فائزه پناهي در يادداشت خود در تارنماي پارسينه آورده است: در نتيجه عادات غلط غذايي افراد ميتواند با ايجاد كمبود در تاميناين مواد مغذي مورد نياز اسيد آمينهها سبب افسردگي افراد شود. در اين بخش برايتان به معرفي خوراكيهاي سرشار ازمواد معدني مورد نياز اين نورون ها و خوراكيهاي ضدافسردگي ميپردازيم.
افسردگي زمستاني، عارضهاي خلقي است كه در طول دورهاي از سال كه روزها در آنها كوتاه مي شود، به خصوص در كشورهاي واقع در عرضهاي جغرافيايي بلندتر برخي افراد را مبتلا مي كند. همه ما بعد از گذراندن يك روز بد و سخت و براي رهايي از احساس افسردگي به خوردنيها روي ميآوريم به تازگش دانشمندان به اين نتيجه رسيده اند كه كاهش تنوع مواد غذايي رنگي و مغذي در اين فصل هم ميتواند سبب تشديد افسردگي افراد در زمستان شود.
در اين بخش برايتان به معرفي خوراكيهاي مي پرازيم كه به جاي افزايش خستگي و كسالت، خلقتان را بهبود خواهند بخشيد.اين مواد خوراكي به دليل وجود تريپتوفان، كربوهيدراتهاي پرفيبر، پروتئين، اسيدهاي چرب امگا 3، كلسيم، ويتامين دي، آندامين، آنتي اكسيدان، اسيد پانتوتنيك، فولات، روي و منيزيوم خاصيت بهبود خلق و خو و مبارزه با افسردگي دارند.
بوقلمون
بوقلمون به دليل تريپتوفاني كه دارد بهترين خوراكي براي بهبود اوضاع روحي و رواني افراد محسوب مي شود،اين ماده شيميايي توليد سروتونين را تحريك ميكند كه يك ماده شيميايي طبيعي براي داشتن حس مثبت است.
بادام زميني
خوردن دو مشت بادام زميني هر روز افسردگي ر از شما دور نگه ميدارد.اين مواد خوراكي به دليل وجود تريپتوفان، كربوهيدراتهاي پرفيبر، پروتئين، اسيدهاي چرب امگا 3، كلسيم، ويتامين دي، آندامين، آنتي اكسيدان، اسيد پانتوتنيك، فولات، روي و منيزيوم خاصيت بهبود خلق و خو و مبارزه با افسردگي دارند
هويج
هويج سرشار از بتاكاروتن است. ماده اي كه ميتواند از افسردگي جلوگيري كند.. اين ماده در كدو تنبل، اسفناج، سيب زميني و طالبي هم وجود دارد.
همچنين مطالعات اخير محققان مركز بيوتكنولوژي اسپانيا نشان مي دهد كه هويج داراي تركيباتي است كه در پيشگيري از انواع سرطان، بيماري هاي قلبي عروقي و از همه مهمتر در بيماري هاي عصبي موثر است.
قهوه
بسياري از مردم براي افزايش سطح هوشياريشان در صبح و يا شب ها از قهوه استفاده مي كنند، اما بايد گفت اين نوشيدني سرشار از كافئين خواص مطلوب ديگري نيز دارد، مثل تغيير و بهبود مود روزانه شما.
پژوهش هاي منتشر شده در مجلهPlos ONEنشان مي دهد كساني كه روزانه 4 فنجان قهوه مي نوشند، 50 درصد كمتر احتمال دارد كه به افسردگي مبتلا شوند.
سبزيجات تيره رنگ
اين گونه سبزيجات مانند اسفناج، كلم پيچ، و برگ چغندر، با افسردگي شديد ناشي از بروز التهاب در مغز مقابله مي كنند. ويتامين K موجود در اين سبزيجات به مبارزه با تورم و التهاب كمك مي كند. , و در كل ميتوان گفت سبزيجات سرشار از فوليك اسيدها هستند كه سلول هاي مغزي شما براي بهتر كار كردن به آن نياز دارند . شما مي توانيد اين ماده غذايي را از عدس، لوبيا و مارچوبه هم دريافت كنيد.
ماهي سالمون
اين نوع ماهي نيز منبع غني از ويتامين دي و اسيدهاي چرب امگا 3 است. محققان مدرسه پزشكي دانشگاه هاروارد اعلام كرده اند كه مصرف ماهي به ميزان يك يا دو بار در هفته خطر ابتلا به افسردگي را به ميزان زيادي كاهش مي دهد. علاوه بر اين، ماهي سالمون سرشار از ويتامين ب 12 براي مبارزه با خلق و خوي پايين و ابتلا به افسردگي است.
شير
شير منبع بسيار خوب ويتامين D است. كمبود اين ويتامين ميتواند منجر به افسردگي در افراد گردد. طي يك مطالعه نروژي افرادي را كه از قرص هاي ويتامين D استفاده مي كردند مورد بررسي قرار داد و مشخص شد كه بعد از يك سال اين افراد به نسبت افرادي كه ويتامين D را دريافت نكردند كمتر به افسردگي مبتلا شدند. بايد بدانيد كه شير كم چرب، ماست، پنير كم چرب و ديگر محصولات لبني، مقدار بيشتري ويتامين D دارند همچنين پپتيد (پروتئين) خاصي دارند كه موجب احساس سلامت و آرامش است. در نتيجه توصيه پزشكان استفاده ا بيشتر از لبنيات كم چرب است .
اما اگر شير دوست نداريد ميتونيد غلات غني شده، آبميوه ها و ماهي كنسرو رو براي دريافت ويتامين جايگزين اين ماده غذايي كنيد.
شكلات
براي شادي و حس خوب شكلات را فراموش نكنيد. نتايج يك مطالعه جديد در سوئيس نشان داد كه خوردن روزانه مقدار كمي 4 بار شكلات تلخ به مدت دو هفته موجب كاهش هورمونهاي استرس از جمله كورتيزول در افرادي ميشود كه استرس بالايي دارند.
شكلات تلخ حاوي آنتي اكسيداني موسوم به پلي فنول است كه در ميوهها و سبزيها نيز يافت ميشود و روي ايجاد تغييرات در استرس تاثير دارد
*منبع:پارسينه/22 دي 95
*اول*1566*انتشاردهنده:عليرضا فرجي
تهران-ايرنا- تارنماي پارسينه در يادداشتي نوشته است:كم شدن مقادير برخي از ناقلين عصبي در مغز، از جمله سروتونين موجب افسردگي ميشود.ساخت اين ناقلين عصبي هم به پيش سازهاي اسيدآمينه وابسته است.