این بیماری ویروسی از آذرماه امسال در تالاب كویری میقان اراك نیز مشاهده و تایید شد و همچنان در بین پرندگان بومی و مهاجر قربانی می گیرد ؛ مسئولان و كارشناسان ضمن اقدامات قرنطینه ای و اجرایی به صورت جدی به مردم تاكید دارند كه توصیه های ارائه شده از سوی دستگاه های مرتبط با كنترل این بیماری را جدی بگیرند تا از انتشار این ویروس و افزایش كانون های بیماری جلوگیری شود.
در این راستا قرارگاه مقابله با آنفلوانزا در استان مركزی دایر شده و با اعلام شرایط فوق العاده دستگاه های تخصصی در حوزه دامپزشكی، محیط زیست و بهداشت انسانی در كنار دستگاه های اجرایی و پشتیبان اقدامات و برنامه های ضربتی و مقابله ای را علیه آنفلوانزای حاد پرندگان در دستور كار دارند.
خبرگزاری جمهوری اسلامی استان مركزی عصر سه شنبه میزبان اعضای قرارگاه مقابله با آنفلوانزای پرندگان بود تا آخرین راهبردها و اقدامات و توصیه ها را به صورت شفاف برای مردم اطلاع رسانی كند.
سعید فرخی مسئول قرارگاه مقابله با آنفلوانزای فوق حاد پرندگان استان مركزی، دكتر جواد نظری معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی اراك، حسینعلی ابراهیمی كارنامی مدیركل حفاظت محیط زیست استان مركزی، دكتر محسن شانقی مدیركل دامپزشكی استان، محمدرضا كرمی معاون گروه خدمات بیمه ای مدیریت بانك كشاورزی،همایون نادرنیا معاون بهبود تولیدات دامی و حمید رضا اخوان مدیر امور طیور سازمان جهاد كشاورزی استان مركزی، دكتر حسین سرمدیان معاون درمان دانشگاه علوم پزشكی اراك، حسین مهدی زاده و مژگان حیدری رئیس و سردبیر خبرگزاری ایرنا در استان مركزی در این میزگرد مشاركت داشتند.
*** محیط زیست با تمام توان برای مهار آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در تالاب میقان به میدان آمده است
مدیركل حفاظت محیط زیست استان مركزی گفت:مواردی از تلفات پرندگان در تالاب میقان اراك در آبان ماه جاری مشاهده شد كه برای نمونه برداری به دامپزشكی ارائه شد اما پاسخ آزمایش ها منفی بود و در آذر ماه جاری با تلفات بیشتر و ارائه نتایج نمونه برداری توسط آزمایشگاه مرجع دامپزشكی، آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در تالاب كویری میقان اراك تایید شد.
حسینعلی ابراهیمی كارنامی افزود: با تایید موارد آنفلوآنزای پرندگان، نشست كارگروه مخاطرات زیست محیطی استان مركزی تشكیل شد و اقدامات عملیاتی برای مهار بیماری كلید خورد.
وی توضیح داد: با توجه به اینكه سال گذشته بیماری طاعون نشخواركنندگان كوچك در هفتاد قله شیوع یافته بود، پیش آمادگی ، تجارب و امكانات كافی در استان مركزی وجود داشت و یك هزار دست لباس محافظ مخصوص یك بار مصرف و مواد ضدعفونی موجود توسط تیم های محیط زیست به كار گرفته شد و عملیات پاكسازی تالاب از لاشه پرندگان آغاز شد.
مدیركل حفاظت محیط زیست استان مركزی بیان كرد: از ساعات اولیه تایید بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در تالاب میقان با صدور اطلاعیه رسمی ورود گردشگر و افراد عادی به تالاب ممنوع اعلام شد و منطقه در قرنطینه كامل قرار گرفت.
ابراهیمی كارنامی توضیح داد: كار جمع آوری لاشه های پرندگان و معدوم كردن بهداشتی آن ها با كمك دستگاه های متولی به سرعت كلید خورد و به دلیل اهمیت موضوع نشست فوق العاده شورای تامین استان مركزی با موضوع آنفلوآنزای فق حاد پرندگان تشكیل شد كه یكی از مصوبات این شورا، تشكیل قرارگاه مقابله با آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان و رصدعملیاتی و پشتیبانی قوی از دستگاه های تخصصی مسئول بود.
وی اظهار كرد: اداره كل حفاظت محیط زیست استان مركزی از مراحل اولیه محرز شدن شیوع آنفلوآنزای پرندگان در تالاب كویری میقان ، اطلاع رسانی بهنگام و شفاف را در دستور كار قرا داد و تلاش كرده است تا با توصیه های به موقع مردم و شاغلان حوزه طیور را با راهبردها و برنامه ها همراه كند.
مدیركل حفاظت محیط زیست استان مركزی توضیح داد: تصمیم های قرارگاه مقابله با آنفلوآنزا به عنوان تجربه جدید در استان اثرگذار و كاربردی بوده است و در همگرایی اقدامات مهار بیماری و پشتیبانی به خوبی عمل كرده است و به معنای واقعی در راهبردهای زمان بحران را در تامین به موقع اعتبار و تجهیزات برای مهار این بیماری نقش آفرینی كرده است.
