۲۱ اسفند ۱۳۹۵، ۱۱:۲۳
کد خبر: 82460027
T T
۰ نفر
سفر ظریف به قطر وچشم انداز روشن پیش روی ایران وكشورهای عربی - حمید اوضح*

تهران - ایرنا - سفر پر اهمیت دكتر محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به قطر در حالی صورت گرفت كه در شرایط حساس كنونی آنچه كه ضرورت آن احساس می شود، این حقیقت است كه كشورهای منطقه خلیج فارس باید وضعیت تفرقه و تنش كنونی را پشت سر بگذارند و در مسیر برقراری هماهنگی های منطقه ای واقع بینانه حركت كنند.

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه كشورمان عصر روز چهارشنبه برای انجام سفری یك روزه وارد دوحه پایتخت قطر شد و با 'شیخ تمیم بن حمد آل ثانی' امیر قطر و 'محمد بن عبدالرحمن بن جاسم آل ثانی' وزیر خارجه این كشور نیز دیدار و گفت و گو كرد.
در سفر پیشین وزیر امور خارجه كشورمان به قطر كه در مرداد ماه سال گذشته انجام شد، طرفین در خصوص گسترش مناسبات دو جانبه و همكاری‌های منطقه‌ای و بین ‌المللی و تلاش برای مقابله موثر با تروریسم و گروه‌های تكفیری گفت و گو و رایزنی كردند.
كشور قطر به دلیل برخورداری از نقشی ویژه در تحولات منطقه ای و دارا بودن جایگاهی راهبردی در میان كشورهای حاشیه خلیج فارس كه از لحاظ جغرافیایی در جنوب غربی قارهٔ آسیا و در شرق شبه‌جزیره عربستان و در بخش جنوبی خلیج فارس واقع شده‌است، همواره در تحولات منطقه ای به عنوان یك كنشگر سیاسی تاثیرگذار مطرح بوده است.
این كشور با دارا بودن جمعیتی حدود 2 میلیون و 600 هزار نفری به عنوان یكی از كشورهای پیشرو در شاخص های توسعه انسانی در میان كشورهای عربی مطرح بوده است و روابط خوب و تاثیرگذار با این كشورعربی می تواند به عنوان بستری برای تداوم مناسبات منطقه ای مورد توجه جدی قرار گیرد.
این در حالی است كه رئیس دولت تدبیر و امید پیشتر و در تماس تلفنی امیر قطر با وی، روابط جمهوری اسلامی ایران با قطر به عنوان یك كشورهمسایه را برادرانه خواند و تصریح كرد كه تهران از گسترش و تعمیق همكاری ها با دوحه استقبال می كند.
موفقیت چشمگیر ومنحصر به فرد نظام جمهوری اسلامی ایران دردستیابی به توافق جامع اقدام مشترك ( برجام) كه با تلاش شخصیت فرهیخته ودانشمند مقام وزارت امور خارجه و همت دیگر اعضای تیم مذاكره كننده ونیزعزم ومقاومت ملی به دست آمد، نه تنها جایگاه ایران به عنوان یك كنشگر قدرتمند و تاثیرگذار منطقه را به شدت ارتقا داد، بلكه تحولی عمیق در مناسبات ایران با دیگر كشورهای منطقه را به دنبال داشت.
گشوده شدن فصلی نوین در مناسبات ایران و كشورهای عربی در حالی است كه دولت تدبیر و امید همواره بر تعامل سازنده، دوستانه و انسان مدارانه با فرهنگ ها و تمدن های گوناگون سراسر منطقه و جهان تاكید كرده است و برآن است تا مبتنی بر اهداف و منافع مشترك و نیز با همكاری و رایزنی نزدیك تر، در راستای توسعه و ثبات منطقه ای گام های مستحكم تری بردارد.
این سفر در حالی صورت گرفته است كه وزیر امور خارجه ایران اخیرا در كنفرانس امنیتی مونیخ با بیان اینكه 'در جهان امروز، رسیدن به امنیت به قیمت ناامنی دیگران، امری غیرواقع بینانه و حتی پوچ است' به كشورهای منطقه پیشنهاد داد برای برقراری هماهنگی های منطقه ای 'مجمع گفت وگوی منطقه ای' را تشكیل دهند؛ پیشنهادی بسیار سازنده و ثبات آفرین كه نقشی مهم در جهت صلح و امنیت خلیج فارس ایفا خواهد كرد.
در شرایط حساس كنونی كه طرح هرگونه سوتفاهم و اختلاف جزئی می تواند روابط دو دولت همسایه را با مشكلات گوناگونی مواجه سازد، 'تعامل و گفت و گو' تنها ابزار نزدیكی دولت های منطقه در پیش روی دولت ها است و در این میان طرح مجمع گفت وگوی منطقه ای مبتنی بر ساز و كار گفت وگو و رفع سوتفاهمات سیاسی میان كشورها، می تواند نقشی مهم و اثرگذار در امنیت و صلح پایدار منطقه ایفا نماید.
پرواضح است كه جمهوری اسلامی ایران كه همواره خواهان خیر و صلاح كشورهای منطقه بوده و امیدوار است كه با همكاری و مشاركت كشورهای همسایه، ثبات و آرامش این منطقه را تضمین نماید، رابطه نزدیك و صمیمی با همه كشورهای منطقه بویژه قطر را فرصتی مغتنم برای دو كشور می داند و تقویت مناسبات سیاسی و اقتصادی با این كشور دوست را ظرفیتی پر اهمیت و راهبردی برای برقراری، تثبیت و تضمین صلح، امنیت و ثبات پایدار در منطقه می داند.
خاورم**9377**انتشاردهنده: عزیز موسوی
۰ نفر