به گزارش روز سه شنبه گروه علمي ايرنا از پايگاه اطلاع رساني خبري و علمي انگليسي مديكال اكسپرس، محققان مركز پزشكي دانشگاه دولتي وكسنر اوهايو و كالج دولتي مهندسي اوهايو، فناوري پيشرفته اي را توسعه داده اند كه مي تواند اعضاي آسيب ديده بدن را به سرعت بهبود بخشد.
اين وسيله كه كاربرد سلول را به شكل غيرتهاجمي تحت تاثير قرار مي دهد، بر نوعي فناوري نانويي به نام 'nanotransfection' متكي است كه مي تواند سلول هاي زنده بالغ را به هر نوع سلول ديگري تغيير دهد.
مطالعات جديد در نشريه طبيعت نانوفناوري منتشر و تحت سرپرستي مشترك دكتر چندان سن مدير مركز پزشكي بازشناختي اوهايو و جيمز لي استاد مهندسي شيمي و زيست مولكولي در كالج مهندسي دولتي اوهايو انجام شده است.
اين فناوري دو عنصر مشخص دارد؛ اولين عنصر تراشه اي است كه دانشمندان با استفاده از فناوري نانو آن را طوري طراحي كرده اند كه بتواند كد ژنتيكي را به درون سلول ها تزريق كند و دومين عنصر كد ژنتيكي است؛ تراشه يك كد مشخص ژنتيكي را به شكل DNA يا RNA دارد و وقتي در سلول به كار مي رود، سلول را نسبت به ساختار قبلي تغيير مي دهد و به كاركرد يا ساختاري تبديل مي كند كه براي ترميم زخم لازم است.
به گفته محققان اين مطالعه، عوامل تغيير برنامه با استفاده از يك ميدان الكتريكي فشرده و قوي از نانوكانال ها به سلول منتقل مي شوند. به عبارت ديگر تراشه روي پوست قرار مي گيرد و با يك لمس ساده و جريان الكتريكي غيرمحسوس و كوچك به بافت راه مي يابد.
چندان سن مي گويد: DNA از طريق اين نانوكانال ها فرستاده شده و بازبرنامه ريزي سلول ها را آغاز مي كند و در كسري از ثانيه هويت جديدي به آنها مي بخشد. با گذاشتن تراشه در محل جراحت و برداشتن آن، برنامه ريزي سلولي آغاز مي شود.
وي افزود: اين گروه ابزار يادشده را روي محل آسيب ديده پوست پاي موش ها كه جريان خون در آن قطع شده بود، آزمودند. اين وسيله با موفقيت سلول هاي پوست موش را به سلول هاي عروقي تبديل كرد و اين تغيير را طي يك هفته مشاهده شد.
در هفته دوم سلول هاي پوستي به رگ هاي خوني تبديل شده و در هفته سوم بدون استفاده از داروي پاهاي موش ها كاملا بهبود يافتند.
نكته جالب تر اين است كه ابزار به دست آمده تنها براي پوست مفيد نيست و در همه بافت ها كارآيي دارد.
همچنين محققان در آزمايش هاي ديگري از اين ابزار براي تبديل سلول هاي پوستي به سلول هاي مغزي استفاده كردند تا محل آسيب ديده به دليل سكته را بهبود بخشند.
علمي**9157**1834
مترجم: منصوره شوشتري** انتشار: ناهيد شفيعي
براي اطلاع از اخبار متنوع علمي و فناوري، با كانال علمي ايرنا در تلگرام همراه شويد:
irnaelm@
https://telegram.me
تهران- ايرنا- محققان تراشه نانوفناوري طرحي كرده اند كه بافت آسيب ديده را با تغيير برنامه سلول ها ترميم مي كند.