۱۰ شهریور ۱۳۹۵، ۹:۵۲
کد خبر: 82211551
T T
۰ نفر
ضرورت آگاهي بخشي خانواده ها در خصوص حضور كودكان در فضاي مجازي / ورود بچه ها ممنوع!

ايلام - ايرنا - چند سال قبل وقتي حرف از دهكده جهاني و برداشتن مرزهاي جغرافيايي و پهنه بي در و پيكر فضاي مجازي مي گفتند كمتر كسي باورش مي شد اين همه فناوري توسعه يابد و با يك سيم كارت تلفن همراه، بتوان به هر چيزي دسترسي داشت.

به گزارش ايرنا، وقتي ديدن فيلم هاي ويدئويي ممنوع بود و خطرات هشدار از اين وسايل به كرات در بوق و كرنا مي شد با وجود كنترل بسياري از خانواده ها باز هم امكان محدود كردن و دور از دسترس قرار دادن فرزندانشان از اين وسايل ممكن بود.
اما اين روزها، هجوم تبلت و گوشي هاي هوشمند و بازي هاي رايانه اي آنچنان از در و ديوار آسمان و زمين تهاجم فرهنگي بر سر بچه ها آوار مي كند كه نمي توان مانع و محدوديتي براي آنها قائل شد.
اگر براي بچه ات امروز گوشي و تبلت نخري يا به هر طريق بخواهي اين وسايل را دور از دسترس او قرار دهي، كافيست در يك مهماني سرت را بگرداني تا ببيني در كنار همسالان و دوستانش با گوشي و تبلت آنها آنچه را كه نبايد ببينند، خواهد ديد.
تصور آلودگي ذهن و ضمير پاك و بي آلايش بچه ها آنقدر دردناك است كه براي لحظه لحظه تنهايي بچه ها و بودن در كنار دوستان شان حتي همسالان و همبازي هايش هم مي ترسي كه نكند والدين آنها اين آگاهي را از فضاي مجازي نداشته و تنها براي ژست امروزي بودن تبلتي با سيم كارت بزرگترها و يك عالمه شارژ اينترنت در اختيار بچه گذاشته تا مزاحم شان نشود و خودش را سرگرم كند.
غافل از اينكه اين روزها حتي در قالب كارتون و شخصيت هاي كارتوني معروف و دوست داشتني برخي افراد گرگ صفت پاكي و بي آلايش كودكان معصوم و بي گناه را هدف قرار داده و آنچه را كه بخواهند در قالب فيلم هاي نامناسب و مستهجن در سايت و شبكه هاي مجازي قرار مي دهند.
براستي در اين معركه بازار كه هر كسي بر ساز و نواي خود مي زند، وظيفه والدين براي حفاظت از بچگي بچه ها و درامان ماندن ذهن و ضمير پاك شان از انواع آلودگي ها چيست؟

** ضرورت آگاهي خانواده ها
يك كارشناس اجتماعي و خانواده معتقد است: والدين امروزي بايد بيش از گذشتگان مواظب فرزندان خود باشند زيرا اين روزها بچه ها در كوچه و بازار با همسالان خود بازي نمي كنند، اين روزها بچه با يك تبلت يا گوشي هوشمند با دنياي بي در و پيكر فضاي مجازي مواجه اند كه هر لحظه در قالب عكس و كليپ، تبليغ، بازي و هيجان ممكن است انواع فرهنگ ها و رفتارهاي نامتعارف را بياموزد.
يسري بهادري در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار كرد: برخي از سايت و شبكه هاي مجازي غيرمجاز تنها براي فروپاشي كانون گرم خانواده و مسموم كردن ذهن و روان پاك كودكان و نوجوانان طراحي شده اند.
وي تاكيد كرد: وقتي براي ديدن يك فيلم مستجهن و وارد يك سايت غير مجازي شدن تنها زدن يك كليك كافي است و به اين راحتي مي توان انواع مطالب و فيلم هاي نامناسب را در دسترس قرار داد، پس حفاظت و مواظبت و آگاهي سازي والدين و كودكان از اين فضاي مجازي امري ضروري است.
بهادري مي گويد: در بسياري از كشورهاي خارجي انواع نوشيدني ها، كازينوها، فضاهاي نامناسب وجود دارد اما ميزان آگاهي والدين و روش تربيتي آنها براي در امان ماندن و حفاظت از معصوميت كودكان به گونه ايست كه اجازه نمي دهند تا كودك به سن قانوني نرسد از اين مكان ها استفاده كند.
وي افزود: والدين بايد براي بچه هاي خود وقت كافي بگذارند، تنها خريد وسايل بازي و فراهم كردن امكانات نياز اصلي بچه ها نيست.
بهادري گفت: يك كودك بايد آنقدر با ايجاد فضاي مناسب در محيط خانه و خانواده اطمينان خاطر پيدا كند كه والدين را به عنوان بهترين و تنهاترين محرم اسرار خود بداند و هر مطلب و هر چيزي را با آنها در ميان بگذارد.

