به گزارش ايرنا، وزارت انرژي روسيه در بيانيه اي اعلام كرده است كه ميزان فرسودگي شبكه خطوط لوله گاز اوكراين در حدي است كه به خطري براي ترانزيت گاز به اروپا تبديل شده است.
در پيشنهاد وزارت انرژي روسيه به اتحاديه اروپا در اين زمينه كه امروز چهارشنبه) انتشار يافته، آمده است: بروكسل بررسي اين موضوع را به ماه اكتبر موكول كرده است.
در بيانيه آمده است: در گزارش هاي سالانه وزارت انرژي روسيه به فرسودگي، سرمايه گذاري ناكافي در نوسازي و ريسكهاي ترانزيت شبكه گاز رساني اوكراين اشاره مي شود كه اكنون حاد شده است.
در همين حال به گزارش خبرگزاري «روسبيزنسكنسالتينگ» روسيه، ايگور ناساليك وزير انرژي و صنايع زغال سنگ اوكراين اعلام كرده است: سامانه حمل گاز اوكراين به دليل ناكافي بودن سرمايه گذاري، ممكن است براي ترانزيت گاز روسيه به اروپا در فصل پاييز آماده نباشد.
ناساليك همچنين سياست شركت نفت وگاز اوكراين را در اين مورد ناكارآمد خوانده است.
رئيس گازپروم شركت انحصاري توليد و صادرات گاز روسيه نيز با توجه به اين اظهارات، تصريح كرده است: وضع شبكه انتقال گاز اوكراين، ترانزيت گاز به كشورهاي اروپايي را در ميان و درازمدت تضمين نمي كند.
آلكسي ميلر امروز در جمع خبرنگاران گفت: اذعان وزير انرژي و صنايع زغال سنگ اوكراين به وجود مشكلات و نواقص در شبكه انتقال گاز اين كشور، نشانگر ضرورت ايجاد مسيرهاي جديد براي تامين مطمئن گاز مورد نياز اتحاديه اروپا است.
وي افزود: شركاي اروپايي از اين مساله اطلاع دارند و سرانجام طرف اوكرايني نيز به وجود مشكلات اعتراف كرد.
روسيه دست كم از پنج سال پيش براي تاسيس خطوط جديد انتقال گاز به اروپا با هدف رهايي از وابستگي به شبكه انتقال گاز اوكراين كه سالانه حدود دو ميليارد دلار براي استفاده از آن به كي يف مي پردازد، تلاش مي كند، اما در سال هاي اخير با مقابله آمريكا و اتحاديه اروپا مواجه شده بود.
از سوي ديگر، آمريكا كه حضور روسيه در بازار انرژي اروپا را برنمي تابد، در زمان حاضر نيز كاهش مشاركت اين كشور را در دستور كار قرار داده است و دونالد ترامپ تلاش مي كند تا آخرين حد ممكن سهم مسكو را از فروش گاز در جهان به عنوان يكي از عمده ترين منابع تامين درآمد ارزي محروم كند.
فشار آمريكا بر اتحاديه اروپا و كميسيون انرژي به عنوان تشكيلات تخصصي دست اندركار امور انرژي اروپايي براي كاهش همكاري با روسيه در دستور كار سران كاخ سفيد قرار دارد.
اين تلاش ها با اقدامات دامنه داري دو سال پيش منجر به لغو طرح بزرگ «جريان جنوبي» شد كه مطابق آن روسيه مي بايست از طريق درياي سياه و تركيه گاز را به بازارهاي جنوب اروپا از جمله به مقصد ايتاليا برساند.
در اين طرح كه ظرفيت انتقال 50 ميليارد مترمكعب گاز در سال پيش بيني شده بود، بلغارستان از طرف آمريكا تحت فشار قرار گرفت و توافق به دست آمده با شركت گازپروم روسيه لغو و امكان اجرا از بين رفت.
روسيه به دنبال اين واقعه با تركيه براي اجراي طرح احداث خط لوله ديگري به نام جريان ترك وارد مذاكره شد.
احداث بخش دريايي اين خط لوله از اوايل تيرماه جاري با دستور مستقيم ولاديمير پوتين رئيس جمهوري روسيه آغاز شده كه در صورت اتمام، گاز اين كشور را از طريق درياي سياه به تركيه و سپس مقصد نهايي اروپا صادر مي كند.
رئيس شركت گازپروم نيز ابراز اميدواري كرده كه طرح خط لوله گاز جريان تركي سال 2019 به بهره برداري برسد.
بر پايه توافقي كه اكتبر سال گذشته ميان مقام هاي تركيه و روسيه در استانبول امضا شد، قرار است دو خط لوله گازي كه سالانه ظرفيت انتقال 15 ميليارد و 750 ميليون متر مكعب گاز را داشته باشد، ساخته شود.
روسيه همچنين اميدوار است با اجراي اين طرح و نيز احداث خط لوله گاز اروپاي شمالي 2 بتواند ضمن رهايي از وابستگي به تاسيسات ترانزيت اوكراين، گاز خود را به طور مستقيم و پايدار به كشورهاي اروپايي صادر كند.
شركت گازپروم سالانه حدود 130 ميليارد مترمكعب گاز به بازارهاي اروپايي صادر مي كند كه درآمد حاصل از اين بخش همراه صادرات روزانه بيش از 11ميليون بشكه نفت، بيش از 60 درصد درآمدهاي ارزي روسيه را تشكيل مي دهد.
اما طرح هاي انرژي مسكو در اروپا با مانع بسيار جدي برخورد كرده است و آمريكا سعي مي كند با اقدامات و فشار بر كشورهاي اروپايي به ويژه همسايگان روسيه مانع اجراي طرح هاي انرژي اين كشور شود.
خبرگزاري رويترز نيز اوايل هفته جاري اعلام كرد كه كاخ سفيد به تازگي اعلام كرده، ترامپ رئيس جمهوري آمريكا قصد دارد با صادرات گاز «ال ان جي» به كشورهاي متحد واشنگتن كه همجوار روسيه هستند به آنها كمك كند تا وابستگي خود را كاهش دهند.
به گزارش رسانه هاي روسي، ترامپ قصد دارد از برنامه افزايش صادرات گاز طبيعي با مشاركت چندين كشور كه جهت تامين انرژي نيازمند روسيه هستند، به عنوان ابراز سياسي استفاده كند.
براي اين منظور، واشنگتن تلاش مي كند، مسكو را از بازار گاز اروپا خارج كند و قانون جديد تحريم هاي ضدروسي آمريكا نيز كه هفته گذشته تصويب شد، همين هدف را دنبال مي كند.
مطابق اين قانون، آمريكا شركاي خود را در اروپا از مشاركت در احداث خط لوله گاز جريان شمالي 2 منع مي كند و شركت هايي كه از آن تخلف يا در اين طرح روسي مشاركت كنند، مجازات خواهند شد.
اروپام*391 انتشار دهنده: هادي مولوي نيا
مسكو - ايرنا - روسيه كه طرح خط لوله گاز جريان تركي را از طريق درياي سياه به اروپا در دست اجرا دارد و براي ساخت خط لوله جريان شمالي 2 از درياي بالتيك به آلمان هم تلاش مي كند، قصد دارد شبكه انتقال گاز اوكراين را از سامانه صادرات گاز خود به اروپا حذف كند.