ابراهیمی كارنامی یادآور شد: درحال حاضر كمترین مشكلی در مراحل عملیاتی و ماموریت های محیط زیست در تالاب میقان اراك در خصوص این بیماری وجود ندارد و اقدامات با قوت در دست انجام است.
وی اظهار كرد: در چندین مرحله از مقامات و تیم های كارشناسی حیات وحش حفاظت محیط زیست و دامپزشكی كشور در اراك حضور یافته و از اقدامات صورت گرفته در خصوص آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان بازدید كرده اند.
مدیركل حفاظت محیط زیست استان مركزی عنوان كرد: حدود 70 درصد از سطح تالاب میقان اراك آب ندارد و شرایط باتلاقی آن تردد را برای تیم های عملیاتی جمع آوری لاشه های پرندگان دشوار می كند اما اعضای تیم ها با جدیت كار خود را دنبال می كنند و كار جمع آوری و معدوم كردن لاشه ها ادامه دارد.
ابراهیمی كارنامی گفت: تاكنون آنفلوآنزای فوق حاد در 18 گونه موجود پرندگان تالاب كویری میقان اراك تلفات داشته و یك هزار و 108 لاشه پرنده كشف و امحا بهداشتی شده است.
وی افزود: بیشترین تلفات در گونه غاز خاكستری با 935 لاشه و پس از آن گونه اردك ها به ویژه اردك سرسبز با 49 لاشه و شماری از درناهای خاكستری، فلامینگوها، عقاب، تنجه و خروس كولی بوده است.
وی افزود: لاشه پرندگان به دلیل ماندن طولانی در آب سنگین شده و انتقال آن ها برای امحا بهداشتی با وجود باتلاقی بودن منطقه كار سختی است اما تاكنون تنیجه فعالیت ها در تالاب مطلوب بوده و میزان لاشه ها به صورت سینوسی در روزهای مختلف متغیر است و بیشترین میزان روزهای شنبه تا دوشنبه هفته گذشته بود كه طیف بزرگی از لاشه ها جمع آوری شد و در حال حاضر تلفات كمتر شده است.
مدیركل حفاظت محیط زیست استان مركزی توضیح داد: تمامی افراد درگیر در عملیات جمع آوری و امحا بهداشتی لاشه پرندگان واكسیناسیون شده اند و آموزش های لازم نیز به آنان داده شده و تلاش بر این است كه علاوه بر كارشناسان محیط زیست و نیروهای دولتی از داوطلبان مردمی مطلع نیز كمك گرفته شود و همراهی استانداری مركزی و دستگاه های مرتبط در این خصوص عالی بوده است.
ابراهیمی كارنامی، احیای تالاب كویری میقان اراك را از مسائل مهم برای منطقه عنوان كرد و گفت: تامین نشدن سهم حقآبه تالاب و آسیب هایی كه تصمیمات غلط گذشته با ایجاد 270 بند و سد خاكی در اطراف این زیستگاه داشته امروز علاوه بر خشك شدن سطح زیادی از دریاچه و ایجاد شرایط باتلاقی، به آلودگی هوای منطقه نیز دامن زده است.
وی بیان كرد: اینكه در گذشته اشتباهی رخ داده را نباید امروز با اصرار بر اشتباه تكرار كنیم و نیاز است در تصمیمات گذشته برای این تالاب كه آثار مستقیم بر منطقه دارد بازنگری شود.
وی گفت: اگر سهم حقآبه تالاب رعایت شده بود امروز در شرایط بحران برای جمع آوری لاشه پرندگان این همه دشواری و گرفتار شدن در مناطق باتلاقی وجود نداشت و همه باید بپذیریم كه احیاء تالاب میقان مسئله اصلی مردمان ساكن دشت اراك است كه با حیات و مماتشان گره خورده و باید راهبردهای اساسی برای حفاظت از آن انجام شود.
*** هفت واحد مرغداری و دو روستا در حاشیه تالاب كویری میقان اراك درگیر آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان شده اند
مدیركل دامپزشكی استان مركزی در این میزگرد گفت: هفت واحد مرغداری تخمگذار و دو روستا در حاشیه تالاب كویری میقان اراك درگیر آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان شده است و نتایج نمونه برداری از آن مثبت بوده است.
دكتر محسن شانقی افزود: با توجه به استانداردهای موجود تمامی بیش از 200 هزار قطعه جوجه موجود در این مرغداری ها و واحدهای پرورش خانگی روستاهای مذكور مهدوم سازی بهداشتی شده است و این واحدها ضمن مهر و موم تا پنج ماه پس از كنترل كامل بیماری در منطقه اجازه جوجه ریزی ندارند.
وی توضیح داد: 35 واحد مرغداری و 16 روستا در شعاع 10 كیلومتری از تالاب كویری میقان اراك وجود دارد كه دامپزشكی به صورت مستمر بر آن ها رصد و پایش دارد.
