۲۶ بهمن ۱۳۹۵، ۱۴:۰۴
کد خبر: 82430102
T T
۰ نفر
آموزش گزینه ای ارجح برای كمك رسانی به بیماران صرعی

اراك – ایرنا - دومین دوشنبه ماه فوریه در تقویم میلادی به عنوان روز جهانی صرع نامگذاری شده است و با توجه به كمتر شناخته شدن این بیماری اختصاص یك روز در تقویم جهانی به این بیماری نشان از اهمیت معرفی و شناخت آن دارد.

به گزارش ایرنا، بیماری صرع یك اختلال مغزی به شمار می رود كه فعالیت های طبیعی نورون ها در مغز را مختل می كند و این اختلال عوارضی همچون تشنج گرفتگی عضلانی و از دست دادن هوشیاری را در پی دارد.
صرع انواع مختلفی همچون تشنج پیچیده جزئی همراه با مشكلات در توجه و این كنترل خلق و خو، تشنج سمت چپ كه ایجاد كننده احساساتی همچون اضطراب و ناامیدی و مشكل در درك و بیان، تشنج سمت راست كه مشكلات اجتماعی و رفتار بدون فكر را به همراه دارد و تشنج جلوی مغز كه بهم ریختگی واقدام بدون توجه به عواقب را در فرد منجر می شود.
شایع‌ترین نوع تشنج، تشنج روانی- حركتی است، این نوع تشنج به ‌صورت حملات از دست دادن ارتباط با محیط است. بیمار ممكن است رفتاری عجیب مانند بازی با دگمه ی لباس یا بازی با انگشتان داشته باشد كه به این نوع صرع، اتوماتیسم گفته می‌ شود و برای مدت یك تا 2دقیقه فرد متوجه چیزی نیست و دچار اختلال هوشیاری می‌ شود.
اگر این نوع تشنج به تنهایی باشد به طور معمول اختلالی به وجود نمی ‌آورد، ولی اگر به كل مغز پخش ‌شود، هوشیاری از بین می ‌رود و ً این نوع تشنج‌ها شایع‌ترین تظاهرات این بیماری است و به دلیل اینكه به سرعت تبدیل به تشنج نوع دوم می‌ شوند، تشخیص داده نمی‌ شوند و در كودكان شایع‌تر است.
این بیماری مسری نیست و عاملی در بروز بیماری های روانی و یا عقب ماندگی نمی شود بلكه مصروعین دارای هوش طبیعی و حتی در موارد ضریب هوشی بالایی هستند.
تشنج در حالت عادی آسیبی برای مغز به همراه ندارد اما در مواردی كه تشنج های شدید بروز كند مغز آسیب خواهد دید.
با وجود آنكه موارد صرع قابل پیشگیری نیست، اما اقدامات برای كاهش آسیب به سر، مراقبت لازم در زمان تولد در پیشگیری از صرع مفید باشد.
زنان باردار مبتلا به صرع نیز باید مراقب فشار خون خود باشند و از عفونت های دوران بارداری جلوگیری كنند تا به مغز جنین آسیب وارد نشود همچنین بیماری های قلبی و عروقی، فشار خون بالا و عفونت از علل بروز صرع در بزرگسالان و سالمندان به شمار می رود.
غربالگری ژنتیك و تشخیص قبل از تولد، یكی از راه های جلوگیری از صرع محسوب می شود.
بسیاری از متخصصان بیماری های مغز و اعصاب بر مهار صرع تاكید دارند و معتقدند كه هفت ساعت خواب و مصرف منظم سه وعده غذا از جمله راهكارهایی برای مهار این بیماری است.
حدود 76 درصد بیماران مبتلا به صرع اگر به طور مرتب داروهای خود را مصرف كنند و در نتیجه آن، جواب ام آر آی آنان طبیعی شود، می توانند بنا به صلاح دید پزشك، بعد از سه تا پنج سال از زمان شروع بیماری داروها را قطع كنند.