** اعتماد سازي وظيفه والدين
اين كارشناس اجتماعي اعتماد سازي و ضرورت دوستي ميان بچه و والدين را يكي از ضرورت هاي تربيتي كودكان دانست و گفت: والدين بايد به اين مطلب به خوبي اذعان داشته باشند كه بچه بايد بچگي كند و براي اين بچگي فضاي مناسب در خانه وجود داشته باشد.
وي تاكيد كرد: والديني كه بي توجه به حضور بچه بگو و مگو و دعوا مي كنند، برنامه هاي ماهواره ايي مي بينند در گوشي هاي خود انواع كليپ ها و فيلم هاي نامناسب ذخيره مي كنند، در سايت هاي مختلف عضو هستند، براي همديگر وقت كافي نمي گذارند بصورت غير مستقيم بچه را با بسياري مسايل آشنا مي كنند كه او را از فضاي بچگي دور مي كند.
بهادري افزود: ذهن و ضمير كودكان و نوجوانان بسيار پاك و بي آلايش است و هر رفتار و كنشي را در خود ثبت و ضبط مي كند و ممكن است برخي رفتارهاي نامناسب براي هميشه به اين معصوميت خدشه وارد كند.
وي توضيح داد: وقتي يك كودك يك كليپ نامناسب در گوشي والدين خود ببيند بدون شك تحت تاثير قرار مي گيرد و با بسياري از مسائل نامناسب آشنا مي شود.
وي تاكيد كرد: والدين بايد اينقدر بچه ها را به خود مطمئن كنند كه اگر سخني گفتند مورد پذيرش بچه قرار بگيرد و اعتماد كافي ميان افراد خانواده حاكم باشد.

** ضرورت وجود سيم كارت هاي كودك و نوجوان در جامعه
اين كارشناس اجتماعي به ضرورت وجود سيم كارت هاي مخصوص كودك و نوجوان كه از هرگونه فضاي نامناسب مصون و بدور باشد تاكيد كرد و گفت: مسئولان فناوري براي حفاظت از كودكان و نوجوانان به توليد و توزيع اين سيم كارت ها اقدام و خانواده را با آنها آشنا كنند.
بهادري افزود: نمي توان مانع خريد گوشي و تبلت براي كودكان و نوجوانان شد اما مي توان آنها را با آگاهي بيشتر در فضاي امن مجازي قرار داد.
وي اضافه كرد: كودكان بايد جز بازي و سرگرمي مناسب سن خود در اين فضاها چيز ديگري در دسترس نداشته باشند تا مرحله مرحله از سن خود لذت ببرند نه اينكه با حضور بي قيد و بند در فضاي مجازي بچگي خود را گم كند و زودتر از موعد با رفتار و اعمال بزرگترها آشنا شود.

** ضرورت آگاهي بخشي رسانه ها و دستگاه هاي فرهنگي
بهادري در ادامه به ضرورت اطلاع رساني و آگاهي بخشي از طريق رسانه ها به ويژه برنامه هاي كودك و نوجوان، دستگاه هاي فرهنگي نظير آموزش و پرورش تاكيد كرد و گفت: اگر براي سرگرم شدن كودكان خود برنامه اي نداشته باشيم ديگران براي آنها برنامه ريزي نامناسبي خواهند كرد.
وي مي گويد: وقتي در مهد كودك ها بجاي شعر و آهنگ هاي بچگانه انواع آهنگ هاي مبتذل پخش شود، فيلم هاي شب بدون اشاره به مناسب بودن سن بچه ها از كانال رسمي پخش شود، ناخودآگاه بچه را از مسير بچگي با جهشي به سن بالاتر خواهد برد كه با كنجكاوي بيشتري پيگير و علاقمند آنها خواهد شد.

** حضور در مكان هاي ورزشي و هنري
اين كارشناس اجتماعي معتقد است كه با برنامه ريزي مناسب مي توان كودك را به سمت استفاده از مكان هاي ورزشي و هنري و تربيتي و آموزنده سوق داد كه هم رفتار و منش مناسب بياموزد و هم كودكي كند.
بهادري افزود: دولت مي توان در قالب برنامه هاي فرهنگي با اختصاص اعتبار مناسب براي استفاده كودكان يارانه اختصاص دهد تا والدين بجاي نگران بودن از شهريه هاي باشگاه هاي ورزشي و مجموعه هاي هنري آنها را بصورت نيم بها در اين مكان ها ثبت نام كنند.
وي از والدين خواست كه در تربيت كودكان و حفاظت و صيانت از معصوميت آنها توجه ويژه اي داشته باشند و با برنامه ريزي مناسب اين آينده سازان را براي حضور در جامعه تربيت كنند.
وي تاكيد كرد: نمي توان با پرخاش و دعوا كردن مانع از حضور كودك در فضاهاي مجازي نامناسب زيرا اين رفتار به عنوان عقده اي در ذهن كودك باقي مانده و به هر طريقي شده به آن فضا دسترسي پيدا خواهد كرد.
بهادري افزود: مي توان با محبت، اختصاص وقت مناسب، همراه بودن با كودك، حضور در بازي هاي رايانه اي، كنترل نامحسوس رفتار و اختصاص وقت كافي براي حضور در مكان هاي ورزشي و هنري براي پر كردن اوقات فراغت كودك نسبت به سالم سازي اوقات كودك و تربيت صحيح انها همت گماشت.
گزارش از ناهيد ابراهيمي
7177/9002