وی بیان كرد:با توجه به اینكه مخزن و عامل بیماری پرندگان مهاجر و بومی تالاب میقان هستند و برای تهیه آب و غذا شعاع پروازی از كانون بیماری دارند، همراهی روستائیان و مرغداران و مردم در توصیه های دامپزشكی برای پیشگیری از انتشار بیشتر بیماری اهمیت بالایی دارد.
مدیركل دامپزشكی استان مركزی گفت: اگرچه بیماری می تواند از طریق وسایل خود مرغداران و وسایل نقلیه جابه جایی تهم مرغ و سایر عوامل انسانی افزایش یابد اما عامل اصلی انتشار آن پرندگان مهاجر هستند كه كنترل آن ها سخت است و مرغداران و روستائیان باید حدالامكان طیور خود را در فضاهای سربسته نگه دارند تا از تماس با پرندگان مهاجر در امان باشند.
دكتر شانقی گفت: نشست های آموزشی و توصیه های لازم از طریق دهیاری ها و كارشناسان به مرغداران داده شده و تقاضای دامپزشكی این است كه در این خصوص غفلت نشود و تمامی توصیه ها مو به مو اجرا شود و اگر تلفاتی مشاهده شد به سرعت به دامپزشكی اطلاع داده شود و از هرگونه تماس با لاشه پرنده به شدت پرهیز شود.
وی عنوان كرد: شیوع آنفلوآنزایفوق حاد پرندگان با خسارات جدی برای صنعت طیور همراه است و پیش بینی شده تاكنون در واحدها و روستاهای آلوده بالای 50 میلیارد ریال خسارت به مرغداران و مردم وارد شده است و این به غیر از خسارتی است كه از تاخیر در جوجه ریزی متحمل می شوند.
مدیركل دامپزشكی استان مركزی بیان كرد: در یك برآورد تخمینی بیش از 900 هزار قطعه طیور در واحد های صنعتی و سنتی روستاهای اطراف تالاب كویری میقان اراك وجود دارد كه در صورت درگیر شدن با بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان بالای 210 میلیارد ریال خسارت بر جا می گذارد و به همین دلیل تمامی توان برای پیشگیری و مهار بیماری به كار گرفته شده است.
دكتر شانقی گفت: آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان هیچ درمانی ندارد و صنعت مرغداری و طیور را نابود می كند به همین دلیل اهمیت توصیه های پیشگیری بسیار جدی است و نباید از آن اهمال شود.
وی عنوان كرد: ویروس آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان سویه های مختلفی دارد كه نوع جدید آن از نظر سرعت انتشار و تلفات بالا بسیار قدرتمند است و دو ویژگی آن سرعت انتشار بالا و شدت بیماری زایی (كمتر از 24 ساعت علائم و تلفات دارد) است.
وی اظهار كرد: استراتژی كلی در جهان در بحث آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان ریشه كنی بیماری است چرا كه هیچ كشوری قدرت مقابله با این ویروس را ندارد و هوشمندی ویروس سبب می شود كه مدام تغییر شكل دادبا جهش یافتگی مشكلات عدیده و پیچیده تری را ایجاد كند.
مدیركل دامپزشكی استان مركزی خاطرنشان كرد: سویه جدید آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان از 2 ماه قبل مشاهده شده و 150 كشور با ان درگیر است و در حال حاضر 80 كانون بیماری در آلمان و 178 كانون در مجارستان گزارش شده و طیف بزرگی از كشورهای آسیای میانه ، كره جنوبی و ژاپن نیز با این بیماری وضعیت حادی را دارند.
دكتر شانقی گفت: آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان از 22 آبان ماه امسال در كشور تایید و گزارش شد و در استان مركزی نخستین گزارش مثبت در 20 آذر از تالاب كویری میقان اراك بود كه از زیستگاه های مهم پرندگان مهاجر می باشد.
وی افزود: ایجاد قرارگاه مقابله با آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان و همراهی استانداری مركزی در تشكیل آن تجربه موفقی است كه هماهنگی و انجام امور را آسان كرده است ولی هنوز این بیماری مهار نشده و تلاش ها به صورت جدی ادامه دارد.
مدیركل دامپزشكی استان مركزی خاطرنشان كرد: دامپزشكی استان علاوه بر رصد و مراقبت های مناطق پرخطر، نظارت بر كشتارگاه هاو حضور یك كارشناس در كنار مسئول فنی كشتارگاه ها را نیز انجام می دهد و از هرگونه كشتار غیرمجاز جلوگیری شده و محموله ها به طور جدی نظارت می شوند.
دكتر شانقی عنوان كرد: با توجه به اقدامات انجام شده در سطح تولید، كشتار و توزیع به مردم اطمینان می دهیم كه تخم مرغ و گوشت طیور موجود در فروشگاه های مجاز كه از مبادی صنعتی و با نظارت دامپزشكی است هیچ مشكلی برای مصرف ندارد و مردم باید از مصرف فراورده های طیوربه شكل سنتی و بدون شناسنامه خودداری كنند.
