در سالیان اخیر توجه به صنعت گردشگری در كشور افزایش یافته و دولت تدبیر و امید از اهمیت و جایگاه آن آگاه است و توانسته اقدامات مفید و موثری را برای جذب گردشگر و توسعه مناطق گردشگری در ایران انجام دهد.
مناطق گردشگرپذیر و جذابی كه قابلیت معرفی و سرمایه گذاری را در آذربایجان غربی دارد بسیار زیاد است و غار 'سهولان' در شهرستان مهاباد از معروفترین و جذاب ترین آنهاست كه همه ساله بیشترین تعداد گردشگر منطقه، جذب این مكان زیبا و طبیعی می شود.
اما آنچه را كه می توان به عنوان ظرفیت مغفول مانده گردشگری جنوب آذربایجان غربی نام برد، سد مهاباد است كه می تواند هدف و مقصد گردشگران قرار گیرد اما در وضع فعلی شرایط و ظرفیت كافی برای گردش و بازدید میهمانان و گردشگران فراهم نشده است.
آنچه كه در تاریخ و اهداف ساخت این سد قدیمی مورد توجه بوده، كنترل سیلاب ها، تامین آب آشامیدنی مهاباد، تولید برق و تامین آب كشاورزی 25 روستای پایین دست شهرستان مهاباد بوده است و پیش بینی در خصوص ظرفیت های گردشگری آن نشده است.
كارشناسان امر علت اصلی پیش بینی نشدن سرمایه گذاری های گردشگری در این منطقه را حفظ كیفیت و كمیت برای تامین آب آشامیدنی منطقه می دانند.
اهمیت كم گردشگری ایران در حدود 50 سال قبل و زمان احداث این سد و اینكه گردشگری اهمیت امروزی را در اقتصاد و فرهنگ نداشت، دلیل فراموش شدن جذابیت گردشگری سد مهاباد در گذشته بوده است.
بر اساس اعلام مسئولان میراث فرهنگی و گردشگری، امسال بیش از یك میلیون و 135 هزار نفر از جاذبه ها و آثار تاریخی شهرستان مهاباد دیدن كردند كه سد مهاباد با وجود ظرفیت های بالا و هوای دلپذیر حدود 500 هزار نفر گردشگر را جذب كرد ولی نبود امكانات گردشگری و تفرجگاهی كافی، رضایت كافی گردشگران را در پی نداشت.
این منطقه بر اساس مصوبه هیات دولت به عنوان منطقه نمونه گردشگری اعلام و مطالعات امكان سنجی آن نیز پیش از این انجام شده ولی به علت ملاحظات زیست محیطی، بهداشتی و تامین آب آشامیدنی، زمینه ایجاد منطقه نمونه گردشگری در آن فراهم نشده است.
بر این اساس، صاحبنظران معتقدند در صورتی كه طرح گردشگری از سوی سرمایه گذار داخلی یا خارجی مطرح شود و در آن لطمه ای به تامین، كیفیت و كمیت آب و محیط زیست نخورد، قابل بررسی و اجرا خواهد بود.
هوای دلپذیر و پاك، دریاچه پشت سد زیبا، قابلیت ایجاد ساحل، نزدیكی به شهر، ظرفیت ایجاد شغل و ارتقای وضع اقتصادی منطقه از توجیه هایی است كه می تواند مسئولان را برای جذب سرمایه گذاران در این منطقه ترغیب كند.
*مسئول خبرگزاری جمهوری اسلامی در دفتر مهاباد
3093/1042
خبرنگار: پیمان پاكزاد**انتشار دهنده: فاطمه نوری جهانگرد
صنعت گردشگری، صنعت سودآوری كه از محل درآمد آن علاوه بر توسعه بخش گردشگری در توسعه زیرساخت ها و پیشرفت كشور به كار گیری می شود.