۲۰ آبان ۱۳۹۵، ۱۴:۲۰
کد خبر: 82302784
T T
۰ نفر
پاسداشت يك عمر فعاليت علمي و قرآني مترجم و مفسر كُرد در سنندج

سنندج- ايرنا- آيين بزرگداشت دكتر مصطفي خرم دل مترجم، قرآن ‌پژوه، اسلام ‌شناس و مفسر كُرد روز پنجشنبه با حضور جمع زيادي از نخبگان، فرهيختگان و مسئولان در تالار مولوي دانشگاه كردستان برگزار شد.

به گزارش خبرنگار ايرنا، دكتر مصفي خرم دل از انديشمندان و قرآن پژوهان سرشناس كردستان، ايران و جهان اسلام است كه در سال 1315 شمسي در روستاي ' دهبكر' از توابع شهرستان مهاباد ديده به جهان گشود.
اين انديشمند و مفسر بزرگ سال ها در دانشگاه هاي كردستان، كرمانشاه و مهاباد مشغول به تدريس و خدمت در پست رياست بودە است.

دكتر خرم دل انساني وارسته، نويسنده اي متعهد، مفسري سرشناس و معلمي با اخلاق است كه با انس با قرآن كريم و زيستن در سايه ي آن متخلق به اخلاق قراني شدند.
اين انديشمند برجسته همواره در اوج تواضع و فروتني و در اوج دلسوزي و مهرباني و انسان دوستي به امر تعليم و تربيت و تاليف و تحقيق پرداخته و نوشته ايش مقبول جوانان و فرزانگان با ايمان قرار گرفته است.
استاد خرم دل داراي آثار ارزشمندي به سه زبان كُردي، فارسي و عربي است كه بيشتر اين اثار چاپ و منتشر شده است و آثار اين استاد برجسته َ شامل هفت اثر در حوزە تفسير و قرآن كريم، 6 اثر در حوزە زبان و ادبيات كردي و عربي، سه اثر در حوزە فقە و 2 اثر در حوزە عقايد اسلامي است.
بنياد نخبگان استان كردستان و پژوهشكده كردستان شناسي دانشگاه كردستان به پاس چند دهه تلاش و كوشش خستگي ناپذير، ماندگار و اثرگذار علمي و فرهنگي دكتر مصطفي خرم دل آيين نكوداشتي را در تالار مولوي دانشگاه كردستان برگزار كرد.
در اين آيين باشكوه بخشي از آثار اين مفسر كُرد در حوزە تبليغ قرآن و معارف، حوزە فقهي و حقوقي، دستور زبان كردي و عربي توسط سخنرانان مورد بررسي قرار گرفت.
فردين اخلاقيان رئيس دانشگاه كردستان در اين ايين ضمن خير مقدم به مهمانان گفت: دانشگاه كردستان مفتخر است كه آيين هايي را براي تكريم و بزرگداشت انديشمندان، نخبگان و فرزانگان كُرد برگزار مي كند و در اين راستا با تمام توان تلاش مي كند.
قرآن پژوه و استاد حوزه و دانشگاه نيز در اين ايين گفت: دكتر خرم دل يكي از شخصيت هاي بزرگ علمي و از اساتيد ارجمند دانشگاه و از مفاخر خطه ي هميشه سرافراز كردستان است و وجودش نه تنها مايه فخر و مباهات كُرد زبانان بلكه در زمره ي چهره هاي ماندگار ايران زمين و مورد توجه قرآن پژوهان در دنياي اسلام است.
محمد علي كوشا افزود: بزرگترين امتياز دكتر خرم دل را بايد در انس دائمي وي با قرآن كريم و تلاش بي وقفه در شناخت اين اثر بي نظير آسماني و بزرگترين معجزه اسلام و رسول گرامي اسلام دانست.
وي اظهار كرد: اكثر تاليفات و آثار پربهاي استاد خرم دل توسط نشر احسان در تهران كه در زمره ي بهترين ناشران در وادي موضوعات و آثار قراني است به زيور طبع آراسته شده است.
