شهر دهگُلان مركز شهرستان دهگلان در 45 كيلومتري شرق سنندج واقع شده است و در تابستان سال 1386 به شهرستان ارتقا پيدا كرد.
اسم اين شهر در ابتدا (ديولان) بوده و از تركيب 2 كلمه (ديو) به معني خدا (ديو يكي از واژه هاي كهن و قدمت آن به دوران آرياييان ميرسد) و (لان) تشكيل شده و معني كلي آن جايگاه خدا است.
اين شهرستان داراي 116 اثر تاريخي شناسايي شده و 62 اثر تاريخي ثبت در فهرست آثار ملي است كه 56 اثر آن مربوط به تپه هاي تاريخي است.
دشت هاي زيبا و سرسبز و كوه هاي نسبتا سفيد پوش دهگلان در ايام نوروز، زينت بخش اين شهرستان بوده و چشم ها را نوازش مي دهد.
دشتهاي دهگلان حاصلخيز بوده و اغلب مردمان آن كشاورز هستند؛ به اين خاطر، بيشترين درآمد آنان از بخش كشاورزي تامين مي شود.
توليد محصولات كشاورزي در اين منطقه شامل گندم، جو، ذرت، سيب زميني، زعفران، چغندر، يونجه و ساير محصولات است كه بخش عمده توليد آن محصول سيب زميني است.
دامپروري نيز در اين منطقه به نحوي است كه در رده برترين توليدكنندگان استان قرار گرفته است.
با توجه به اينكه بزرگترين شهرك صنعتي كردستان در نزديكي اين شهر واقع شده است تعداد قابل توجهي از جوانان اين شهر و شهرستان قروه در اين شهرك صنعتي مشغول به كار هستند.
نياز است براي آشنايي بيشتر مردم، به ويژه مسافران، برخي از آثار و جاذبه هاي گردشگري اين شهرستان معرفي شود.
** كوه شيدا
كوه شيدا(شيا) در شمال روستاي' نياز' و از توابع شهرستان دهگلان، ارتفاع آن ۲۲۳۲ متر است و در قله آن مقبره اي قرار دارد كه به « شيداي نازار » معروف است.
روستاييان معتقدند كه در منفذ آجرهاي اين بنا فيروزه هايي است كه شبها مي درخشد اما در اثر فرسايش، نور آن از بين رفته است.
همچنين اهالي بر اين باورند كه در اين كوه 2شخص مدفون شده اند و در سالهاي گذشته كه در اثر كند و كاو در اين مكان آثار باستاني بسياري بدست آمده است، 2 جسد نيز بيرون آورده شده كه در جمجمه يكي از آنها ميخي وجود داشته و اهالي حدس مي زنند اين جسد مربوط به سبحان الله خان است.
گفته مي شود وقتي نادرشاه مي خواست به هندوستان حمله كند قرار بوده سبحان الله خان فرمانده تهران باشد اما زماني كه به همدان رسيد همان شب در چادرش به طور مرموزي فوت كرد.
در دوره افشاريان قلمرو سبحان الله خان، كردستان، همدان زنجان و قزوين بوده است.
در دامنه كوه صخره اي هست كه نوشته اي تصويري با خط هيروگليف در آن وجود دارد و قدمت آن به ۲۲ هزار سال قبل از ميلاد برمي گردد. همچنين آتشكده اي بوده كه هم اينك ويران شده اما صخره هايش باقي مانده و وجود خاكستر درون آن دليل بر اين ادعاست.
اهالي معتقدند اين مكان، زيارتي و مقدس است و از اين جهت در گذشته بيشتر مراسم ها را درآنجا برگزار مي كردند.
ازجمله در اين مكان جشن عروسي برگزار مي شد كه پنج نفر از بزرگان طايفه مسئوليت مراسم را بر عهده داشتند و 2 شبانه روز در آنجا چادر مي زدند و گوسفتد قرباني مي كردند.
اين اثر تاريخي در سال 1381 در فهرست آثار ملي كشور ثبت شده است.
** سد هاي سورال و سنگ سياه
اين سد در 26 كيلومتري دهگلان و سه كيلومتري جنوب غربي روستاي سورال قرار دارد و مكان مناسبي براي تفريح مردم دهگلان و روستاهاي اطراف اين سد است.
در حال حاضر اين سد فاقد امكانات رفاهي براي مردم است و قرار است براي اين مهم، سرمايه گذار بخش خصوصي وارد عمل شود.
سد سنگ سياه كردستان نيز در 80 كيلومتري شهر سنندج و 25 كيلومتري دهگلان قرار دارد و مكان تفرج مردم منطقه است.
** روستاهاي گزگزاره سفلي و عليا
اين 2 روستا در بخش بلبان آباد از توابع شهرستان دهگلان قرار دارند و اهالي روستا بيشتر به كار كشاورزي، دامداري و باغداري مشغول هستند.
گندم، جو، نخود و يونجه از محصولات كشاورزي اين روستاها و سيب، هلو، زردآلو، گيلاس، انگور و خيار از جمله محصولات باغي آن ها هستند.
باغات و طبيعت زيباي اين 2 روستا باعث شده بسياري از مردم منطقه و اطراف براي گذراندن اوقات فراغت در اين روستاها حضور يابند.
رئيس اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري شهرستان دهگلان گفت با بيان اينكه تاكنون حدود 1300 مسافر نوروزي در شهرستان دهگلان اسكان يافته اند افزود: تا امروز، بيش از 150 هزار نفر مسافر نوروزي وارد شهر دهگلان شده اند.
علي اميدي به تمهيدات اسكان مسافران در دهگلان اشاره كرد و گفت: 2 مدرسه شبانه روزي براي اسكان مسافران فرهنگي در نظر گرفته شده است.
وي با اشاره به اينكه پنج هزار برگ نقشه شهرستان دهگلان چاپ شده است افزود: تعداد هزار جلد كتابچه راهنماي گردشگري استان كردستان و ساير اقلام تبليغاتي و فرهنگي نيز براي توزيع در بين مسافران منتشر شده است.
وي ادامه داد: طبق برنامه ريزي 2 مسجد نيز براي اسكان مسافران در مواقع بحراني مانند بارش برف و نامساعد بودن هوا در نظر گرفته شده است.
به گفته اميدي، برگزاري نمايشگاه صنايع دستي در ورودي سهر دهگلان و محوطه بيمارستان قديم براي معرفي جاذبه هاي گردشگري و صنايع دستي اين شهرستان با 21 غرفه، از ديگر كارهايي است كه طي روزهاي گذشته انجام شده است.
شهرستان دهگلان با 62 هزار نفر جمعيت در شرق استان كردستان واقع شده است.
7355
**خبرنگار: وريا كرمي
** آگاهي از آخرين اخبار استان كردستان در كانال زير:
@IRNASANANDAJ
https://telegram.me/joinchat/DHygAj7hzZXSBJmWuX3Bvg
سنندج- ايرنا- شهرستان دهگلان كه در ميان مردم كردستان به منطقه ييلاق(ليلاخ) مشهور است، به دليل وجود دشت هاي وسيع و سرسبز، پذيرا و محل گذر مسافران نوروزي از نقاط مختلف كشور و استان است.