دليل اين بي توجهي چيست؟ چرا با وجود اعتقاد به رشد و توسعه كشور، در استفاده از كالاهاي داخلي چندان وسواس و همتي از خود نشان نمي دهيم؟
در بسياري از موارد كيفيت و قيمت از عوامل مهم در انتخاب يك كالا و جنس است و براي خريد كالاهاي داخلي نيز چنين عمل مي كنيم.
در انتخاب يك كالا به كيفيت و قيمت آن توجه مي كنيم و چنانچه هر دوي آن نظر ما را تامين كند آن را مي خريم؛ بنابراين بايد در توليد داخلي براي از دست ندادن مشتري هر 2 معيار لحاظ شود.
براي رسيدن به اين مرحله بايد چه شاخص هايي را رعايت كنيم و در اصل مصرف كالاهاي ايراني چه مزيت هايي براي رشد و توسعه جامعه دارد؟
بطور قطع سود استفاده از توليد داخلي به تك تك ما مي رسد. وقتي از توليد داخلي استفاده كنيم رشد و توسعه جامعه را به همراه دارد، چون با توليد انبوه، كالا ارزان تر مي شود و وقتي كالا ارزان است قدرت خريد همه بالا مي رود و جامعه به رفاه متناسب مي رسد. اين ساده ترين دليل استفاده از جنس داخلي است.
شايد مهمترين مزيت مصرف توليدات داخلي، ايجاد و فرصت هاي اشتغال، كاهش بيكاري، رونق اقتصادي و.. در جامعه باشد كه هركدام از اينها زمينه ساز رفع ساير مشكلات جامعه است.
براي نمونه مصرف كالاهاي داخلي در كنار ارتقاي زندگي بسياري از شاغلان و فعالان صنايع مختلف، مي تواند به بيكاري جوانان بسياري پايان دهد و حتي آنان را از ديگر آسيب هاي اجتماعي رهايي بخشد. بنابراين رسيدگي و خريد كالاهاي داخلي فقط به رونق اقتصادي يك عرصه شغلي منجر نمي شود بلكه اين منافع به ساير قشرهاي يك جامعه نيز مي رسد.
اما جدا از اشتغال، افزايش توليد و خريد كالاهاي داخلي، سبب ثبات قيمت ها در جوامع مي شود. وقتي توليد داخلي افزايش يابد، ميزان عرضه و تقاضا در يك جامعه به حالت توازن مي رسد و نتيجه آن نيز ثبات قيمت ها را در پي دارد.
ثبات قيمت ها به همراه خود فوايد زيادي براي جوامع به ارمغان مي آورد كه حركت جامعه به سوي توسعه پايدار از مهمترين آنهاست. اين توسعه پايدار به رفاه جامعه منتهي مي شود و از اين طريق جامعه از ضريب امنيت بيشتري بهره مي برد.
ايجاد امنيت بيشتر به معني افزايش جذب سرمايه گذاري داخلي و خارجي و در نتيجه دستيابي به توليد و رشد اقتصادي افزون تر است اما همه اين مزيت ها در صورتي استمرار مي يابد كه برخي لوازم و امكانات را براي تحقق اين مهم در جامعه مهيا كنيم.
همانطور كه گفته شد براي رونق خريد توليدات داخلي بايد به دستكم كيفيت و قيمت توجه كرد. بنابراين اكنون مي دانيم بايد چگونه، چه كالايي را با چه قيمتي توليد كنيم.
فارغ از قيمت، كيفيت در خريد يك محصول نقش حياتي دارد. با ارتقاي كيفيت مي توان به بازارهاي دنيا نيز چشم دوخت كه رشد آن صنايع را به دنبال مي آورد اما اگر به كيفيت بي توجه باشيم هم بازارهاي داخلي و هم خارجي را از دست مي دهيم.
