۱۹ آبان ۱۳۹۵، ۲۱:۲۴
کد خبر: 82302055
T T
۰ نفر
مراكز مشاوره بیماری های رفتاری در كنترل ایدز نقش موثر دارند

شیراز- ایرنا- رئیس مركز بهداشت شهدای انقلاب شیراز گفت: مراكز مشاوره بیماری های رفتاری به عنوان یكی از تجربه های موفق كشور در مهار بیماری ایدز (HIV) نقش موثری دارند.

به گزارش دریافتی چهارشنبه ایرنا از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشكی شیراز، حمیدرضا قاسم پور افزود: فعالیت این مراكز در سه محور مشاوره و درمان ایدز، مشاوره و درمان اعتیاد و مشاوره و درمان بیماری های آمیزشی كه همگی به نوعی بیماری رفتاری محسوب می شوند، متمركز است و در گذشته این مراكز اصطلاحا كلینیك مثلثی نامیده می شد اما امروز با نام مركز مشاوره بیماری های رفتاری شناخته شده اند.
وی اظهار داشت: مركز مشاوره بیماری های رفتاری شهرستان شیراز، در سال 1383 از سوی معاونت بهداشتی و مركز بهداشت این شهرستان در منطقه ای پرخطر، واقع در جنوب این شهر راه اندازی شد.
قاسم پور گفت: این اقدام بارها از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی و نهادهای بین المللی متولی امر سلامت، مورد تقدیر قرار گرفته و امروز پس از گذشت بیش از یك دهه، شاهد افزایش تعداد این مراكز هستیم.
وی ادامه داد: هم اینك در این مراكز مشاوران آموزش دیده، پزشك عمومی و متخصص عفونی به صورت روزانه حضور دارند.
او گفت: یك مشاوره صحیح، نقش مهمی در شناسایی افراد در معرض خطر و پایبندی مبتلایان به درمان و دریافت خدمات مراقبتی ایفا می كند و مردم می توانند از مشاوره های حضوری و تلفنی در این مركز، بهره گیرند.
رئیس مركز بهداشت شهدای انقلاب، عمده ترین اهداف راه اندازی این مركز را فراهم كردن امكان دسترسی عموم مردم به مكانی مطمئن برای كسب اطلاعات در مورد راه های انتقال و پیشگیری از بیماری ایدز، فراهم كردن امكان دسترسی گروه های در معرض خطر ابتلا به این بیماری به خدمات آموزشی، بیان كرد.
قاسم پور افزود: ارائه مشاوره، تشخیص HIV، كاهش آسیب، مراقبت و درمان بیماری های آمیزشی، فراهم كردن امكان دسترسی مبتلایان به HIV و خانواده آنها به خدمات آموزشی، افزایش امكان دسترسی افرادی كه به سبب حرفه و یا مسائل دیگر با خون و ترشحات آلوده به ویروس HIV آلوده شده اند به خدمات تشخیصی و همچنین پیشگیری از ابتلا به HIV از دیگر اهداف راه اندازی این مراكز به شمار می آید.
رئیس مركز مشاوره بیماری های رفتاری دانشگاه علوم پزشكی شیراز هم در مورد اینكه چه افرادی می توانند به مركز مشاوره بیماری های رفتاری مراجعه كنند، گفت: گروه های در معرض بیشترین خطر ابتلا به HIV مصرف كنندگان تزریقی مواد مخدر، افراد دارای روابط جنسی غیر ایمن و همسران یا شركای جنسی این افراد، مبتلایان به ایدز و خانواده آنها، مبتلایان به بیماری های آمیزشی مانند سوزاك، سیفلیس، تبخال و زگیل تناسلی می توانند به این مراكز مراجعه كنند.
علیرضا حسن آبادی سروستانی افزود: بانوان بارداری كه پس از ارزیابی خطر، كاندید انجام آزمایش HIV هستند، بانوانی كه خود یا همسر آنها سابقه رفتارهای پرخطری مانند اعتیاد و یا تماس خارج از چارچوب خانواده داشته است و تمام كسانی كه تمایل به كسب اطلاعات و آگاهی در زمینه ایدز و بیماری های آمیزشی دارند، می توانند با مراجعه به این مراكز و پایگاه ها از خدمات مشاوره و در صورت لزوم انجام آزمایش رایگان و محرمانه و خدمات كاهش آسیب بهره مند شوند.
