آتن قول داده است ساختمان های بیشتری برای اسكان پناهجویان در داخل خاك یونان بسازد.
تاكید آنكارا بر ضرورت سفر شهروندانش بدون روادید به 28 كشور اتحادیه اروپا نیز سبب شده است كه نگرانی از احتمال فروپاشی توافق تركیه و اتحادیه اروپا به وجود آید.

** ایتالیا
در شش ماهه نخست امسال، حدود 70 هزار پناهجو با گذر از دریای مدیترانه به ایتالیا آمده اند كه این آمار با مدت مشابه در سال گذشته تقریبا برابر است. تفاوت كار در این است كه با توجه به بسته شدن مرزهای شمالی به اروپا، این پناهجویان اغلب در ایتالیا آواره می شوند و مرگ پناهجویان نیز به همین دلیل افزایش یافته است.
پناهجویان در هتل ها، خانه های آوارگان، ایستگاه های قطار و اردوگاه های پناهجویان اسكان داده شده اند. در این میان اقدام شهر توسكان برای اسكان پناهندگان در ویلاهای لوكس و اقدام میلان برای اسكان پناهندگان در زندان قابل توجه است.
شهروندان نیجریه بیشترین تعداد از پناهجویان در ایتالیا را شامل می شوند و پس از آنان شهروندان اریتره، گامبیا، ساحل عاج و سودان قرار دارند.
سیل پناهجویان، موقعیت 'متئو رنتزی' نخست وزیر ایتالیا را نیز تهدید كرده و به گروه های مخالف مهاجرت خارجیان اجازه عرض اندام داده است.
اوایل ماه جاری، فرانسه 200 پناهجویی را كه از ایتالیا مخفیانه به این كشور آمده بودند را به ایتالیا بازگرداند. سوئیس نیز بین 300 تا 500 پناهجویی را كه از ایتالیا به این كشور آمده اند در چادرهایی اسكان داده و اعلام كرده است آنان را بازخواهد گرداند.

** آلمان
آلمان نیز كه پارسال صدها هزار پناهجو را به كشورش راه داده بود، امسال با كاهش شمار پناهجویان رو به رو شده است. در شش ماهه نخست امسال، 238 هزار و 424 پناهنده وارد خاك آلمان شده اند كه 92 هزار تن از آنان در ماه ژانویه (دی – بهمن 94) وارد شده بودند. پس از مهاجرت انبوه اوایل سال میلادی، میانگین ورود پناهجویان به آلمان ماهانه 16 هزار نفر بوده است.
'آنگلا مركل' صدراعظم آلمان بر موضع پیشین خود مبنی بر میزبانی از پناهجویان تاكید دارد و این تاكید، حتی باعث مخالف های سیاسی درون حزب او شده است. حزب ملی گرا و خارجی ستیز 'جایگزین برای آلمان' نیز در چنین فضایی محبوبیت به دست آورده است.
دو حمله انتحاری داعش در تابستان امسال، موضع خارجی ستیزان را در آلمان تقویت كرد.
هرچند دولت مركل نیز روند سختگیرانه تری در پذیرش پناهنده در پیش گرفته و پناهجویانی كه 'شایسته پناهندگی' تشخیص داده نمی شوند را بسرعت اخراج می كند.
مركل از كشورهای بالكان كه مرزهایشان را به روی پناهجویان بسته اند انتقاد و از توافق تركیه و اروپا در زمینه پناهندگان پشتیبانی می كند.

** اتریش
یك سال پیش، كشف 71 پناهجو كه در صندوق كامیون قاچاقچیان انسان خفه شده بودند، به حمایت گسترده مردم اتریش از پناهندگان منجر شد. هرچند این احساس همدردی اكنون بسیار كمرنگ شده است.
'ورنر فایمان' صدراعظم وقت اتریش از شهروندان خواسته بود كه پناهندگان را با آغوش باز بپذیرند، اما بسرعت با این انتقاد رو به رو شد كه اتریش یارای میزبانی از حجم انبوه پناهجویان را ندارد. 'فایمان' اوایل امسال سیاست خود را تغییر داد و از بسته شدن مرزهایش كشورش پشتیبانی كرد. با این حال، او به دنبال كاهش محبوبیتش در ماه مه (اردیبهشت - خرداد) استعفا كرد.
'كریستین كرن' كه جانشین فایمان شده است هم از مردم خود خواسته كه با مشكل پناهجویان 'روشنفكرانه' برخورد كنند، اما همزمان سیاست هایی سختگیرانه را در مورد مهاجرت اتخاذ كرده است.
اتریش پارسال 80 هزار پناهجو را پذیرفت، اما امسال سقف 37 هزار و 500 پناهجو را به عنوان سهم خود برای میزبانی پذیرفته است.

** صربستان و مجارستان
سیل مهاجرت پناهجویان به صربستان نیز بسیار كاهش یافته، اما پایان نیافته است. مقام های صرب می گویند امسال به جای ثبت نام از هزاران پناهجو در روز، از صدها پناهجو در روز ثبت نام می كند.
یك شكارچی این هفته به یك پناهجوی 20 ساله افغان كه به صورت غیرقانونی از مرز بلغارستان به صربستان وارد شده بود، شلیك كرد و او را كشت. این اتفاق، نشان دهنده میزان خطری است كه پناهجویان را تهدید می كند.
دیده بان حقوق بشر می گوید پناهجویانی كه در مرز صربستان و مجارستان آواره اند، گاه با خشونت فراوان از مجارستان به صربستان بازگردانده می شوند.
سازمان ملل شمار پناهجویانی كه در صربستان آواره اند را چهار هزار و 400 تن برآورد كرده است.
اكنون تنها دو منطقه گمركی در صربستان، آن هم با سرعت 30 پرونده در روز، به درخواست های پناهندگی رسیدگی می كند. پناهجویانی كه در انتظار رسیدگی به پرونده هایشان هستند، در شرایطی بسیار بد به سر می برند.
'ویكتور اوربان' نخست وزیر مجارستان، پناهندگان را 'زهر' نامیده و گفته است كشورش به زودی دور تازه حصاركشی در مرزها را آغاز خواهد كرد.

** فرانسه
با آنكه مقام های فرانسه، نیمی از اردوگاه پناهندگان را در شهر 'كاله' منهدم كرده اند، اما شماره پناهجویان در این شهر، طی ماه جاری افزایش یافت.
دولت فرانسه شمار پناهجویانی كه در اردوگاه موقت 'كاله' موسوم به 'جنگل' اسكان داده شده اند را شش هزار و 901 تن اعلام كرده است، اما گروه های امدادی این آمار را 9 هزار نفر برآورد می كنند.
مقام های فرانسه و بریتانیا سیم های خاردار در برخی مرزهای خود كشیده و گفته اند كه در مورد پناهجویان سیاست های سختگیرانه تری به كار خواهند گرفت.
این هفته یك سودانی در جریان درگیری سودانی ها و افغان ها در اردوگاه كاله كشته شد و شمار كل پناهجویانی كه در سال جاری میلادی در این اردوگاه به تقل رسیده اند را به 11 نفر رساند.
اروپام**9163**1599
۰ نفر