وی گفت: تمامی اقداماتی كه در خصوص آنفلوآنزا در حوزه دولتی انجام می شود با وجود اهمیت بالا 20 تا 30 درصد كار است و عمده مسائل برای پیشگیری و مهار بیماری جدی گرفته شدن توصیه ها و اقدامات از سوی مرغداران و مردم است.
*** مورد انسانی از انتقال آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در استان مركزی وجود ندارد
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی اراك و رئیس مركز بهداشت استان مركزی در این میزگرد گفت: بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان با وجود شیوع در بین پرنده ها و طیور ، هیچ موردی از انتقال انسانی نداشته است.
دكتر جواد نظری افزود: گونه های مختلف آنفلوآنزا هر ساله به ویژه در فصول سرد به عنوان یك مسئله بهداشتی در حوزه انسانی كشور مطرح است و با توجه به تنوع و سویه های متفاوت درصوی از شیوع وجود دارد اما خوشبختانه سویه جدید آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان H5N8 با وجود اینكه كانون های آلودگی آن در حوزه طیور از دو ماه قبل در كشور گزارش شده در حوزه انسانی منتقل نشده است.
وی خاطرنشان كرد: از اوایل فصل پاییز بر اساس دستورالعمل های وزارت بهداشت و درمان، برنامه های متنوع و جامعی در معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی اراك برای مقابله با انواع آنفلوآنزا كلید خورده و در تمامی شهرستان ها كمیته های ویژه ای تشكیل شده است.
رئیس مركز بهداشت استان مركزی افزود: بر اساس دستورالعمل های ابلاغی نشست هایی با پزشكان متخصص عفونی كه مستقیم با مسئله آنفلوآنزا درگیر هستند برگزار شده و در بیمارستان ولیعصر (عج) اراك نیز تمهیدات لازم و پزشك مقیم خاص در این خصوص برای بیماران بدحال و بستری پیش بینی شده است.
دكتر نظری اظهار كرد: با توجه به مسافرت ها و زائران كربلا نمونه برداری و اقدامات آموزشی و كنترلی برای كرنا ویروس و آنفلوآنزا در استان تشدید شد و موارد كنترلی مطلوبی صورت گرفت.
وی یادآور شد: آموزش تمامی گروه های هدف و بازآموزی پژشكان، بهورزان و همكاران حوزه درمانی و بهداشتی و واكسیناسیون آنان در استان علیه آنفلوآنزا انجام شده و به صورت وسیع آموزش های پیشگیری به صورت چهره به چهره ، بروشور و رسانه ها در طیف های پرخطر و مراكز تجمعی نظیر مدارس، زندانها و سایر مراكز انجام رفته است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی اراك خاطرنشان كرد: در خصوص آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان به صورت ویژه اقدامات كلید خورده است و با نظارت وزطارت بهداشت و درمان و همكاری خوب مدیریت بحران استانداری مركزی و مداخلات بهنگام محیط زیست و دامپزشكی در تالاب میقان و واحدهای صنعت طیور تاكنون این بیماری در محدوده تالاب و در سطح طیور نگه داشته شده است.
دكتر نظری بیان كرد: با نظارت مركز بهداشت فعالیت و همراهی لازم در معدوم سازی بهداشتی لاشه ها و نظارت بهداشتی بر فعالیت های دامپزشكی انجام شده است.
وی گفت: 500 عدد كیف حفاظتی و لوازم لازم بهداشتی در سطح مراكز بهداشت استان مركزی توزیع شده است و داروی اوسلتامی ویر كه تنها در اختیار واحدهای درمانی بیمارستانی است به تعداد 20 هزار كپسول و 50 عدد سوسپانسیون موجود است و با لایه های پیشگیری قوی اجازه داده نشده كه این بیماری به حوزه انسانی منتقل شود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی اراك یادآور شد: داروی اوسلتامی ویر تنها برای بیماران مبتلا به آنفلوآنزای بدحال و نیازمند بستری كاربرد دارد و به عنوان تنها داروی موثر در این زمینه شناخته شده كه به دلیل مقاومت دارویی كه بیماری می دهد از مصرف بی رویه ان پرهیز می شود و تنها در شرایط خاص با تشخیص متخصص كاربرد دارد.
دكتر نظری عنوان كرد: حوزه درمانی واكسن برای تمامی افراد در معرض خطر و یا درگیر در ماموریت های آنفلوآنزا را تامین كرده است اما واكسن موجود در بازار برای سویه جدید آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان موثر نیست و از دیگر سویه ها ی شناخته شده قبل پیشگیری می كند.
وی گفت: هفت هزار دوز واكسن از ابتدای فصل سرما در استان برای افراد در معرض خطر تزریق شده است و 2 هزار و 500 دوز نیز در انبار موجود است و با توجه به اینكه این واكسن ها تاریخ مصرف دارند پشتوانه در صورت نیاز با تهران هماهنگ شده است.