وی افزود: مهم ترین عامل در مهار و پیشگیری از ابتلا به بیماری ایدز، دسترسی به آموزش، پیشگیری، مراقبت و درمان است، و بدون تردیدآنچه ما را در معرض ابتلا به ایدز قرار می دهد، رفتار ماست، پس لازم است با تلاش و تعهد برای افزایش آگاهی و پیشگیری از رفتارهای منجر به ابتلا به ایدز و مرگ ناشی از این بیماری تلاش كنیم.
حسن آبادی سروستانی، اضافه كرد: خدمات ارائه شده در بخش 'عموم مراجعان' شامل آموزش و مشاوره رایگان در زمینه ایدز، هپاتیت و بیماری های آمیزشی، انجام آزمایش رایگان HIV و ارائه وسایل كاهش آسیب (كاندوم، سرنگ) است.
رئیس مركز مشاوره بیماری های رفتاری دانشگاه علوم پزشكی شیراز در زمینه خدمات بخش 'بیمارانHIV مثبت'، اشاره كرد: ویزیت از سوی پزشك عمومی، متخصص عفونی و روانپزشك، انجام تمام آزمایش ها و خدمات تشخیصی، ارائه دارو برای درمان HIV و داروهای عمومی مانند آنتی بیوتیك ها از جمله خدماتی است كه در این مراكز به مراجعان داده می شود.
او گفت: ارائه خدمات دندانپزشكی در واحد اختصاصی مركز مشاوره، ارائه خدمات مامایی و زنان از سوی ماما و پزشك متخصص زنان، واكسیناسیون دوره ای بیماران علیه هپاتیت، آنفولانزا و پنوموكوك، خدمات روانشناسی و مشاوره برای بیماران و خانواده های آنها، متادون درمانی و در صورت امكان كمك های نقدی و غیرنقدی به بیماران و خانواده های بی بضاعت و نیازمند، از دیگر خدماتی است كه در این مركز به مراجعان ارائه می شود.
پنوموكوك، باكتری شایعی است كه می تواند منجر به یك بیماری جدی شود. این باكتری هنگامی كه ارگان های طبیعی بدن در برابر آن آسیب ببینند توانایی ایجاد عفونت دارد. كودكان به دلیل نابالغ بودن سیستم ایمنی و عدم آشنایی آن با این باكتری، حساسیت بیشتری در برابر این ارگانیسم دارند و از سوی دیگر افراد بالای 50 سال نیز به دلیل تضعیف سیستم ایمنی این حساسیت را از خود بروز می دهند.
حسن آبادی سروستانی، با تاكید بر حضور روزانه سه پزشك عمومی و 2 متخصص عفونی در این مركز، بیان كرد: در تمام شبكه های بهداشت و درمان شهرستان های استان فارس، پایگاه های مشاوره بیماری های رفتاری وجود دارد و در شهر شیراز علاوه بر مركز مشاوره مرجع، 2 پایگاه مشاوره بیماری های رفتاری، 2 مركز مشاوره زنان آسیب پذیر و یك باشگاه سلامت و مشاوره ویژه جوانان و نوجوانان، فعالیت دارند.
رئیس مركز مشاوره بیماری های رفتاری دانشگاه علوم پزشكی شیراز در مورد واحد درمان نگهدارنده با متادون (MMT) در مركز مشاوره، گفت: در این واحد بیماران HIV مثبت معتاد، می توانند به صورت رایگان از برنامه متادون درمانی استفاده كنند.
او با معرفی واحد باشگاه سلامت و مشاوره جوانان و نوجوانان، افزود: این مركز، با توجه به خصوصیات و نیازهای نوجوانان و جوانان، خدمات آموزشی، پیشگیری، مراقبت، حمایت و توانمندسازی، تفریحی و سرگرمی را با توجه به گروه های سنی و تفكیك جنسیتی با استفاده از افراد تعلیم دیده، ارائه می دهد.
حسن آبادی سروستانی، هدف از راه اندازی این مركز را پیشگیری از آسیب های اجتماعی مرتبط با ایدز، كاهش ابتلا به این بیماری و بیماری های آمیزشی، آسیب های ناشی از سوء مصرف مواد و سایر رفتارهای پرخطر در نوجوانان و جوانان در معرض آسیب در مناطق زیر پوشش بیان كرد.
