به گزارش روز چهارشنبه گروه اخبار علمي ايرنا از ساينس ديلي، تجزيه و تحليل ايزوتوپهاي تنگستن و موليبدن موجود در شهابسنگهايي كه از دو منبع سحابي متمايز به دست آمدهاند، نشان ميدهد بين يك تا سه ميليون سال بعد از تشكيل منظومه شمسي، بخشي از غبار فضايي آن جدا شد.
محتملترين مكانيزم اين پديده جدايي، تشكيل سياره مشتري است كه موجب شكاف ديسك گازي خوشيد شد و بدين ترتيب تبادل مواد در دو بخش اين ديسك گازي قطع شد.
پيش از اين شبيهسازيهاي شكلگيري و تغييرات منظومه شمسي، نشان ميداد كه احتمالا مشتري قبل از سيارات ديگر تشكيل شده است، اما امكان تعيين دقيق اين رخداد امكانپذير نبود.
حجم عظيم و جاذبه شديد مشتري در شكلگيري منظومه شمسي موثر بوده است و تعيين تاريخ شكلگيري اين سياره امكان تعيين دقيق ترين خط زماني تشكيل و تكامل منظومه شمسي را فراهم ميكند.
در واقع محققان بر اين باورند كه تشكيل زودهنگام مشتري مانع شكلگيري ابرسيارههايي شبيه به زمين و به ويژه سيارات سنگي شده است. اين سياره مانع متلاشي شدن غبار سنگي شد كه در مدار خورشيد حركت ميكرد و از انتقال مواد تازه از قسمت داخلي منظومه به قسمت خارجي آن ممانعت ميكرد.
بر اساس اين تحقيقات ميتوان تاريخ دقيق تشكيل مشتري را با استفاده از ميراث ژنتيكي و زمان شكلگيري شهابسنگ ها تعيين كرد.
اكنون كمربند شهابسنگي منظومه شمسي بين مريخ و مشتري قرار دارد اما در ابتداي تشكيل منظومه شمسي، اين كمربند سنگي به سمت فضاي بيروني منظومه گسترده شده بود.
گزارش كامل اين تحقيقات در نشريه PNAS منتشر شده است
علمي (6)**9259**1440
مترجم: سپيده علي كاشاني** انتشار: گلشن
تهران - ايرنا - محققان آزمايشگاه ملي لارنس ليورمور مداركي را به دست آوردهاند كه نشان ميدهد مشتري قديمي ترين سياره منظومه شمسي و اولين سيارهاي است كه در ديسك گازي خورشيد شكل گرفته است.