به گزارش ايرنا ، رضا اسماعيلي شامگاه شنبه در نشست ادبي 'طراوت غزل از سعدي تا امروز ' كه به مناسبت زاد روز اين شاعر بلند آوازه ايراني در فرهنگسراي سنايي برگزار شد ،وي را 'افصح المتكلمين' دانست و افزود : اشعار سعدي از زباني سهل و ممتنع ( كلامي به ظاهر ساده اما دشوار ) برخوردار است .
وي به فصاحت سعدي در شعرگويي اشاره كرد و گفت : او در سخنوري از فصاحت كلام برخوردار است و اشعار وي به راحتي مي تواند با مخاطب ارتباط برقرار كند و به همين دليل او را 'افصح المتكلمين 'يعني كسي كه در زبان و كلام داراي فصاحت است مي نامند.
اين شاعر معاصر ياد آور شد : تمامي شاعران پارسي زبان از گذشته تا به امروز پيام هاي انساني را فداي فرم نكردند و اينكه چه بگويند براي آنها مهم بود .
وي با بيان اينكه سعدي به معناي واقعي كلمه يك شاعر است اظهار كرد : او در حوزه صنعتگري و زبان آوري منحصر بفرد و توانمندي و نبوغ ادبي وي در اوج است ، او توانست چگونه گفتن را در استخدام چه گفتن به كار گيرد.
اسماعيلي با بيان اينكه سعدي معلم اخلاق است اظهار كرد : سعدي در غزلسرايي شاعري بي نظير است و در غزلهاي عاشقانه او نگاهي نجيب و انساني نهفته شده و داراي معاني عميق است كه به راحتي مي توان اشعار وي را خواند .
اين منتقد ادبي تصريح كرد: سعدي در جهان بيني خود، عشق زميني را محملي براي رسيدن به عشق آسماني مي داند، اما زمانيكه اشعار وي را تفسير مي كنيم، نگاه به عشق در اشعار سعدي را نگاهي با نجابت و با عصمت و مملو از پاكي مي دانيم.
وي گلستان و بوستان را كتابهاي حاوي نكات اخلاقي با معاني عميق عنوان كرد و افزود : در مثنوي معنوي مولانا رگه هايي از معنويت به خوبي هويداست در حاليكه اشعار سعدي به زبان مردمي سروده شده است ، سعدي اشعاري را كه براي زندگي مردم مفيد بود در قالب آموزه هاي اخلاقي ، ديني و كرامات انساني بيان مي كرد و به تصوير مي كشيد.
اين پژوهشگر ادبي با بيان اينكه عناصر شعر 'خيال و تصوير' است افزود : اگر بتوانيم كلام را در اوج بيان و شنونده را محسور خود كنيم بسيار هنرمندانه ،شاعرانه ،دلنشين و اثر گذار خواهد بود.
اين شاعر معاصر گفت : اينكه سعدي توانسته بدون بهره مندي از عنصر تصوير و خيال با زباني ساده و رومزه سخني دلنشين بگويد بسيار هنرمندانه عمل كرده است و كساني كه نمي توانند اين حقيقت را درك كنند ،تهمت ناظم بودن را به سعدي مي زنند.
خالق مجموعه شعر 'حنجره سرخ ' شعر را رسانه اي براي ترويج فضيلت هاي انساني و اخلاقي دانست و گفت : در اشعار سعدي مي توان سيماي قرآن را ديد و به نوعي سروده هاي وي تجلي گاه آيات قراني ، روايات و احاديث است .
اسماعيلي گفت : در برخي از شاعران چون رودكي ، عطار و حافظ از واژه هاي ديني زياد و صريح استفاده نشده ، اگر اشعار حافظ موضوع ديني ندارد اما موضع ديني دارد و آموزه هاي ديني در روح و جسم او نفوذ كرده و دروني شده و به صورت غير مستقيم به مسائلي چون زهد ، پرهيزگاري و ريا اشاره شده است .
سراينده 'اين مريم هميشه ' با بيان اينكه اشعار سعدي اخلاقي است اظهار كرد : سعدي با توانمندي ،احساسات عاشقانه را بيان كرده است و در بوستان و گلستان به صورت مستقيم به نكات اخلاقي مي پردازد و خود آگاهانه دست به چنين كاري زده است .
اسماعيلي اظهار كرد : سعدي همچون ديگر شاعران، صنعتگري و زبان آوري خود را به رخ ديگران نمي كشد، او مربي و معلم اخلاق و پرورش يافته دامن قرآن و عترت است كه توانسته با الهام از آيات قراني، حكايت ها را زيبا به نظم درآورد.
به گزارش ايرنا ، نغمه مستشار نظامي از شاعران معاصر كشور دلايل ماندگاري شاعران بزرگ را علامه و حكيم بودن عنوان كرد و گفت : سعدي از جمله اين شاعران است .
وي با تاكيد بر اينكه مي توان از آثار ماندگار اين شاعران براي توليد آثار ارزشمند و فاخر بهره گرفت افزود : الگو برداري از آنان مي تواند درسي براي شاعران جوان باشد .
اين شاعر معاصر به شور شاعرانگي در اشعار سعدي اشاره كرد و گفت : نجابت در عين عاشقانگي در اشعار سعدي را به خوبي مي توان ديد.
نشست ادبي 'طراوت غزل از سعدي تا امروز ، شنبه شب از ساعت 20 تا 22 با حضور جمعي از شاعران و علاقه مندان به شعر و ادب فارسي در فرهنگسراي سنايي برگزار شد .
شعر خواني رضا اسماعيلي و شاعراني از كيش و ني نوازي بخش ديگر اين مراسم بود.
'مشرف الدين مصلح بن عبدالله'، ملقب به 'ملك الكلام'، 'افصح المتكلمين'، 'شيخ اجل' و 'سعدي شيرازي' از شاعران بزرگ قرن هفتم هجري قمري است كه در انواع قالب ها همچون قصيده، غزل، ترجيع بند و رباعي شعر سروده و آثار وي علاوه بر مضامين عاشقانه، شامل نكات اخلاقي، پند و موعظه است.
بوستان و گلستان از آثار ارزشمند اين شاعر بزرگ است .
سخن سراي بزرگ ايران در سال 691 هجري قمري در شيراز بدرود حيات گفت و در مكاني كه 'سعديه ' خوانده مي شود، رخ در نقاب خاك كشيد.
1630*1641/ خبرنگار : مريم زبان دان - انتشار دهنده : امير برزي
پژوهشگر ادبي:سعدي در صنعتگري و زبان آوري شاعري منحصر بفرد است
۳ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۱۲:۱۱
کد خبر:
82502967
كيش – ايرنا – پژوهشگر و منتقد ادبي با بيان اينكه سعدي در سخنوري از فصاحت كلام برخوردار است افزود : اين شاعر بلند آوازه در حوزه صنعتگري و زبان آوري منحصر بفرد و توانمندي و نبوغ ادبي او در اوج است .