به گزارش ایرنا و به نقل از خبرگزاری آناتولی تركیه، مصطفی آكینجی بعد از پایان دیدارهای رسمی خود با رئیس جمهوری بخش یونانی نشین قبرس كه در حضور آنتونیو گوترش دبیركل سازمان ملل در نیویورك انجام شد، گفت: به دلیل اینكه در آخرین دیدار رهبران دو بخش یونانی و ترك نشین در تاریخ 17 مه در قبرس نتوانستیم به یك نتیجه مشترك برای گشودن راه مذاكرات صلح در ژنو برسیم، این مذاكرات در حضور دبیركل سازمان ملل پیگیری شد.
وی مدعی شد: مذاكره قبلی در پی دپپلماسی اسپن بارت مشاور ویژه دبیركل سازمان ملل در امور قبرس برگزار شد ولی نتیجه ای نداشت و علت اصلی آن هم رفتار رئیس جمهوری بخش یونانی نشین بود كه تا امروز در طول مذاكرات و همچنین در بیانیه نهایی كنفرانس 12 ژانویه، رویكرد مناسبی از خود نشان نداد.
وی اظهار كرد: در ابتدای مذاكرات، 10 پیش شرط در خصوص این كه در مرحله اول امنیت و ضمانت ها را به پایان رسانده و بعد در خصوص تمامیت ارضی به نتیجه رسیده و سپس چهار سرفصل دیگر در ارتباط با موضوعات داخلی مورد ارزیابی قرار گیرد، مطرح شد و به رغم تلاش ما، طرف یونانی نشین بر این خواسته اصرار داشت كه در دیدار و مذاكرات اخیر در حضور دبیر كل سازمان ملل، راه منطقی و نتیجه درست حاصل شد و 10 پیش شرط مطرح شده لغو و در نتیجه راه مذاكرات نیز هموار شد.
وی همچنین گفت: موضوع بررسی و مذاكره امنیت و ضمانت ها نیز در متن بیانیه مشترك قید شد كه در دیدارهای پنج جانبه با حضور نمایندگان سازمان ملل، تركیه و یونان موضوع امنیت و ضمانت ها و در مذاكرات دو طرف ترك نشین و یونانی نشین قبرس نیز سایر مسائل بررسی خواهد شد.
آكینجی افزود: این فرایند مورد نظر طرف ترك نشین قبرس بود و توافقی كه در این زمینه حاصل شده، برای طرفین بسیار سودمند بوده و موجب پیشرفت مذاكرات صلح خواهد شد.
وی ادامه داد: در صورت موفقیت آمیز بودن مذاكرات صلح و اتحاد قبرس، مناسبات سیاسی قبرس فدرال با تركیه، روابط تركیه با یونان و نیز روابط تركیه با اروپا وارد مرحله جدید و سازنده ای خواهد شد.
به گزارش ایرنا، جزیره قبرس كه در داخل دریای مدیترانه واقع شده، در پی اختلاف بین آتن و آنكارا در سال 1974 و پس از درگیری های نظامی بین دو كشور به دو بخش ترك نشین (در شمال جزیره) و رومی ـ یونانی نشین (در جنوب جزیره) تجزیه شد.
بخش جنوبی و یونانی ـ رومی نشین قبرس توسط سازمان ملل متحد به عنوان یك كشور به رسمیت شناخته می شود و عضو اتحادیه اروپاست، ولی بخش شمالی(ترك نشین) جزیره قبرس فقط توسط تركیه به عنوان یك كشور مستقل به رسمیت شناخته شده است.
از سال 1974 تاكنون تمام تلاش های سازمان ملل متحد و دیگر مجامع بین المللی برای حل مساله قبرس و وحدت مجدد دو بخش این جزیره كه یكی از مشكلات اصلی و اختلافات بین آتن و آنكارا محسوب می شود، به بن بست خورده است.
تنش در جزیره قبرس پس از دعوت دولت رسمی قبرس از شركت های خارجی برای انجام عملیات اكتشاف نفت و گاز در مرزهای آبی این كشور در دریای اژه، به شدت افزایش یافته و بارها تركیه اعلام كرد كه بخش یونانی قبرس حق ندارد تا قبل از حل كامل مساله دو جامعه یونانی و ترك قبرس، به تنهایی از منابع نفت و گاز این منطقه استفاده كند، زیرا بخش ترك نشین قبرس نیز سهمی از این منابع دارد.
خاورم/1905**انتشار دهنده: حسن فاخری
آنكارا- ایرنا- رهبر جامعه ترك نشین قبرس اعلام كرد كه در دیدار اخیر با رهبر بخش یونانی نشین قبرس پیش شرط ها برداشته شده و با حضور توافق منطقی راه برای مذاكرات ژنو باز شد.