فرهاد همتي روز يكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا، تجليل و معرفي هرچه بيشتر خدمت هاي اين شخصيت بنام عرصه خوشنويسي به فرهنگ دوستان كشور، به عنوان فرزندي از ديار كلهرنشين گيلانغرب را از جمله هدف هاي برگزاري اين جشنواره عنوان كرد.
وي اظهار كرد: امروزه حفظ هنر خوشنويسي به عنوان سرمايه اي معنوي كه در لابه لاي پيشرفت تكنولوژي محو شده، ضرورتي انكارناپذير است كه همه دستگاه هاي متولي امر وظيفه دارند براي زنده نگهداشتن آن و از طرفي معرفي شخصيت ميرزا محمدرضا كلهر به عنوان يكي از مفاخر بزرگ فرهنگي و خوشنويسي ايران زمين، تلاش كنند.
وي بيان كرد: با هدف برپايي مطلوب اين جشنواره، ايجاد دبيرخانه دائمي در گيلانغرب در دستور كار است تا پس از بررسي پيشنهادها و نظرهاي كارشناسي، نسبت به فراخوان برگزاري جشنواره از طريق دستگاه اجرايي ذيربط اقدام لازم صورت گيرد.
ميرزا محمدرضا كلهر از خوشنويسان صاحب نام در خط نستعليق در زمان قاجار و از خوشنويسان پرآوازه دوره ناصري و از نستعليق نويسان موثر در تاريخ هنر ايران بشمار ميرود كه شيوهاي خاص در نستعليق نويسي ايجاد كرد.
ميرزا محمدرضا كلهر، فرزند محمدرحيم بيگ خمان جلودار فوج سواره رو ايل كلهر بود.
خمان نام جد نخست اين طايفه است و اين خوشنويس برجسته متولد يكي از روستاهاي شهرستان گيلانغرب است كه در درگيري كه بين ايل كلهر (به سردستگي پدر وي) با قشون دولتي روي داد، ميرزا رضاي كلهر نيز حضور داشت و بعد به تصميم پدر، پسران خانواده از طايفه هجرت كردند كه ابتدا به نفت شهر و سپس به تهران قديم مهاجرت كردند و براي در امان بودن، نام عامه كلهر را به جاي نام پدري ميآورد كه بعدها هم به خاطر استعمال فراوان به نام اصلي و هنري وي در تاريخ هنر ايران ثبت و ضبط شد.
ميرزا محمدرضا كلهر در سن نوجواني به كار خوشنويسي روي آورد و خيلي زود از استادان خود پيشي گرفت.
او افزون بر خط نستعليق در شكسته نويسي نيز استاد بود و با اين كه ناصرالدين شاه از وي خواست كه در وزارت انطباعات (وزارت چاپ) به كار گمارده شود اما به لحاظ روحيه آزاد منشانه اش، اين پيشنهاد را نپذيرفت و به كتابتي مختصر و دستمزدي اندك اكتفا كرد.
ميرزا محمدرضا كلهر سرانجام در سال 1310 پس از بازگشت از سفر زيارتي خراسان به علت ابتلا به بيماري وبا در تهران درگذشت و در گورستاني در حسن آباد كه اكنون محل آتش نشاني شهرداري تهران است به خاك سپرده شد.
ميرزا محمدرضا كلهر با نگارش روزنامههايي چون شرف و شرافت و كتابهايي چون رياض المحبين، فيضالدموع و نمونههايي براي تمرين مشق در وسعت زياد براي مشتاقان ، آثار گرانبهايي از خود به يادگار گذاشت.
او به جهت خوشنويسي بر روي سنگ و با مركب غليظ كه براي چاپ سنگي اجتناب ناپذير بود شيوهاي نو پديد آورد.
تنديسي از اين شخصيت بزرگ عرصه خوشنويسي هم اينك در پارك فلاحت شهر گيلانغرب برپاست كه بناست مورد بازسازي بهتر و نصب در نقطه خاصي در شهر گيلانغرب قرار گيرد.
گيلانغرب در غرب كرمانشاه بيش از 72 هزار تن جمعيت دارد.
7079/7398/3012/8066 خبرنگار:سلطانمراد شهبازپور ** انتشار دهنده:علي مولوي
نخستين جشنواره خوشنويسي ميرزا رضاي كلهر در گيلانغرب بر گزار مي شود
۲۸ آذر ۱۳۹۵، ۱۲:۳۱
کد خبر:
82350729
قصرشيرين- ايرنا- سرپرست فرمانداري گيلانغرب، از برگزاري نخستين جشنواره خوشنويسي ميرزا محمدرضا كلهر خوش نويس صاحب نام كشور در آينده نزديك در اين شهرستان خبر داد.