وی یادآور شد: 202 بیمار شدید تنفسی از ابتدای فصل سرما در استان مركزی گزارش شده كه با توجه به طیف جمعیتی آمار قابل قبولی است و از این تعداد از 166 بیمار نمونه برداری و به آزمایشگاه مرجع آنفلوآنزای تهران ارسال شده است كه 41 مورد با سویه آنفلوآنزای(H3N2)مثبت بود و از 262 مورد شبهه آنفلوآنزا نیز 23 نمونه به آزمایشگاه مرجع ارسال شد كه هشت مورد آن مثبت بود.
رئیس مركز بهداشت استان مركزی خاطرنشان كرد: دانشگاه علوم پزشكی اراك در صدد است كه با همراهی حوزه مدیریت آزمایشگاه ها زمینه ایجاد آزمایشگاه مرجع آنفلوآنزا را برای سال آتی در استان مركزی فراهم كند.
دكتر نظری افزود: اطلاع رسانی در خصوص آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان ازطریق برنامه های تلویزیونی و زیرنویس ، تهیه شعارهای بهداشتی و نصب آن در اتوبوس های شهری چهارهزار بروشور سه گام كلیدی آنفلوآنزا، 20 هزار اقلام آموزشی، 145 هزار بروشور ویژه دانش آموزی در مدارس، توزیع پنج هزار كارت ویژه آنفلوآنزا در استان انجام شده است.
وی گفت: نظارت بر دفع بهداشتی ضایعات و لاشه ها ی پرندگان و همكاری تنگاتنگ با محیط زیست و دامپزشكی در ماموریت ها از اقدامات این بخش است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی اراك توضیح داد: تشدید بازرسی در مراكز عرضه مرغ و تخم مرغ، قنادی هاو فتیرپزی ها، رستوران ها و اغذیه فروشی ها نیز در استان به ویژه در اراك با قوت ادامه دارد و مواد گندزدا نیز در حد لازم تامین و مصرف شده است.
دكتر نظری ادامه داد: آموزش به صنوف در نحوه استفاده بهداشتی از مرغ و تخم مرغ، 10 نشست هماهنگی در حوزه بهداشتی، تامین ست های حفاظتی برای عوامل درگیر در عملیات مهار بیماری آنفلوآنزا و تقویت دایره بازرسی های میدانی در بازارچه طیور زنده از دیگر اقدامات انجام شده است.
وی، تشكیل تیم های واكنش سریع برای مداخلات احتمالی، همراهی تنگاتنگ نیروی انتظامی و شهرداری برای تشدید نظارت ها در ورود و خروج و توزیع فرآورده های طیور نیز از دیگر اقدامات انجام شده بوده است.
*** آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان تولید و صادرات مرغ و تخم مرغ را در استان تهدید كرده است
معاون بهبود تولیدات دامی جهاد كشاورزی استان مركزی گفت: شیوع بیماری آنفلوآنزای فوق حاد چرندگان در تالاب میقان اراك، تولید و صادرات فرآورده های طیور را در این منطقه به مخاطره انداخته و تهدید می كند.
همایون نادرنیا افزود: واحد های مرغداری آلوده از هم اینك تا پنج ماه پس از مهار بیماری اجازه ورود به فعالیت تولیدی ندارند و خسارت های جدی به شاغلان این بخش وارد شده است.
وی گفت: متاسفانه بیمه نیز تنها خسارات متحمل شده ناشی از معدوم سازی را تقبل می كند و هیچ پیش بینی برای جبران خسارات مدت غیرفعال بودن این واحدها دیده نشده است.
معاون بهبود تولیدات دامی جهاد كشاورزی استان مركزی خاطرنشان كرد: نامشخص بودن وضهیت بیمه و خسارات نگرانی های جدی برای مرغداران ایجاد كرده است و سازمان جهاد كشاوری كوشیده از هم اینك با ارتباط مستقیم اتحادیه مرغداران درخواست ها و مسایل را دنبال كند و سامانه مجازی و ایمل ویژه برای راحت شدن ارتباطات نیز ایجاد شده است.
نادرنیا عنوان كرد: تمامی تلاش ها بر این است كه دستور ویژه ای برای جبران خسارت مرغداران اخذ شود.
وی یادآور شد: 40 درصد تولید مرغ و 45 درصد تولید تخم مرغ در استان مركزی مازاد بر مصرف است و با نظارت های دامپزشكی غیر از واحدهای مهر و موم شده مشكلی در تولیدات موجود نیست اما بحث انفلوآنزا بر بازار این بخش سایه افكنده و این نیز مشكلی جدی است.
وی گفت: شركت پشتیبانی امور دام ذخیره سازی لازم را در حوزه نیاز مرغ و تخم مرغ با نظارت دامپزشكی انجام داده و ضمن اینكه هیچ افزایش قیمتی رخ نداده در صورت نیاز و كمبود در بازار تامین می شود.
معاون ابهبود تولیدات دامی جهاد كشاورزی استان مركزی ادامه داد: این دستگاه در حوزه تامین خودرو برای خدمات خط مقدم پیشگیری از آنفلوآنزا با اداره كل دامپزشكی و حفاظت محیط زیست همكاری تنگاتنگی دارد.
