دولت در شرایط كنونی ، بیش از هر چیز نیازمند آرامش و تمركز است ، در روزهای پایانی دولت یازدهم ، دولتمردان با ره توشه و تجربیات چهار سال گذشته به مصاف چالش های آینده می روند.
مهمترین چالش دولت در چهار سال پیش رو و بر اساس بیانات مقام معظم رهبری كه امسال را سال اقتصاد مقاومتی - تولید و اشتغال نامگذاری كردند ، بی تردید تولید و اشتغال است ، اما تولید و اشتغال بدون سرمایه گذاری و فضای امن قابل تصور نیست .
نمی توان از حوزه كار و اشتغال سخن گفت و به یاد مردانی كه هر روز در میادین شهر در انتظار كارفرمایی هستند كه آنها را به سر كار ببرند، نیفتاد.
نمی توان از حوزه رفاه اجتماعی سخن گفت و به یاد زنان و مردان كهنسالی كه بدور از هر گونه خدمات تامین اجتماعی در خیابان های شهر مشغول دستفروشی و جوراب فروشی و... هستند، نیفتاد.
آری نمی توان از حوزه تعاون سخن گفت و بیاد انبوه مردان و زنان توانمندی كه درشهرها و روستای كشور به تنهایی و با امكانات افرادی بدنبال كسب و كار هستند، نیفتاد.
حوزه كار، تعاون و رفاه اجتماعی را هر روز مردم با گوشت و پوست خود حس می كنند.شاید، هیچ وزارتخانه ای در ایران این گونه به زندگی مردم نزدیك نباشد كه وزارت كار است.
موضوع بیكاری،بنگاه های مشكل دار،نبود فضای مناسب برای سرمایه گذاری، مسائل و مشكلات صندوق های بازنشستگی،نرخ بالای بیكاری به ویژه برای جوانان و به طور خاص برای زنان، نداشتن مهارت از سوی فارغ التحصیلان دانشگاهی،محدودیت اعزام نیروی كار، وجود قوانین سخت و دست و پاگیر برای راه اندازی كسب و كار، عدم تطابق قانون كار با مشاغل جدید،وجود قرار دادهای سفید امضا و به تبع آن نبود امنیت شغلی و مسائل عدیده دیگر همه پیش روی حوزه كار است.
همه اینها در حالی است كه حوزه رفاه اجتماعی در ایران با مشكلات بیشماری مواجه است.آسیب های اجتماعی از قبیل اعتیاد در میان نیروی كار،اعتیاد زنان و جوانان، كار كودك، مسائل مربوط به معلولان، كمبود منابع برای پوشش خانواده بزرگ بهزیستی، توانمندسازی زنان سرپرست خانوار و هزار و یك رقم دیگر مشكلات در حوزه رفاه اجتماعی از جمله مسائلی است كه وزارت رفاه اجتماعی باید به آن بپردازد.
'علیرضا حیدری'كارشناس حوزه كار معتقد است: مسئولان حوزه كار در دولت دوزادهم باید برنامه جامعی داشته باشند ضمن آنكه باید عملكرد خود را در دولت یازدهم بررسی و نتایج آن را برای مردم بازگو كنند.
وی گفت: بخشی از مسائل حوزه كار مربوط به حوزه سرمایه گذاری است و به نظر می رسد كه مسائل حوزه كار فرادستگاهی است.
این كارشناس حوزه كار گفت: هم اكنون وضعیت به گونه ای است كه هم كارگر و هم كارفرما با مشكل مواجه هستند و كسی از فرآیند كار راضی نیست.كارفرمایان با قوانین دست و پاگیر و هزینه های بالای تولید مواجه هستند و كارگران از نبود امنیت شغلی و قرار دادهای سفید امضا در رنجند و این در حالیست كه در برخی از بنگاههای اقتصادی موضوع معوقات هم برای كارگران واحد اقتصادی ایجاد شده است.
حیدری گفت: باید تلاش شود كه رتبه كسب و كار در ایران بهبود یابد. با چنین رتبه ای نمی توان از رونق اقتصادی سخن گفت.رتبه كسب و كار در ایران طی چند سال گذشته حدود 10رتبه بهبود یافته است و به حدود 120بین 180كشور جهان رسیده است.
وی اظهار داشت: به نظر می رسد حوزه كار طی چهار سال گذشته همه معضلات را شناخته است اما الان چه برنامه ای برای چهار سال آینده دارد؟
حیدری معتقد است: حوزه كار در دولت یازدهم باید عملكرد خود را ارزیابی كند و اعلام كند در موارد گوناگون چگونه عمل كرده است.
وی وضعیت صندوق های بازنشستگی را نامطلوب عنوان كرد و گفت: صندوق ها در این چند سال با گرفتن پول از سیستم بانكی كشور حقوق مستمری بگیران را پرداخت كرده اند و این شایسته صندوق ها نیست.
به گفته حیدری، اگر انتظار داشتیم كه نمره ما به 100 برسد اما هم اكنون به 10رسیده است، این نمره قابل قبول نیست.
این كارشناس حوزه كار بیان داشت: هم اكنون برخی از بانكهای كشور تا 22درصد هم سود می دهند بنابراین در چنین شرایطی تولید كننده چه انگیزه ای برای تولید خواهد داشت؟موانع تولید در ایران زیاد است و این موانع، تولید كننده را می فرساید بنابراین ترجیح می دهد پول خود را در بانكها پس انداز كند و از آن سپرده سود بیشتری ببرد. بعبارتی تولید كننده به دلایل متعدد حاضر به سرمایه گذاری نیست.در ایران امن ترین جا برای كسب سود بانك ها هستند.
وی گفت: باید تغییرات زیادی در حوزه كار و اشتغال رخ دهد تا بتوان پاسخگوی مردم بود.
كارشناسان حوزه كار نگران هستند كه در دولت دوازدهم بتوان پاسخگوی نیازهای بیكارها، آسیب دیدگان اجتماعی و بنگاههای مشكل دار بود.
شكی نیست،در دولت دوازدهم باید در انتظار تغییرات بزرگ در تصمیم گیری های حوزه كار باشیم اما تغییرات بزرگ و برنامه های آینده در گرو تحلیل عملكرد گذشته است.
حوزه كار در دولت یازدهم اقدامات ارزشمندی را انجام داده است اما تردیدی نیست بدون تبین گذشته و بررسی نقاط ضعف و قوت چراغ راه آینده روشن نخواهد شد.
اقتصام**9123*1579*خبرنگار: زهره دریغ گفتار** انتشار:مرضیه فاتحی
تهران-ایرنا-تضعیف دولت و سنگ زدن به امنیت عمومی نه تنها دولتمردان را گرفتارمسائل فرعی می كند بلكه با ملتهب و نا امن كردن فضای عمومی ،كاهش سرمایه گذاری و بیكاری بیشتر جوانان را نیز بدنبال می آورد.