رئیس مركز مشاوره بیماری های رفتاری، اضافه كرد: شناسایی و دسترسی به نوجوانان در معرض خطر و دارای رفتارهای پرخطر، توانمندسازی نوجوانان و جوانان و والدین آنان از راه مشاوره، موجب پیشگیری و كاهش آسیب های مواد مخدر و محرك، دخانیات، الكل و سایر رفتارهای پرخطر مرتبط با HIV می شود.
حسن آبادی سروستانی با معرفی پنج مركز گذری كاهش آسیب (DIC) كه زیر نظر دانشگاه علوم پزشكی شیراز اداره می شود، افزود: این مراكز ارتباط تنگاتنگی با مركز مشاوره بیماری های رفتاری دارند.
رئیس مركز مشاوره بیماری های رفتاری دانشگاه علوم پزشكی شیراز ادامه داد: پنج مركز یاد شده برای مهار آسیب‌های اجتماعی اعتیاد به وجود آمده است و معتادان پرخطر و در معرض ابتلا به بیماری‌های عفونی مانند ایدز، با مراجعه به این مراكز، از امكانات رایگان مانند سرنگ و برنامه‌های آموزشی رایگان، استفاده می كنند.
او، ارائه خدمات و آموزش در مركز گذری را، با استفاده از گروه های همتا، از مزایای این مراكز برشمرد و گفت: افزایش آگاهی مصرف‌كنندگان مواد مخدر، افزایش آگاهی خانواده، ارتباط میان گروه‌های خودیاری، كاهش شیوع خونی هپاتیت B و Cو HIV در معتادان تزریقی، آموزش شیوه تزریق بهداشتی و ارائه سرنگ، كاهش تزریق در سوء مصرف‌كنندگان تزریقی، ارجاع به مراكز درمانی و ارائه خدمات رفاهی در حد امكان، از اهداف راه اندازی مراكز گذری كاهش آسیب است.
حسن آبادی سروستانی بیان داشت: مصاحبه انگیزشی، فراهم سازی بهداشت جسمی، فراهم سازی یك وعده غذا و پوشاك و ارجاع به كلینیك‌های مثلثی برای انجام آزمایش هپاتیت و ایدز، از دیگر وظایف مراكز گذری كاهش آسیب است.
رئیس مركز مشاوره بیماری های رفتاری، انجام آزمایش ایدز و هپاتیت پس از خروج زندانیانی كه سابقه رفتارهای پرخطر مانند اعتیاد تزریقی، خالكوبی و رفتارهای جنسی پرخطر دارند و آموزش به آنها درباره زندگی با بیماری را از دیگر خدمات كلینیك مثلثی، در زندان ها و مراكز مراقبت معرفی كرد.
ایدز (Acquired immune deficiency syndrome) به معنی نشانگان نقص ایمنی اكتسابی است. ایدز یك بیماری پیشرونده و قابل پیشگیری است، این بیماری حاصل تكثیر ویروسی به نام 'اچ آی وی' در بدن میزبان است كه باعث تخریب جدی دستگاه ایمنی بدن (معروف به نقص ایمنی یا كمبود ایمنی) انسان می شود كه خود زمینه ساز بروز عفونت های موسوم به فرصت طلب است و در نهایت پیشرفت همین عفونت ها منجر به مرگ بیمار می شود
این بیماری در سال ۱۹۸۲ ایدز نامیده شد. از سال ۱۹۸۸با هدف بهبود آگاهی، آموزش و مبارزه با این بیماری اول دسامبر هر سال (۱۰ آذر) به عنوان روز جهانی ایدز معین شده است و هر سال برای این روز شعاری نیز در نظر گرفته می شود.در سال ۱۹۹۶ سازمان ملل متحد ایدز را نه تنها به عنوان یك مشكل سلامتی مورد توجه قرار داد بلكه آن را یك مساله بر سر راه پیشرفت بشری برشمرد.
بر اساس آمارهای موجود بیش از ۹۰ درصد موارد ابتلا به بیماری ایدز متعلق به كشورهای جهان سوم و در حال توسعه است.
دریافت خبر: نیكنام خشنودی ** انتشار دهنده: پرویندخت پاردسویی شیرازی
6113 /6118