اين موفقيت مي تواند به توليد انبوه محصول منتهي شود كه به ارزان شدن كالا نيز كمك مي كند. وقتي كالايي هم كيفيت و هم قيمت مناسب داشته باشد بدون شك از بازار خوبي نيز برخوردار مي شود و اين وضعيت نيز از آرزوهاي هر توليد كننده است.
در توليد كالا بايد توجه كنيم چه عواملي موجب زيان و ضربه به روند توليد مي شود. فارغ از كيفيت و ارزاني كالا، قاچاق كالا و واردات بي رويه مي تواند به توليد ضربه وارد كند. براي تقويت توليد داخلي بايد راه هاي قاچاق كالا را بست و از ورود هرگونه كالا از مجاري غيرقانوني و غيرمجاز پرهيز كرد.
بايد با جلوگيري از ورود بي رويه كالا از تقويت توليد ملي حمايت كرد. براي نمونه در سال هاي گذشته بسياري از كالاهاي بي كيفيت كه در ظاهر ارزان نيز بوده وارد بازار ايران شده است كه درعين بي كيفيتي، ضربات زيادي به توليد و رشد توليدات داخلي وارد كرد. بسياريد از كارگاه ها و بنگاه هاي كوچك و بزرگ در پي همين واردات تعطيل و كارگران زيادي بيكار شدند؛ در حالي كه با كمي توجه مي شد به ادامه كار اين كارگاه ها اميدوار بود.
براي رشد توليد داخلي بايد به كيفيت و ارزاني كالا، جلوگيري از قاچاق و ممانعت از واردات بي رويه توجه كرد. با اين همه در توسعه توليدات داخلي حمايت دولت از فعالان صنايع مختلف يك اصل مهم است كه اين كمك ها مي تواند به صورت حمايت هاي مالي و معنوي، اعطاي وام و تسهيلات و .. انجام گيرد.
سهولت تهيه مواد اوليه و همچنين كاهش هزينه هاي توليد براي توليدكنندگان اصل مهمي است كه نبايد در هيچ شرايطي فراموش شود. همچنين بايد به زمينه هاي كاهش هزينه توليد كالاي داخلي توجه كرد تا كالا با قيمت مناسب و ارزان در اختيار مشتري قرار گيرد.
جامعه ايران از واردات بي رويه تا قاچاق كالا را تجربه كرده است. بنابراين بايد راه هايي پيدا كرد كه هم اين معضلات رفع شود و هم به توليد انبوه رسيد.
براي جلب توجه مردم به خريد كالاهاي داخلي بايد از راه هاي مختلفي مانند استفاده از ابزار هنر براي ترغيب توليدكنندگان و مردم به گسترش توليدات و خريد داخلي بهره گرفت.
بكارگيري ابزار هنر براي بيان اهميت خريد محصولات داخلي كه مي تواند در قالب آثار سينمايي و تلويزيوني به تصوير كشيده شود، از ضرورت هاي حركت جامعه به سوي رشد توليدات كالاست. هنوز آثار تلويزيوني و سينمايي به طور كافي به اين مساله نپرداخته و لازم است هنرمندان رشته هاي مختلف به تناسب و ظرفيت خود در اين زمينه اقدام كنند.
براي افزايش مصرف كالاهاي داخلي بايد مثلث مردم، توليدكننده و دستگاه هاي دولتي در رفع موانع پيش روي توليد و مصرف كالاي داخلي گام بردارند كه در صورت تحقق اين مهم مي توان نسبت به افزايش توليد و رفع معضلاتي مانند اشتغال و موانع رونق اقتصادي اميدوار بود.
.....................................
**دبير اجتماعي ايرنا
تهران- ايرنا- مصرف كالاهاي داخلي چه مزيت هايي دارد و چرا بايد از كالاهاي وطني استفاده كنيم؟ بسياري از مواقع از اين پرسش به طور گذرا رد مي شويم و نسبت به اين باور بي اعتناييم.