به گزارش پنجشنبه ايرنا' در اين محفل ادبي كه با هدف پاسداشت فرهنگ كهن، غني و گويش محلي روداني برپا شد شاعران؛ اشعار و سروده هاي خود را در قالب غزل، رباعي، دو بيتي، شعر نو و سپيد با موضوع آداب و سنن و محصولات كشاورزي بويژه ليموترش؛ به علاقمندان شعر و ادب؛ پيشكش كردند.
رييس فرهنگ و ارشاد اسلامي رودان در حاشيه اين آئين و محفل ادبي؛ استقبال شهروندان روداني از شب شعر 'لمبو چري' را كم نظير توصيف كرد و افزود: استقبال علاقمندان به هنر و ادب از اين آئين؛ نشانه پيوند عميق مردم شهرستان با فرهنگ، سنت، آئين و گويش محلي اصيل، غني، زيبا و شيرين روداني است.
به گزارش ايرنا' جليل محمودي زاده ترويج، حفظ و پاسداشت فرهنگ كهن و غني رودان را مهمترين هدف برگزاري اين آئين هنري و ادبي برشمرد و از تداوم و استمرار برنامه هاي فرهنگي و هنري در اين شهرستان خبر داد.
وي با اشاره به تاثيرگذاري شعر در جريان هاي مختلف اجتماعي، سياسي، اقتصادي، فرهنگي و مذهبي؛ شعر را يكي از اصلي ترين آثار هنري و ادبي هر فرهنگ دانست و خطاب به هنرمندان شاعر بر لزوم توليد آثار ارزشي، فاخر و اثرگذار در راستاي اعتلاء و ارتقاي سطح فرهنگي و تربيتي جامعه تاكيد كرد.
محمودي زاده با اشاره به ظرفيت و توانمندي هاي هنرمندان شهرستان رودان در زمينه شعر و ادب؛ خاطر نشان كرد: كتاب 'فرهنگ نخلستاني' اثر شاعر فرهيخته، خوش ذوق و خوش قريحه؛ 'عليرضا محمودزاده دهبارزي' به عنوان نخستين مجموعه مكتوب شعر حاوي اشعار بومي- محلي (گويش روداني) در هرمزگان در سال 78 چاپ و در اختيار عموم مردم و علاقمندان به اين هنر فاخر قرار گرفت.
وي با بيان اينكه با برگزاري اين شب شعر؛ پرونده چهارمين شب شعر بومي- محلي در رودان بسته شد از برگزاري جشنواره محصولات كشاورزي رودان با همكاري مردم، كشاورزان، مسئولان و هنرمندان در مردادماه سال 96 در اين شهرستان خبر داد.
مسئول انجمن ادبي فرهنگ و ارشاد اسلامي رودان نيز در گفت و گو با ايرنا' معرفي بيش از پيش ليموترش به عنوان يكي از مهمترين محصولات باغي و تلاش در راستاي جلب توجه بيشتر مسئولان به اين محصول با استفاده از ابزار هنر را از اهداف برگزاري اين شب شعر بومي- محلي برشمرد.
نعمت الله كريمي با اشاره به اينكه شهرستان رودان يكي از قطب هاي توليد ليموترش هرمزگان است؛ اظهار داشت: بيش از يك دهه از شيوع بيماري جاروك ليموترش در منطقه مي گذرد؛ ميهمان ناخوانده اي كه با نابودي باغ هاي اين طلاي سبز و گرانبها؛ اشتغال و اقتصاد منطقه را با ركود جدي مواجه كرده است.
وي با بيان اينكه احياي باغ هاي منطقه نيازمند توجه و حمايت ويژه دولت و مسئولان است؛ گفت: هنرمندان با استفاده از ابزار هنر بويژه هنر فاخر شعر؛ ضمن معرفي اين محصول، به بيان خواسته ها و مطالبات مردم و كشاورزان از دولت پرداختند.
كريمي در ادامه با اشاره به قدمت اين محصول؛ اظهار داشت: براساس اسناد تاريخي موجود و نوشته هاي كاتب الخاشع الگمبرين؛ نخستين محموله نهال ليموترش در سال 1109 از استراليا به بمبئي و از آنجا به عمان و سپس به خليج فارس وارد شد.
