به گزارش ایرنا، آ.سه.آن كه سال 1967 با هدف اولیه مقابله با گسترش كمونیست ها در ویتنام و شورش های داخلی در مرزهای این كشورها شكل گرفت در كمتر از یك دهه در سال 1976 پس از نشست جزیره بالی در اندونزی اقتصاد را محور اصلی همكاری های خود قرار داد.
اعضای این بلوك منطقه ای كه در فاصله سال هال 1984 تا 1999 از پنج عضو به 10 عضو رسید، اهداف اقتصادی مشتركی را تعریف كردند تا با اتكا به آنها بتوانند ضمن مقابله با تهدیدات مشترك، سطح رفاه و زندگی مردم منطقه را ارتقاء دهند.
تایلند، اندونزی، مالزی، سنگاپور و فیلیپین آسه.آن را شكل دادند و برونئی، ویتنام، لائوس، میانمار و كامبوج پنج كشور دیگری بودند كه در فاصله این سال ها عضو جدید این اتحادیه شدند.
اگرچه پیشرفت های اولیه در سال های نخست راه اندازی این اتحادیه آهسته بود، اما بتدریج با پایان تنش ها در نیمه دوم قرن بیستم و پیوستن میانمار، كامبوج، لائوس و ویتنام در فاصله سال های 1995 تا 1999 به اتحادیه كشورهای جنوب شرق آسیا، مسیر پیشرفت این كشورها هموارتر شد.
این اتحادیه تا نوامبر 2007 كه منشور آ.سه.آن را مورد پذیرش قرار دادند در واقع جامعه دیپلماتیكی بود كه بین وزرای امور خارجه ارتباط ایجاد می كرد و حتی تاكید آنها بر اقتصاد و تجارت بیش از آنكه مكمل یكدیگر باشند، رقابت بین آنها را ترویج می كرد.
در واقع آنچه باعث شد اقدامات حقوقی مهمی در سطح ملی بین اعضای آ.سه.آن از نظر تجاری رخ دهد، بحران مالی سال های 1997 و 98 بود كه افزایش روابط تجاری بین كشورها را بدنبال داشت.
اما سطح نابرابر اقتصاد اعضای اولیه این اتحادیه بعلاوه ویتنام باعث شد این اعضا در یك طرف و سه عضو دیگر شامل میانمار، كامبوج و لائوس نیز در طرف دیگر قرار گیرند.
یكی از شرایطی كه در ترویج اقتصاد و تجارت بین اعضای اتحادیه آ.سه.آن و همچنین روابط فرامنطقه ای آن تاثیرگذار بوده است، پیمان مودت و همكاری جنوب شرق آسیا (تاك) است كه در سال 1976 در بالی به عنوان ابزار پایه ای برای آ.سه.آن در دهه های اخیر مورد استفاده قرار گرفت.
در حالی كه پیمان 'تاك' در حال حاضر توسط كشورهای غیر عضو آ.سه.آن نیز قابل دسترسی است، تاكنون علاوه با 10 كشور عضو این اتحادیه، دارای 35 عضو شده است.
این پیمان كه فوریه سال 1976 توسط كشورهای اندونزی، مالزی، تایلند، فیلیپین و سنگاپور به امضا رسید، پایه و مبنای تنظیم روابط كشورهای عضو آ.سه.آن با یكدیگر و روابط سایر كشورهای جهان با كشورهای منطقه جنوب شرق آسیا است.
پیمان مودت و همكاری آ.سه.آن (تاك) دارای 5 فصل و 20 ماده است كه در فصل اول آن به ارتقاء صلح پایدار، مودت و همكاری بین ملت ها، احترام به استقلال، حاكمیت ملی، تمامیت ارضی، برابری و همگرایی منطقه ای همراه با حفظ هویت ملی تاكید شده است.
ایران نیز سال گذشته به عضویت این پیمان درآمد كه در انتظار تصویب مجلس شورای اسلامی است. به اعتقاد كارشناسان و تحلیلگران پیوستن ایران به 'تاك' گامی رو به جلو برای كار جمعی با این اتحادیه منطقه ای محسوب می شود كه تلاش جهانی برای توسعه همكاری با آن در حال افزایش است.
شبكه خبر آسیا روز شنبه به نقل از 'باری دسكر' از تحلیلگران منطقه در دانشگاه ملی سنگاپور با تشریح چالش ها و موفقیت هایی كه آ.سه.آن به دست آورده است، اعلام كرد یكی از موفقیت های اصلی این اتحادیه ایجاد محیطی با ثبات برای منطقه و اعتماد متقابل بین اعضای است.
به اعتقاد وی، این شرایط باعث رشد اقتصادی و ثبات داخلی شده و همچنین به توسعه روابط منطقه با قدرت های جهانی و سازمان های بین المللی و جهانی كمك كرده است.
از اینرو می توان گفت اتحادیه كشورهای جنوب شرق آسیا كه پنجاهمین سالگرد تاسیس خود را امسال در فیلیپین جشن می گیرد، به رغم برخی تهدیدات تروریستی موجود در این كشور، توانسته است ثبات اقتصادی قابل توجهی كسب كند و با خنثی سازی تهدیدات منطقه ای مسیر پیش روی خود را هموارتر سازد.
آساق**241**1611**انتشاردهنده: رضاپیمان یغمایی
كوالالامپور- ایرنا - در حالی كه اتحادیه كشورهای جنوب شرق آسیا موسوم به آ.سه.آن از امروز شنبه پنجاهمین سالگرد تاسیس خود را جشن می گیرد، كاملا و سودمند است كه پرسیده شود آیا این اتحادیه توانسته است در اهداف اولیه خود در ساخت جامعه آ.سه.آن موفق شود؟