استاد بازنشسته ي دانشگاه كردستان نيز در اين آيين گفت: بيش از چهار دهه است كه با دكتر خرم دل آشنايي نزديك دارم اما پيوند دوستي و برادري ما از سال هاي اول دهه ي پنجاه شمسي قويتر شد.
محمود ابراهيمي افزود: دكتر خرم دل علاوه بر جديت در امر آموزش و تعليم و تربيت جوانان مستعد و متعهد اين مرز و بوم در كار تحقيق و پژوهش و تاليف و ترجمه نيز بسيار كوشا بود.
وي اظهار كرد: استاد خرم دل نه تنها خود به امر تاليف و ترجمه اهتمام مي ورزيد بلكه ديگران را نيز به اين امر تشويق مي كرد و بنده تاكنون حدود 20 كتاب در زمينه هاي مختلف ترجمه كرده ام خود را مديون تشويق ها و ترغيب هاي اين استاد گرانمايه مي دانم.
قرآن پژوه و استاد فقه و حقوق امام شافعي نيز در اين آيين با اشاره به يكي از آثار دكتر خرم دل با عنوان شنه ي ره حمه ت(نسيم رحمت) اشاره كرد و گفت: اين اثر استاد خرم دل ما را بر سر سفره ي پربركت قرآن مي نشاند و به زباني ساده با معارف قرآن آشنا مي كند.
محمود ويسي افزود: در اين ترجمه تفسير گونه، مولف كلمات مشكل و نكات بديع صرفي، نحوي و بلاغي را در خلال آيات توضيح مي دهد تا خواننده را با زيبايي هاي هنري قرآن كريم آشنا كند.
وي اضافه كرد: اميد مي رود تجليل از نخبگاني چون استاد خرم دل مبتني بر تحليلي دقيق و كاربردي از زندگي پرفراز و نشيب آنان باشد و از رهگذر اين تحليل و تجليل شاهد به بارنشستن هر چه بيشتر توليد علم و علما در اين عرصه باشيم.
** تا آخرين لحطه زندگي ام مي خوانم و مي نويسم
دكتر مصطفي خرم دل در پايان اين ايين با بيان اينكه انسان هيچگاه نبايد از فرصت هايي كه در اختيار وي گذاشته مي شود غافل شود گفت: همه چيز يك مسلمان عقيده وي است و تا آخرين لحظات زندگي خود را فداي عقيده و انچه كه باور دارد مي كند.
وي با تاكيد بر اينكه همه ما بايد در انجام فعاليت هاي خود رضايت الله را در نظر بگيريم افزود: رضاي خدا از همه چيز در دنيا والاتر است و بايد تلاش كنيم كه به اين مهم دست پيدا كنيم.
پژوهشگر و مفسر كُرد اظهار كرد: بدون شك انسان از رنج كشيدن به گنج دست پيدا مي كند و همه ما بايد تلاش كنيم كه بريا بدست آوردن غفران، بخشش و رحمت الهي از همديگر پيشي بگيريم.
وي افزود: كساني كه در مسير پژوهش و تفسير قرآن كريم و حوزه دين فعاليت مي كنند بايد با تحمل رنج و سختي و بدون وقفه تلاش كرده و دين خود را دين و اسلام ادا كنند.
وي با تاكيد بر اينكه زنديگ را جدي گرفته و وقت و زماني كه در اختيار شما قرار داده شده را هدر ندهيد گفت: تا آخرين زندگي ام مي خوانم و مي نويسم.
در ادامه اين آيين از يك عمر فعاليت علمي، فرهنگي، و قرآني دكتر خرم دل تجليل و قدرداني شد.
دكتر مصطفي خرم دل هم اكنون ساكن مهاباد بوده و از شخصيت هاي علمي و ديني مشهور در ايران و جهان اسلام است.
7348/1904
**خبرنگار: افسانه گلباغي/** انتشار دهنده: مسعود احمدي