*** پیگیری و پرداخت خسارت مرغداران از آنفلوآنزای پرندگان با جدیت از سوی صندوق بیمه كشاورزی دنبال می شود
معاون گروه خدمات بیمه ای مدیریت بانك كشاورزی استان مركزی گفت: پیگیری و پرداخت خسارت مرغداران این استان كه از آنفلوآنزای پرندگان زیان دیده اند با جدیت از سوی صندوق بیمه كشاورزی دنبال می شود.
محمدرضا كرمی افزود: آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان تحت پوشش بیمه كشاورزی است و بر اساس قانون مجلس شورای اسلامی تمامی مرغداری هایی كه طیورشان بیمه شده باشد بر اساس جدول سنی طیور در راستای حذف كانون های آلوده مشمول پرداخت خسارت هستند.
وی گفت: واحدهای خسارت دیده از آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان برای استفاده از مزایای بیمه باید در زمان معدوم سازی طیور امضای ناظر صندوق بیمه را در كنار سایر امصاها در صورت جلسه داشته باشند و به سرعت برای تكمیل پرونده و پیگیری امورشان مراجعه كنند.
وی توضیح داد: از هفت واحد مرغداری تخمگذار خسارت دیده در اراك تاكنون یك نفر برای پرداخت خسارات مراجعه كرده است و نیاز است كه واحدهای دیگر نیز در اسرع وقت نسبت به تكمیل پرونده اقدام كنند.
كرمی گفت: صندوق بیمه كشاورزی تنها حامی تولیدات بخش كشاورزی است و باید این مهم و ویژگی های لازم برای شاغلان بخش طیور كه خسارت می بینند به درستی اطلاع رسانی شود.
وی افزود: اهمیت بیمه كشاورزی در مدیریت بحران استانداری و قرارگاه مقابله با آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان به درستی در دست پیگیری است و جهادكشاورزی نیز مكاتباتی داشته است كه به جا و ضروری است.
معاون گروه خدمات بیمه ای مدیریت بانك كشاوری استان مركزی ادامه داد: اگر كشاورزی بیمه نباشد هیچ اعتبار و مرجعی برای جبران خسارت های احتمالی آن وجود ندارد بنابراین اهمیت بیمه باید در این بخش به خصوص مواردی نظیر شیوع بیماری ها به خوبی مطرح شود.
كرمی خاطرنشان كرد: بند ب ماده 42 لایحه برنامه ششم توسعه كشور در روزهای اخیر در مجلس بررسی شده كه موضوع آن اختصاص ردیف مستقل برای پرداخت خسارات به بیمه گذار است كه اگر این مهم محقق شود در این خصوص خدمت بزرگی انجام گرفته است.
وی افزود: برای جبران خسارات مرغداران از آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان باید بیمه نامه ها مطابق مواد قانونی كامل باشد و اگر مواردی نقص دارد متمم به ان بخورد .
وی گفت: جداول پرداخت خسارت به مرغداران بر حسب سال زراعی بیمه شده و سن طیور متفاوت است و بیشترین میزان آن مربوط به 20 هفتگی با 94 هزار و 200 ریال برای سال زراعی 94 – 95 است.
*** همراهی مردم و دستگاه های اجرایی در عملیات مقابله با آنفلوآنزای پرندگان در استان مركزی ستودنی است
مسئول قرارگاه مقابله با آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در استان مركزی در این میزگرد گفت: این قرارگاه با دستور مستقیم استاندار مركزی و مصوبه شورای تامین استان از 22 آذرماه امسال تشكیل شده و اقدامات و راهبردها در سطوح مختلف تاكنون با نظم و برنامه و جدیت كامل بوده و همراهی مردم و بخش های متولی ستودنی است.
سعید فرخی افزود: هدف از ایجاد قرارگاه مقابله با آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان ایجاد اقدامات هماهنگ ، هدفمند و منسجم در مقابله با بیماری و استفاده حداكثری از ظرفیت استان در راستای این چالش است.
وی گفت: این قرارگاه می كوشد دغدغه تامین اعتبار و تجهیزات و پیگیری امور پیشتیانی را انجام دهد تا دستگاه های تخصصی فقط به راهبردهای كلیدی و خاص بپردازند.
مسئول قرارگاه مقابله با آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان استان مركزی ادامه داد: این مجموعه به صورت روزانه تشكیل جلسه دارد و مسائل لحظه به لحظه در حوزه حیات وحش، طیورصنعتی و انسانی رصد و پیگیری می شود و تمامی فرایندها تحت كنترل و نظارت است.
فرخی اظهار كرد: با ابلاغ استاندار مركزی تمامی دستگاه های اجرایی موظف هستند هر گونه امكاناتی را كه قرارگاه مقابله با آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان نیاز دارد در اختیار بگذارند و در این زمینه همكاری خوبی صورت گرفته است.
