به گزارش دريافتي سه شنبه ايرنا از روابط عمومي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان فارس، مصيب اميري اظهار داشت: همچنين بر اثر اين بارندگي ها و جاري شدن سيلاب، قسمت هايي از دهانه ورودي سوم و چهارم اين غار ريزش كرده است.
مصيب اميري افزود: اين غار كه در بخش مركزي جهرم واقع شده و با شماره 30711 در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده است، داراي مساحتي افزون بر20 هزار مترمربع، طول تقريبي 400 متر، عرض 15 تا 20متر و ارتفاع حدود 3.5 متر
است.
او بيان كرد: اين غار متشكل از سنگ هاي دولوميتي است و كف و سقف غار داراي يك شيب تقريبا 20 درصدي است و حدود 100 پايه سنگي، نقش ستون هاي نگهدارنده سقف را ايفا مي كنند.
اميري گفت: به دليل اينكه در 2 تا سه سده اخير، اهالي منطقه سنگ هاي مورد نياز خود را براي مصارف ساختماني از اين غار و با استفاده از ابزارهاي دستي برداشت مي كردند اين امر موجب موجب سستي ستون هاي اين غار شده است.
مدير كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان فارس ادامه داد: اين اداره كل از سال 88 تا كنون در قالب انعقاد قراردادي با دانشگاه صنعتي شيراز، از محل اعتبارات تخصيص يافته، ضمن شناسايي مناطق فوق بحراني اين غار اعم از ستون، سقف و درزها با رعايت اولويت ها بخشي از عمليات اجرايي مقاوم سازي اين مكان را انجام داده است.
وي اضافه كرد: ظرف اين سال ها، برخي از مسئولان شهرستان جهرم اعم از شوراي شهر و دوستداران ميراث فرهنگي بارها به صورت شفاهي، كتبي و درج در جرايد از اين اداره كل به بهانه مخدوش كردن چهره غار انتقاد كرده اند در حالي كه اگر عمليات اجرايي مقاوم سازي دهانه هاي ورودي و ستون هاي مياني اين غار تا كنون انجام نشده بود، شاهد تخريب كلي غار و بسته شدن دهانه هاي آن بوديم كه بي شك اين امر خسارت هاي جبران ناپذير بيشتري را در پي داشت.
اميري گفت: تا كنون اعتباري افزون بر 6هزار ميليون ريال براي مطالعه در باره اين غار و مقاوم سازي آن هزينه شده است و براي تكميل اين طرح به اعتباري بيش از 25 هزار ميليون ريال نياز است.
غار سنگ شكنان جهرم كه از آن با نام سنگ اشكن يا سنگ شكنان نيز ياد مي شود، مجموعهاي از دهانهها و ستونهايي است كه به صورت دالانهاي متقاطع ديده ميشود. اين دالانها بر اثر برداشت و استخراج سنگهاي سفيد آهكي و دولوميتي به وجود آمدهاند و از آن به عنوان بزرگترين غار مصنوعي جهان ياد ميكنند.
غارهاي مصنوعي بزرگ تر از اين غار در جهان وجود دارد، اما اكثر آنها به شكل يك تونل يا دالان سراسري هستند و بر اثر استخراج مواد معدني با وسايل مكانيكي و ماشين آلات مختلف ايجاد شدهاند. بنابراين ميتوان گفت غاري بزرگتر از غار سنگ شكنان جهرم كه كاملا دست ساز و به اين شكل خاص يعني داراي دالانها، ستونها و دهانههاي متعدد است، وجود ندارد.
تاريخ برداشت سنگ از اين غار به حدود ۳۵۰ سال قبل و عصر صفويه باز مي گردد. از سنگهاي اين غار به دليل شكل پذيري بهتر، براي كارهاي تزييني به عنوان نماي ساختمانها و سردرها، پنجرههاي مشبك، سنگفرش حياط و سكوها، سنگ قبر، كتيبههاي سنگي، شير سنگي، حوض سنگي، پله، هاون سنگي، ديگهاي سنگي، خمرههاي سنگي، استفاده مي شد. از مهمترين مكانهايي كه از اين سنگها استفاده شده است ميتوان به سردر ورودي حرم مطهر شاهچراغ (ع)، مسجد جامع عتيق شيراز، باغ ارم و مسجد نو اشاره كرد.
2 سامانه بارشي از شامگاه 24 بهمن ماه 95 هواي استان فارس را تحت تاثير قرار داد. اين بارش ها كه تا ساعت هاي پاياني روز 28 بهمن ادامه داشت اگر چه خوشحالي مردم اين استان را در پي داشت اما در ادامه موجب جاري شدن سيلاب شد و به برخي زيرساخت ها، منازل روستاييان و بافت فرسوده برخي شهرهاي فارس به ويژه در شهرستان هاي جهرم، فسا و داراب زيان رساند.
شهرستان جهرم در فاصله 193كيلومتري جنوب شرقي شيراز واقع شده است.
2027 /6118
دريافت خبر: سيد احمد نجفي ** انتشار دهنده: پرويندخت پاردسويي شيرازي
شيراز- ايرنا- مدير كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان فارس گفت: باران و سيل اخير، بخش هايي از پيش آمدگي سقف بيروني غار تاريخي سنگ شكنان جهرم را كه به عنوان يكي از بزرگ ترين غارهاي دست ساز بشر به شمار مي آيد، تخريب كرد.