دكتر عباس جعفریان روز دوشنبه به مناسبت 'روز جهانی غذا' در جمع خبرنگاران در اصفهان افزود: اولویت غذایی در جامعه ما، تغذیه نادرست و سوء تغذیه ناشی از الگوهای اشتباه است زیرا بیماری هایی مانند قلبی و عروقی، انواع سرطان و چاقی را افزایش داده است.
وی با بیان اینكه 33 درصد از سرطان ها مربوط به مصرف غذای نامناسب است، اظهار كرد: 80 درصد از بیماری های قلبی و عروقی با تغذیه مناسب قابل پیشگیری است.
وی با تاكید بر آموزش مردم در باره اصلاح الگوهای مصرف غذا، كاهش مصرف چربی و نمك، ترویج مصرف بیشتر میوه و افزایش فعالیت بدنی گفت: سرانه مصرف نمك در كشورهای توسعه یافته دو تا سه گرم در روز و در ایران هفت تا 15 گرم است.
مصرف نمك در روز باید كمتر از پنج گرم باشد.
به گفته جعفریان، مردان ایرانی 30 درصد بیشتر از زنان، نمك مصرف می كنند كه بیشتر از طریق خوردن نان، پنیر و دوغ است.
وی اضافه كرد: 30 درصد از مردم كشور ما قبل از اینكه غذا را بچشند، نمك به غذای خود اضافه می كنند كه همین امر باعث ایجاد چاقی بویژه در سنین پایین شده است.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشكی اصفهان تاكید كرد: دائقه مردم ایران باید به سمت مصرف كمتر نمك و چربی تغییر كند.
وی همچنین با اشاره به نشانگر رنگی تغذیه بر روی محصولات غذایی گفت: تا پایان امسال همه واحدهای صنعتی تولیدكننده موظف به نصب این برچسب بر روی محصول های خود هستند.
در نشانگر رنگی تغذیه،میزان قند، چربی، نمك و چربی ترانس با سه رنگ سبز، نارنجی و قرمز مشخص شده است.
وی با بیان اینكه استان اصفهان رتبه نخست كشور را در زمینه نشانگر رنگی تغذیه دارد، افزود: مردم هنگام خرید محصولات وارداتی باید به برچسب اصالت نیز توجه كنند.
همچنین جعفریان با اشاره به برخی موازی كاری ها در كشور در حوزه غذا گفت: اداره های مختلفی مانند جهاد كشاورزی، دامپزشكی، استاندارد، معاونت بهداشت و معاونت غذا و داروی دانشگاه پزشكی در این زمینه دخیل هستند كه در پاره ای موارد منجر به موازی كاری می شود.
وی با بیان اینكه متولی مشخص برای نظارت بر مواد غذایی در سطح تولید و عرضه وجود ندارد، اضافه كرد: این موضوع، كار نظارت را مشكل می كند.
وی با اشاره به فعالیت كارگروه امنیت غذایی در استانداری تصریح كرد: در این كارگروه تلاش می شود تا با هماهنگی دستگاه های مختلف، موازی كاری ها به حداقل برسد.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشكی اصفهان همچنین خاطرنشان كرد: حیطه وظایف ما نظارت بر تولید مواد غذایی در واحدهای صنعتی است و وظیفه نظارت بر مواد غذایی در سطح عرضه بر عهده معاونت بهداشتی دانشگاه است.
وی در باره محصول های غذایی تراریخته(اصلاح ژنتیكی شده) نیز توضیح داد: امروزه این موضوع در دنیا در حال گسترش است و ما گریزی از آن نداریم.
جعفریان افزود: واردات این نوع محصول های غذایی به كشور با كنترل و تاییدیه های لازم صورت می گیرد.
محصول های تراریخته شامل اصلاح و تغییرات ژنتیكی بمنظور ایجاد ویژگی های خاص در مواد غذایی است كه دانشمندان معتقدند این محصولات برای مصارف انسانی سالم و ایمن هستند، اما نگرانیهایی نیز در بین تعدادی از مردم و محققان در باره عوارض آنها وجود دارد.
وی با اشاره به نظارت هایی كه بر واحدهای صنعتی تولیدی مواد غذایی می شود، نیز توضیح داد: مشكل مواد غذایی در واحدهای صنعتی، بسیار كمتر از آن چیزی است كه مردم تصور می كنند.
وی افزود: ما نمی توانیم بگوییم كه هیچ تخلفی در واحدهای صنعتی نمی شود اما كنترل و نظارت لازم روی آنها انجام و با موارد تخلف نیز برخورد جدی می شود.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشكی اصفهان همچنین خواهان توجه بیشتر به شناسنامه دار شدن انواع مواد غذایی شد و تاكید كرد: باید بازار مصرف محصول های غذایی كه قابل كنترل نیستند، محدود شود.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا در باره انتشار مطالب نادرست در شبكه های اجتماعی در باره مواد غذایی یا داروها گفت: تنها مرجع رسمی برای این موضوع سایت اینترنتی معاونت غذا و داروی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی است.
جعفریان در باره آبیاری محصول های كشاورزی با آب فاضلاب نیز اظهار كرد: این موضوع به حوزه جهاد كشاورزی، محیط زیست و معاونت بهداشت مربوط است هرچند با برخوردهای صورت گرفته، این موضوع در اصفهان كاهش یافته است.
مسئول نظارت بر مواد غذایی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشكی اصفهان نیز در این نشست با اشاره به هفته غذا از 24 تا 30 مهر گفت: 25 مهر مقارن با 16 اكتبر بعنوان 'روز جهانی غذا' نامگذاری شده است.
سیدعیسی موسوی، مهمترین برنامه های این هفته را در زمینه كاهش مصرف نمك و چربی، نصب برچسب نشانگر تغذیه، برچسب اصالت برای مواد غذایی وارداتی، مبارزه با قاچاق كالا و ترویج نشان ایمنی سلامت عنوان و اضافه كرد: در این هفته از 27 واحد برتر تولیدی مواد غذایی و هفت واحد صنعتی تولیدی ارتقاء یافته در استان تقدیر می شود.
وی با اشاره به اینكه ما متولی ایمنی غذا هستیم، تصریح كرد: بین 60 تا 70 درصد از محصول های غذایی تولیدی در استان دارای برچسب نشانگر تغذیه است.
ت/3011 /6027/ خبرنگار: آسیه معینی / انتشار: محمدرضا شكراللهی
كانال اطلاع رسانی: https://telegram.me/esfahanirna
اصفهان-ایرنا-معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشكی اصفهان گفت: مشكل اصلی تغذیه در كشور، مصرف غیرمتعارف و بیش از حد نمك و چربی است كه منجر به گسترش بیماری های مختلف غیرواگیر شده است.