به گزارش ایرنا، نشانگر رنگی تغذیهای، تعیین کننده میزان انرژی، چربی کُل، چربی ترانس، نمک و قند در محصولات غذایی و آشامیدنی است. میزان مواد یاد شده به سه رنگ سبز، نارنجی و قرمز بر روی این محصولات درج شده که رنگ قرمز بیانگر میزان زیاد، نارنجی نشاندهنده متوسط و رنگ سبز نشانگر میزان اندک است.
مرجان هادیان، روز سهشنبه در جمع خبرنگاران افزود: نشانگرهای رنگی بر روی برچسبهای مواد غذایی با هدف ارتقای سلامت و کاهش بیماریهای غیرواگیر چاپ میشود و مردم با توجه به وضعیت سلامت خود و ابتلا به بیماریهایی مانند دیابت، چربی و فشار خون باید هنگام خرید مواد غذایی به این نشانگرها توجه کنند.
وی با تاکید بر اهمیت کاهش ابتلاء به بیماریهای غیرواگیر در سطح جامعه اظهار داشت: بر این اساس ما در زمان تمدید فرمولاسیون و پروانه ساخت مواد غذایی مُلزم شدیم که ۱۰ درصد از کاهش قند و نمک را درنظر بگیریم بطوریکه به کیفیت ماده غذایی خللی وارد نشود.
هادیان با بیان اینکه در زمان حاضر میزان اسید چرب ترانس در فراوردههای غذایی به صفر نزدیک شده است، اضافه کرد: روغنهای اشباع و جامد بمنظور ارتقای سلامت مردم، دیگر تولید نمیشود.
وی در باره روغن پالم نیز گفت: این ماده یکی از اجزای تشکیل دهنده انواع روغن از جمله سرخ کردنی است و نمیتوان آن را حذف کرد اما استفاده از روغن پالم در فراوردههای لبنی، غیرمجاز است.
مدیر نظارت بر مواد غذایی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در باره مواد تراریخته نیز توضیح داد: اگر در تولید فراوردههای ذرت، سویا، پنبه دانه و کُلزا از مواد تراریخته استفاده شده است طبق ابلاغیه سازمان غذا و دارو باید بر روی برچسب این محصولات در باره آن اطلاع رسانی شود.
وی ادامه داد: نمونهبرداریها و آزمونهای لازم در باره مواد غذایی تراریخته در حال انجام است اما در زمان حاضر توصیه به مصرف یا عدم مصرف آن نمیشود.
هادیان با بیان اینکه ۸۱۹ کارخانه و کارگاه تولید مواد غذایی و آشامیدنی در استان زیر نظر معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی است، افزود: در مجموع، این معاونت بر یکهزار و ۶۳ واحد تولیدی مواد غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی فعال و نیمه فعال نظارت دارد.
وی با اشاره به اینکه پارسال سه هزار و ۴۵۶ بازرسی از واحدهای زیر پوشش این معاونت صورت گرفت، خاطرنشان کرد: ۱۵۰ بازرسی نیز از انبارهای نگهداری مواد غذایی انجام شد زیرا شرایط نگهداری در انبارها اهمیت بسزایی دارد.
وی از جمله تخلفهای مشاهده شده در واحدهای تولیدی مواد غذایی را "رعایت نکردن فرمولاسیون طبق پروانه ساخت" و "استفاده از مواد اولیه فاقد مجوز بهداشتی" عنوان و اضافه کرد: تخلف های شناسایی شده به کمیتههای مربوطه و مراجع قضایی ارجاع میشود.
مدیر نظارت بر مواد غذایی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در باره سوسیس و کالباس نیز توضیح داد: واحدهای تولیدی این مواد غذایی زیر نظر معاونت غذا و دارو هستند اما تبلیغات آنها ممنوع است.
وی با بیان اینکه ممنوعیت تبلیغات سوسیس و کالباس به این دلیل است که آسیبرسان به سلامت محسوب میشوند، تصریح کرد: موضوع مذکور به این معنی نیست که فراوردههای تولیدی در واحدهای دارای پروانه بهداشتی، سالم نیست.
وی همچنین با بیان اینکه نظارت بر نانواییها بر عهده معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی است، گفت: معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی بر کارخانههای تولید آرد نظارت دارد.
هادیان با بیان اینکه کیفیت نان مناسبی نداریم، افزود: یکی از مهمترین عوامل آن، کمبود خمیر مایه است که رایزنیهای لازم برای سرمایهگذاری بمنظور تولید آن در استان در حال انجام است.
مدیر نظارت بر مواد غذایی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به اینکه از سال ۹۳ طرح پایش محصولات کشاورزی در میدانهای میوه و ترهبار استان در حال اجراست، خاطرنشان کرد: از سال ۱۴۰۰ آزمون سلامت محصول فلفل دلمهای که به روسیه صادر میشود توسط معاونت غذا و دارو صورت می گیرد.
به گفته وی، طرحی نیز بمنظور تدوین استاندارد ملی برای تولید محصولات گُلاب و عرقیات با همکاری معاونت غذا و دارو و سازمان ملی استاندارد در حال اجراست.
تولید نان باید به سمت صنعتی شدن برود
مشاور اجرایی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز در این نشست با تاکید بر اینکه تولید نان باید به سمت صنعتی شدن برود، گفت: فرایندهایی مانند غنیسازی نان و اضافه کردن مواد مُغذی موردنیاز از جمله ویتامین دی و آهن به آن مُستلزم تولید صنعتی است.
رضا اطمینانی افزود: برخی از نانهایی که در سطح بازار توزیع میشود، مشخص نیست جا و چگونه و با چه مواد اولیه ای تهیه شدهاند در حالی که در تولید صنعتی، نظارتهای کامل بر فرایندها صورت میگیرد.
این متخصص تغذیه در باره مُنجمد (فریز) کردن مواد غذایی نیز گفت: توصیه ما انجام چنین کاری نیست زیرا اولویت مصرف با مواد غذایی تازه است.
وی همچنین با اشاره به برخی مسائل موجود در جامعه و تغییر علائق مردم تصریح کرد: در موردی با تولید سیگار "عنبر نساء" که به قیمت گزاف به فروش میرسید، مواجه شدیم که این موضوع فاجعه است.
نرگس نادیان رئیس هیأت مدیره انجمن فنی صنایع غذایی و بهداشتی استان اصفهان نیز در این نشست گفت: امروزه تولید غذاهای فراسودمند با ارزش تغذیهای بالا و بمنظور کنترل بیماریها در دنیا دنبال میشود که در کشورمان نیز اقدامهایی در این زمینه انجام شده است.
روز جهانی "ایمنی غذا" با هدف جلب توجه و بسیج اقدامات پیشگیرانه بمنظور شناسایی و مدیریت خطرات ناشی از غذا و بهبود سلامت انسان در هفتم ژوئن هر سال مصادف با ۱۷ خرداد گرامی داشته میشود.
نظر شما