به گزارش ایرنا، سازمان دامپزشكی كشور در پی ابتلای شماری از مردم كشور به تب خونریزی دهنده كریمه- كنگو به هفت پرسش درباره این بیماری، مناطق مستعد، شیوه انتقال، نشانه های بیماری، شیوه تشخیص، گروه های در معرض خطر و راه های پیشگیری آن پاسخ داده است.
*تب خونریزی دهنده كریمه- كنگو چیست؟
تب خونریزی دهنده كریمه-كنگو یكی از بیماریهای ویروسی مشترك بین انسان و حیوان است كه در كشور ما نیز دیده میشود.
آلودگی با این ویروس در دامها بیماری بالینی ایجاد نمیكند؛ با این همه ممكن است در انسان باعث مرگ شود. ایجاد خونریزی در بافتهای بدن یكی از نشانه های بیماری در انسان است كه در مراحل آخر بیماری اتفاق میافتد.
این بیماری برای نخستین بار در سال 1944 در منطقه كریمه در كنار دریای سیاه دیده و در سال 1966 در كنگو شناسایی شد؛ از این رو، به نام بیماری تب خونریزی دهنده كریمه كنگو مشهور است.
*توزیع جغرافیایی بیماری در چه مناطقی است؟
تب خونریزی دهنده كریمه-كنگو در جنوب و شرق اروپا بویژه كشورهای شوروی سابق، سرتاسر منطقه مدیترانه، شمالغرب چین، آفریقا، خاورمیانه و شبه قاره هند گسترش دارد.
*این بیماری چگونه به انسان منتقل میشود؟
این بیماری به طور معمول از طریق گزش كنههای خونخوار از دام آلوده یا تماس اندام مجروح انسان با بافت دام آلوده، منتقل میشود.
بنابراین كشتار دام در كشتارگاه و رعایت اصول بهداشتی نقش بسیار مهمی در پیشگیری از بیماری دارد.
این بیماری از بیمار به افراد دیگر نیز قابل انتقال است.
*نشانه های تب خونریزی دهنده كریمه-كنگو چیست؟
بیماری در دام ها بدون علامت است اما دوره كمون (خواب) بیماری در انسان به شیوه انتقال ویروس بستگی دارد.
دوره كمون در پی گزش كنه یك تا سه و حداكثر 9 روزه و متعاقب تماس با خون یا بافت های آلوده پنج تا 6 و حداكثر 13 روزه است.
بیماری به طور ناگهانی و با علائمی مانند سردرد، تب بالا، درد ناحیه پشت، درد مفاصل، درد معده، استفراغ، قرمزی چشم ها و صورت و گلو و بروز نقاط خونریزی در سقف دهان آغاز می شود.
ممكن است علائم زردی نیز بروز كند و در موارد شدید خلق و خوی، حواس و ادراك را نیز تغییر دهد. در موارد پیشرفته بیماری لكه های بزرگ كبود رنگ روی بدن، خونریزی شدید از بینی و خونریزی های غیرقابل كنترل در نقاط تزریق را می توان دید.
میزان مرگ و میر ناشی از این بیماری در صورت تاخیر در درمان میتواند بسیار زیاد و حدود 30 و حتی بیش از 50 درصد باشد.
*تشخیص تب خونریزی دهنده كریمه-كنگو چگونه است؟
تشخیص موارد مشكوك به تب خونریزی دهنده كریمه كنگو باید در آزمایشگاه مجهز و با درجه ایمنی زیستی بسیار بالا صورت گیرد.
*چه كسانی و چگونه در معرض این بیماری قرار دارند؟
همانگونه كه گفته شد این بیماری از طریق كنهها و یا بافتهای آلوده حیوانات به انسان منتقل میشود. بنابراین دامداران، قصابها، كاركنان كشتارگاهها، دست اندركاران بخش دامپزشكی و دامپزشكان در معرض بیشترین خطر قرار دارند و باید احتیاط بیشتری كنند.
از آنجا كه بیماری میتواند از انسان بیمار به دیگران نیز منتقل شود پرستاران نیز باید موارد بهداشتی را به طور كامل رعایت كنند.
* راه های جلوگیری از بیماری چیست؟
1- با سمپاشی دامداریها و حمام دادن دامها، با كنهها مبارزه كرده و دام های خود را عاری از كنه نگه دارید.
2- از تماس با دامهای آلوده به كنه بپرهیزید.
3- دامها باید در كشتارگاه به شیوه بهداشتی ذبح شود؛ بنابراین از كشتار دام بیرون از كشتارگاه اجتناب كنید.
4- نگهداری گوشت تازه به مدت 12 تا 24 ساعت در یخچال و ترد شدن آن (ایجاد جمود نعشی) باعث از بین رفتن ویروسهایی مانند ویروس تب كریمه كنگو در گوشت میشود. بنابراین قصابها نباید گوشت تازه را كه جمود نعشی در آن اتفاق نیفتاده است، عرضه كنند.
با رعایت این موارد میتوانید خود و خانوادهتان را سالم نگه دارید و از پروتئینهای حیوانی سالم لذت ببرید.
برای آگاهی از آخرین اخبار اقتصادی ایران و جهان با كانال اقتصادی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
IRNAeco@
https://t.me/irnaeco
اقتصام*9186*1961* تنظیم: هما همت خواه* انتشار: مریم مسعود
تهران- ایرنا- كنترل تب خونریزی دهنده كریمه- كنگو كه چندی است در كشور خبرساز شده و جان برخی از هموطنان را تهدید كرده است، بیش از همه به اطلاع رسانی و آموزش شهروندان نیاز دارد.