وی خاطرنشان كرد: اداره كل حفاظت محیط زیست، دامپزشكی و دانشگاه علوم پزشكی در نوك پیكان مبارزه با آنفلوآنزای پرندگان قرار دارند و عملكرد خوبی را تاكنون داشته اند و در این راستا همكاری موثر نیروی انتظامی نیز پررنگ و دلسوزانه بوده است.
فرخی خاطرنشان كرد: هرگونه سهل انگاری و اغماض در حوزه پیشگیری و مقابله با بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان بخشودنی نیست و ممكن است مخاطرات و خسارات جبران ناپذیری داشته باشد و به همین منظور ستادهای اجرایی در شهرستان ها دایر شده و موضوع پایش و پشتیبانی و رصد با جدیت دنبال می شود.
وی یادآور شد: این قرارگاه سیاست اطلاع رسانی مشخصی دارد و مسئولیت ارائه اطلاعات و توصیه ها در سه بخش حیات وحش، صنعت طیور و انسانی به ترتیب به مدیركل حفاظت محیط زیست استان مركزی، مدیركل دامپزشكی و معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی اراك سپرده شده است و هیچ اظهار نظر فرد غیرمسئول در این بیماری پذیرفتنی و موجه نیست.
مسئول قرارگاه مقابله با آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان استان مركزی یادآور شد: مسائل غرامت خسارت دیدگان از این بیماری در مكاتباتی با امضای استاندار مركزی برای معاون اول رئییس جمهوری، وزارت جهاد كشاورزی و سایر مراجع تصمیم ساز در دست انجام است.
فرخی عنوان كرد: موضوع مهار بیماری و جلوگیری از انتقال آن به انسان از اهمیت زیادی برخوردار است و به همین منظور ممنوعیت خرید و فروش طیور زنده از دستفروشان باید جدی گرفته شود و همچنین انتظار می رود كه مردم به مسئولیت اجتماعی خود در قبال این مسئله حساس عمل كنند و از تردد و شكار در محدوده تالاب میقان به شدت بپرهیزند.
وی گفت: مقوله جان مردم شوخی بردار نیست و توصیه های عنوان شده از سوی دانشگاه علوم پزشكی، محیط زیست و داپزشكی باید مو به مو اجرا شود.
فرخی خاطر نشان كرد: مردم اگر لاشه پرنده را جایی مشاهده كردند باید موضوع را به سرعت به دامپزشكی اطلاع بدهند و با ان تماس نداشته باشند و ساكنان روستاهای در معرض خطر نیز باید نهایت همكاری را با دستگاه های تخصصی داشته باشند و بدانند تبعات كه پرورش و نگهداری مخفیانه و غیرمجاز طیور سنگین است و برای مهار بیماری همه باید دست به دست هم دهند.
وی یادآور شد: دولت با همه توان برای مقابله با آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان به میدان آمده و مردم نیز باید به نوبه خود در این زمینه همراهی و مساعدت كنند.
***مشاركت آگاهانه در پیشگیری از آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان ضروریست
معاون درمان دانشگاه علوم پزشكی اراك و پزشك متخصص عفونی گفت: مشاركت آگاهانه و مراقبت های جدی در رعایت بهداشت فردی از مسائل مهم در پیشگیری از شیوع آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان است.
دكتر حسین سرمدیان ایرنا افزود: آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان ویروس جدیدی از تیپ Aویروس های آنفلوآنزاست كه به طور معمول پرندگان وحشی ناقل آن هستند.
وی توضیح داد: این ویروس در دستگاه گوارش و تنفسی پرندگان وحشی وجود دارد و این پرنده به عنوان مخزن بیماری می تواند آن را به منابع اب و غذای مشترك پرندگان بدهد و آنها را درگیر كند.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشكی اراك یادآور شد: پرنده هایی نظیر بوقلمون، بلدرچین، اردك سانان، غازها، مرغ شاخدار، پرنده های زینتی، مرغ دریایی و پرندگان وحشی از مهمترین قربانیان این بیماری هستند.
دكتر سرمدیان توضیح داد: ویروس آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان از سال 2008 در ایالت آیداهو آمریكا گزارش شد ولی شیوع آن از سال 2010در جنوب شرق و شرق آسیا رخ داد و پس از آن از كشورهای متنوعی در آسیا و اروپا گزارش آلودگی به این ویروس ثبت شده است.
وی بیان كرد: رعایت بهداشت فردی، شستشوی مستمر دست ها، پرهیز از روبوسی و حفظ فاصله لازم در ارتباطات انسانی، استفاده از دستمال یك بار مصرف هنگام سرفه و دور انداختن آن در سطل دردار از توصیه های پیشگیری از تمامی سویه های سرماخوردگی و آنفلوآنزا و همچنین نوع فوق حاد پرندگان است.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشكی اراك خاطرنشان كرد: با توجه به تایید مواردی از بیماری در تالاب كویری میقان اراك، تمامی كسانی كه با پرنده ها در تماس بوده اند باید تحت مراقبت قرار بگیرند و برای آنان واكسن تزریق شود تا در صورت ابتلا شدت و علائم كمتری داشته باشند.