هنگامی كه حملات تشنج با دارو كنترل نشود،جراحی یكی از گزینه ها است كه پزشكان با توجه به نوع تشنج و منطقه مغزی درگیر اقدامات لازم را به عمل می آورند البته این امر برای همه افراد امكانپذیر نیست چراكه برخی نواحی مغز كه با گفتار، زبان، شنوایی و دیگر توانایی های مهم در ارتباط است ممكن در جراحی با آسیب مواجه شود.
هنگامی كه جراحی تمام شد، فرد باید دارو را به مدت 2 سال مصرف كند.
در حدود 25 تا 30 درصد از مبتلایان به صرع، با وجود مصرف دارو، هنوز دارای حملات تشنج هستند كه بنابر عقیده پزشكان به این نوع صرع، صرع مقاوم قلمداد می شود.
مدیرعامل انجمن حمایت از بیماران صرع استان مركزی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا عنوان كرد: در حال حاضر 122 بیماری صرعی شناسایی شده در استان مركزی تحت حمایت انجمن هستند كه رنج سنی این افراد بین 15 تا 45 سال است البته بیماران هشت ساله و 54 ساله نیز تحت حمایت انجمن نیز هستند.
عزیزمحمدی با اشاره به اینكه به طور قطع تعداد بیماران صرعی در استان مركزی بیش از این تعداد هستند كه تاكنون شناسایی نشده است افزود: انجمن حمایت از بیماران صرعی تاكنون اطلاع رسانی و تبلیغات قوی نداشته است البته توان انجمن در این حد است و امكان شناسایی و حمایت از تعداد بیشتری از بیماران در اختیار نیست.
وی تصریح كرد: انجمن با مشكلات عدیده مالی مواجه است و حتی برای رسیدگی به این تعداد بیمار تحت حمایت نیز امور با دشواری پیش میرود و حتی توان كمك مالی برای تامین داروهای این بیماران به صورت كافی وجود ندارد.
عزیزمحمدی افزود: به تازگی به منظور كیفیت خدمات دهی به این بیماران كه در نهایت گمنامی قرار دارند با هلال احمر به منظور كمك در تامین دارو مذاكره شده است.
وی با تاكید بر اینكه افزایش خدمات دهی و شناسایی بیشتر بیماران صرعی در استان مركزی در گروه كمك خیران است عنوان كرد: یكی از مهمترین عوامل در خصوص بیماری صرع شناخت و آموزش افراد است كه در این راستا با همكاری بیمارستان ولیعصر (عج) اراك و اموزش و پرورش این آموزش ها دنبال می شود چراكه پیشگیری از این بیماران از اهمیت بالایی برخوردار است.
مدیرعامل انجمن حمایت از بیماران صرع استان مركزی بیان كرد: رسیدگی به صرع كوچك احتمال بروز صرع بزرگ را كمتر حد ممكن می رساند به همین دلیل اموزش از اهمیت بالایی برخوردار است و امكان آسیب شدید به مغز كاهش می یابد.
وی افزود: یكی از خدمات دیگر انجمن حمایت مالی از بیماران به منظور تامین هزینه دارو و درمان است كه در این راستا با تنگناهای مالی شدیدی مواجه هستیم و از طرفی به دلیل گران بودن داروی وارداتی بیماران باید مشابه ایرانی را مصرف كنند كه اثربخشی بالایی ندارند چراكه دز این داروها نسبت به داروی خارجی كمتر است.
عزیزمحمدی اظهار كرد: حمایت خیران از این بیماران كه در نهایت سكوت مغفول مانده اند می تواند زمینه كنترل و جلوگیری از پیشرفت بیماری و كمك به تامین هزینه های دارویی را فراهم كند.
نكته حایز اهمیت در این بیماری نگاه مثبت به زندگی است كه می تواند مسیر بهبود و جلوگیری از پیشرفت بیماری را تسهیل كند.
آگاهی بخشی در خصوصی بیماری و واگذاری امور این افراد به خودشان كه احساس استقلال داشته باشد می تواند روند بهبود آن را تسریع كند و این امر منوط به افزایش اعتماد به نفس این قشر از جامعه است تا بتواند با پرورش مهارت های اجتماعی و تعامل با دیگر فارغ از نوع بیماری زندگی طبیعی را داشته باشند.
6992/6013/خبرنگار: آذر اسفندیاری***انتشاردهنده:مژگان حیدری