به گزارش سه شنبه ايرنا، شهر شيراز در گذشته 6 دروازه ورودي داشته است كه از ميان آنها، دروازه قرآن به يادگار مانده است اما امروز ظاهر و سيماي اين نماد ورودي شهر حكايت از حركت پرشتاب در مسير فرسايش دارد.
ساكنان قديمي شهر شيراز دروازه قرآن، دروازه اصفهان، دروازه سعدي، دروازه قصابخانه، دروازه كازرون، دروازه شاه داعي الي اله را از گذشته هاي دور اين شهر در ذهن دارند، دروازه هايي كه امروز جز دروازه قرآن، اثر ديگري از آنها نمانده است.
دروازه قرآن در ورودي شمال شيراز و مسير ارتباطي اين شهر به سمت شهرهاي مرودشت، آباده و اصفهان قرار دارد.
اين اثر تاريخي ثبت شده به شماره 1800 در فهرست آثار ملي همچنين در فاصله كمتر از 10 متري مقبره خواجوي كرماني و همچنين فاصله كمتر از 500 متري باغ جهان نما و همچنين فاصله كمتر از هزار متري مقبره شاعر نامدار پارسي زبان حافظ شيرازي قرار دارد.
دروازه قرآن كه به دستور عضد الدوله ديلمي بنا نهاده شد و بارها در طول تاريخ تخريب و تجديد بنا شد، سال ها محل عبور مردم و گردشگران شيراز براي ورود به اين شهر بود كه با ساخته شدن مسير ارتباطي در مجاورت آن، اين محل به نمادي از شيراز قديم و محل عبور عابران پياده تبديل شد.
در بالاي طاق بزرگ اين دروازه اطاقي تعبيه شده كه 2 قرآن كتابت شده به دست سلطان ابراهيم نوه شاهرخ تيموري در آن نگهداري ميشده است.
مردم شيراز قديم، اول هر ماه قمري با عبور از زير قرآن كه آن را به حضرت علي (ع) منتسب ميدانستند خود را در برابر خطرها و بلاها بيمه ميكردند.
آنها عقيده داشتند كه كلامالله مجيد تا پايان ماه آنان را از هر بلايي حفظ ميكند.
اين 2 قرآن كه در اصطلاح آن را قرآن هفده مني ميناميدند هم اينك در موزه پارس شيراز در معرض ديد علاقه مندان قرار دارد و يكي از شاهكارهاي نگارش كتاب آسماني مسلمانان جهان به شمار ميرود.
اين روزها گردشگران و شهروندان شيرازي كه از كنار دروازه قرآن عبور مي كنند با چشم نگران به ظاهر و سيماي خسته آن مي نگرند.
عباس فهندژ سعدي شهروند شيرازي مي گويد: ظاهر بيروني دروازه قرآن از رخنه كردن جدي رطوبت بر روي اين بناي تاريخي حكايت دارد و اين موضوع مي طلبد كه مسئولان شهر فكري براي اين اثر تاريخي داشته باشند.
اين نگراني ميان شهروندان به شبكه هاي مجازي نيز راه يافته است و آنها نگراني خود را با دست به دست كردن مطلبي در اين شبكه ها با يكديگر به اشتراك مي گذارند.
در يكي از اين مطالب با انتشار عكسي از دروازه قرآن شيراز با تيتر 'حال و روز ناخوش زيباترين ورودي شهرهاي ايران' آمده است: دروازه قرآن، نمادي از شيراز است كه شيرازي ها هميشه از اين مكان خاطره داشته اند و به آن افتخار مي كنند و گردشگران نيز به محض ورود به شيراز چشمشان به دروازه ي قران مي افتد.
در اين مطلب آمده است: ديوارهاي دروازه قرآن امروز كثيف شده است و رنگ ديوارها رو به سياهي مي رود؛ در و پيكر هايي كه يا كنده شده،يا شكسته و يا مثل مكاني بي ارزش به در ها ضد زنگ زده شده و به حال خود رها شده است.
محمد عسگري از گردشگران تهراني نيز بر اين باور است: دروازه قرآن با دروازه اي كه در ذهن داشتم بسيار متفاوت است، نمادي زيبا از يك شهر زيبا را در تصور خويش داشتم اما با حضور در اين محل، آن را نمادي خسته يافتم كه از بي توجهي ها رنج مي برد.
خبرنگار ايرنا اين دغدغه شهروندان و گردشگران شيراز را با يكي از مديران شهري شيراز در ميان گذاشت.
رئيس سازمان سيما، منظر و فضاي سبز شهري شهرداري شيراز در اين باره گفت: با توجه به آسيب هايي كه در اثر گذر زمان و بارش ها و سرما و گرما به بناي تاريخي دروازه قرآن وارد شده، اين بنا بهسازي كلي خواهد شد.
سعيد معصومي در گفت و گو با ايرنا افزود: البته در گذشته نيز تعميراتي در اين بنا انجام شده اما در اثر گذر زمان باز هم دچار آسيب شده است.
وي ادامه داد: همچنين اين بنا چون در مجاورت دره ساخته شده بوده امروز پي و شالوده آن نيز نيازمند استحكام بخشي است
او اظهار كرد: براي انجام اين كار، شهرداري اقدام به انتخاب مشاور كرد و مشاور نيز مطالعات خود را انجام داده و با هماهنگي ميراث فرهنگي طرح تصويب شده است و هم اينك عمليات استحكام بخشي پي و شالوده آن در حال انجام است.
معصومي گفت: پس از استحكام پي بناي دروازه قرآن بلافاصله بحث مرمت بنا آغاز خواهد شد.
رئيس سازمان سيما، منظر و فضاي سبز شهري شهرداري شيراز افزود: مي كوشيم تا عمليات بهسازي و مرمت پي بنا و خصوصا نماي بيروني آن تا پايان سال و قبل از آغاز تعطيلات نوروزي به اتمام برسد.
معصومي تصريح كرد: همچنين با توجه به اينكه در داخل بناي دروازه قرآن فضاهايي نيز وجود دارد مي كوشيم تا از اين فضاها به عنوان موزه قرآني استفاده كنيم تا مردم بتوانند بازديد كنند.
هم اينك دور تا دور دروازه قرآن حفاري شده است و گوياي اين است كه مديران شهري اراده كرده اند تا اين مكان را بهسازي كنند و اين موضوعي اميدبخش است كه در عيدنوروز، دروازه قرآن با ظاهر و سيماي درخور و در شان شهر شيراز پذيراي مسافران نوروزي باشد.
6122 / 2027
گزارشگر: سارنگ عبدالهي ** انتشاردهنده: سيداحمد نجفي
شيراز- ايرنا- شهروندان و گردشگران شيراز اين روزها با نگاه هاي نگران از كنار دروازه قرآن به عنوان نماد ورودي شمالي اين شهر عبور مي كنند.