سرمدیان عنوان كرد: تماس با هرگونه پرنده در شرایط فعلی ممنوع است و این مسئله باید از سوی مردم رعایت شود.
وی عنوان كرد: مصرف گوشت پرنده های وحشی به ویژه گوشت شكار با توجه به اینكه ممكن است مخزن بیماری باشند ممنوع است.
دكتر سرمدیان با بیان اینكه هنوز موارد انسانی این بیماری گزارش نشده است، گفت: آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان با علائم سریع و یا تحت حاد بروز می كند و برای افراد مسن، بارداران سه ماه دوم و سوم، كودكان، افراد با نقص سیستم ایمنی، بیماران قلبی و عروقی و دیابتی عوارض جدی تر ی دارد.
وی، تب ناگهانی، بدن درد، سردرد، سرفه ، گلودرد، اسهال، شكم درد، تهوع ، سرگیجه، خاط سینه و درد چشمها هنگام حركت را از علائم آنفلوآنزا عنوان كرد و گفت: ممكن است تمامی این علائم در فرد نباشد و افراد در صورت بروز این علائم باید به پزشك مراجعه كنند.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشكی اراك ادامه داد: خوددرمانی در آنفلوآنزا بسیار خطرناك است و باید از مصرف آنتی بیوتیك ها پرهیز شود چرا كه هیچ اثر درمانی بر آنفلوآنزا نداشته و ضمن ایجاد مقاومت دارویی روند درمان را نیز پیچیده تر می كند.
دكتر سرمدیان افزود: استراحت سه تا چهار روزه و نوشیدن مایعات فراوان از موضوعاتی است كه توصیه می شود.
وی عنوان كرد: مردم باید از تخم مرغ های شركتی و نشان دار استفاده كنند، پوست تخم مرغ قبل از مصرف باید شسته شود و مواد زاید سطح آن پاك شود و بهتر است از دستكش برای برداشتن آن استفاده كرد.
دكتر سرمدیان گفت: گوشت مرغ اگر حرارت بالای 70 درجه ببیند و پخته شود مشكلی ندارد و مردم باید از خوردن گوشت مرغ به صورت كبابی و كنتاكی بپرهیزند.
وی توضیح داد: نحوه انتقال آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان از طریق تماس با پرنده وحشی و پرندگان آبزی آلوده، تماس با طیور آلوده، از طریق كفش، لباس، خودرو، آب و دان و مدفوع و بستر آلوده پرنده، سگ و گربه به عنوان ناقلان مكانیكی، تهیه دان از منابع غیر مطمئن به ویژه در حوزه كانون های آلوده پراكندگی كود مرغداری های آلوده در محیط اطراف و پاكسازی نشدن و ضدعفونی ناقص مكان های آلوده صورت می گیرد.
*** اطلاع رسانی شفاف همراهی و نتیجه اقدامات در مقابله با آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان را تكمیل می كند
رئیس خبرگزاری ایرنا در استان مركزی گفت: اطلاع رسانی شفاف و بهنگام از وضعیت موجود واقدامات و تلاش های انجام شده همراهی مردم و شاغلان صنعت طیور را بیشتر كرده و نتیجه بهتری حاصل می شود.
حسین مهدی زاده اصفهانی افزود: راهبری افكار عمومی، پیشگیری از شایعات و اخبار كذب و همراهی مردم در موضوعات بحران از جمله شیوع آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان از اهمیت بالایی برخوردار است و خبرگزاری ایرنا برای هرگونه همراهی در این زمینه آمادگی كامل دارد.
مژگان حیدری دبیر خبر ایرنا در استان مركزی نیز در این نشست گفت: میزگردهای تخصصی ایرنا با هدف مسئله شناسی و ارائه راهكارهای موثر ، راهبری افكار عمومی در موضوعات اولویت دار و تقویت همكاری های بین بخشی و ایده های سازنده طراحی و انجام می شود و در موضوع آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان تمامی توان تخصصی این رسانه در خدمت مسئولان و مردم است.
استان مركزی دارای 622 واحد مرغداری صنعتی، 491 واحد گاوداری صنعتی، 191 كارگاه پرورش آبزیان، 638 واحد زنبورداری، هشت كشتارگاه صنعتی طیور و 23 واحد كارخانه تولید خوراك و مكمل دام و طیور است.
6013/3075/برگزار كننده و تنظیم: مژگان حیدری**انتشار دهنده:حسین مهدی زاده اصفهانی*
در میزگرد ایرنا /
غفلت از توصیه های پیشگیری، شیوع آنفلوانزای پرندگان را افزایش می دهد
۸ دی ۱۳۹۵، ۱۳:۲۸
کد خبر:
82364931
اراك - ایرنا - هر ساله با آغاز فصل سرما و مهاجرت پرندگان شاهد شیوع بیماری انفلوانزای فوق حاد پرندگان در تالابها و ابگیرهای كشور هستیم ؛ غفلت از توصیه های پیشگیری موجب شیوع این بیماری می شود.