وي ادامه داد: مردم رودان 15 اصله نهال ليموترش را بوسيله چهارپايان به منطقه وارد كردند و اين تعداد نهال بصورت آزمايشي در شهرستان كاشته شد.
كريمي افزود: براساس مستندات؛ پنج اصله از اين نهال ها در دهبارز، سه اصله در روستاي برنطين، چهار اصله در فارياب و سه اصله در كهنوبالا (قنات بالا) كاشته شد.
وي ادامه داد: در ابتدا؛ درختان ليمو پربار و محصول استوانه اي شكل و داراي برگ سبز تيره بود كه پس از سازگاري با اقليم و شرايط آب و هوايي منطقه؛ محصول تغيير شكل و برگ آن تغيير رنگ داد.
كريمي بيان كرد: آب و هواي مناسب و خاك حاصلخيز موجب شد تا رودان به عنوان قطب توليد ليموترش معرفي شود و دو درصد از ليموي مورد نياز جهان را تأمين كند.
وي در پايان خاطر نشان كرد: شب شعر 'لمبو چري' با حضور بيش از 30 شاعر از شهرستان هاي بندرعباس، ميناب، سيريك و رودان شامگاه دهمين روز از شهريورماه 95 در سالن همايش مجتمع فرهنگي و هنري شيخ طوسي رودان برگزار شد.
شاعران روداني نيز در اين آئين بر لزوم توسعه دامنه حمايت هاي مادي و معنوي مسئولان بويژه متوليان بخش فرهنگ و هنر در راستاي چاپ و انتشار مجموعه اشعار با گويش شيرين و زيباي روداني و معرفي بيش از پيش غناي فرهنگي منطقه تاكيد كردند.
احياي واژه ها و اصطلاحات مهجور مانده و فراموش شده گويش زيبا و شيرين محلي روداني و استفاده از اين كلمات در گفت و گوها و مكالمه هاي روزمره زندگي؛ از ديگر خواسته هاي شاعران از اهالي منطقه بود.
اجراي موسيقي زنده، معرفي محصولات كشاورزي منطقه بويژه ليموترش و معرفي فرهنگ و گويش غني، شيرين و زيباي روداني از ديگر بخش هاي اين آئين ادبي در شهرستان رودان بود كه با استقبال گسترده علاقمندان به شعر و ادب روبرو شد.
تجليل از شاعران خوش ذوق و گرفتن عكس يادگاري در فضايي سرشار از شور، نشاط و صميميت؛ پايان بخش اين محفل ادبي بود.
شهرستان رودان با بيش از يكصد هزار نفر جمعيت در 90 كيلومتري شرق شهرستان بندرعباس مركز استان هرمزگان واقع است و مردمان مهربان، صميمي، پاك و بي آلايش اين ديار؛ از ديرباز در وادي فرهنگ و هنر؛ زبانزد و شهره خاص و عام اند.
تا پيش از شيوع جاروك، بيش از 12 هزار و 500 هكتار از اراضي رودان به ليموترش اختصاص داشت و سالانه حدود 200 هزار تن محصول توليد و به بازارهاي مصرف داخلي و خارجي عرضه مي شد و اين شهرستان دو درصد از ليموي مورد نياز جهان را تأمين مي كرد.
هم اكنون هفت هزار هكتار از اراضي شهرستان به كشت ليموترش اختصاص دارد كه حدود شش هزار و 500 هكتار آن از نوع مكزيكين لايم و 500 هكتار ديگر نيز از نوع پرشين لايم مي باشد.
7196 /6048
محفلي ناب به خنكاي عطر ليمو
شب شعر' لمبو چري' در رودان برگزار شد
۱۱ شهریور ۱۳۹۵، ۹:۰۷
کد خبر:
82212971
رودان- ايرنا- همزمان با شامگاه دهمين روز از شهريورماه 95؛ علاقمندان به هنر و ادب در محفلي شاعرانه و صميمانه گرد هم آمدند و با طبع لطيف و اشعار و سروده هاي نغز و با گويش زيبا و شيرين روداني در وصف ليمو و ليمو چيني (لمبو و لمبو چري) به شعر خواني پرداختند.