دارياووش عزيزيان روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا با بيان اينكه قدمت برگزاري اين مراسم به زمان ساخت كليسا برمي گردد، گفت: اين آئين داراي چندين بخش از جمله راز و نياز، دعا و عشاي رباني است و پس از آن گوشت قرباني پخته شده و در ميان شركت كنندگان توزيع مي شود.
وي ادامه داد: بسياري از آشوريان و ساكنان روستاهايي كه اكنون مهاجرت كرده و در خارج از كشور سكونت دارند نيز براي شركت در اين مراسم به اروميه سفر مي كنند.
وي با اشاره به اينكه امسال تعداد بيشتري از هموطنان آشوري مقيم كشورهاي خارجي در اين مراسم حضور دارند، افزود: يكي از اين مراسم ها شب گذشته در كليساي حضرت ماردانيال روستاي ' آده ' در اروميه برگزار شد كه قدمتي هزار ساله دارد.
كشيش عزيزيان ادامه داد: اين مراسم در كشور عراق و تمامي كشورهايي كه تابع كليساي شرق آشور هستند نيز به صورت همزمان برگزار مي شود.
به گزارش ايرنا عضو انجمن آشوريان اروميه نيز بر اين باور است كه اين مراسم گراميداشت در سالروز وفات و شهادت قديسان كليساها برگزار مي شود و از 2 بعد روحاني و اجتماعي برخوردار است.
به گفته ژاك بت كليا، بعد روحاني شامل دعا و نيايش، نذركردن و قرباني كردن و پخش غذاي نذري است اما در بعد اجتماعي آن نيز كه عصر اين روز اتفاق مي افتد، آشوريان در محوطه كليسا يا در مكاني ديگر براي ديد و بازديد تجمع مي كنند.
وي اظهار كرد: اين تجمع كه پس از مراسم معنوي برگزار مي شود، فرصتي براي مشورت و چاره انديشي در خصوص رفع برخي كمبودهاي جامعه آشوريان و تسهيل روند فعاليت انجمن هايي مثل انجمن خيران به شمار مي رود.
وي ادامه داد: پس از برگزاري مراسم معنوي و دعا و نيايش در كليسا و گراميداشت مقام قديس كليسا، فرصتي همراه با محبت و معنويت به وجود آمده و آشوريان در فضايي توام با صفا و صميمت همديگر را ملاقات مي كنند و به نوعي اين ملاقات ها موجب شادي بيشتر در بين آنان مي شود.
بت كليا اضافه كرد: هموطنان آشوري كه ساكن اين روستاها بوده اند و هم اكنون در كشورهاي خارجي زندگي مي كنند چند روز مانده به اين مراسم تمامي برنامه هاي خود را تعطيل كرده و خود را براي رسيدن به اين آئين آماده مي كنند.
وي افزود: مراسم گراميداشت قديسان كليساها از زمان تاسيس كليساها وجود داشته و هنوز هم ادامه دارد و تنها در برهه اي از زمان، تحولات سياسي مانع برگزاري اين مراسم شده است.
عضو انجمن آشوريان اروميه افزود: برخي از اين كليساها قدمتي 400 ساله، 500 ساله يا بيشتر دارند و در جمهوري اسلامي اين مراسم همواره با آزادي كامل برگزار شده است.
به گزارش ايرنا، مراسم گراميداشت قديسان كليساها شب گذشته در كليساهايي چون كليساي حضرت ماردانيال كه در روستاي ' آده ' بزرگ و بر روي يك تپه باستاني متعلق به هزاره اول قبل از ميلادي قرار دارد، برگزار شد؛ اين كليسا كه از سنگ هاي رسوبي گندمي رنگ ساخته شده، مربوط به دوره ساساني است.
علاوه بر اين كليساي مارسرگيز(كليساي مارسركيس) كه در دامنه كوه سير و پنج كيلومتري غرب اروميه قرار گرفته، ميزبان اين مراسم است؛ اين كليسا در تاريخ ۱۹ آبان ۱۳۵۴ شمسي با شمارهٔ ثبت ۱۱۲۲ به عنوان يكي از آثار ملي ايران به ثبت رسيده است.
8135 /3072
** خبرنگار: شهين بيدادرس ** انتشار دهنده: عليرضا فولادي
اروميه- ايرنا- كشيش كليساي شرق آشور اروميه گفت: بيش از هزار سال است كه سرزمين رنگين كمان اقوام و اديان، ميزبان مراسمي با عنوان ' قديسان كليساها يا شانادر در زبان تركي ' است و در اين آئين نواي نيايش در فضاي كليساهاي برخي از روستاهاي اروميه طنين انداز مي شود.