۳۱ مرداد ۱۳۹۶، ۱۱:۰۹
کد خبر: 82639540
T T
۰ نفر
چتر بسته صندوق بیمه اجتماعی كشاورزان و عشایر در مازندران

ساری- ایرنا - ضعف اطلاع رسانی از فعالیت صندوق بیمه اجتماعی روستائیان و عشایر و نارضایتی از رقم بازنشستگی سبب شد تا تنها 15درصد از جمعیت جامعه هدف روستائی مازندران زیر پوشش این چتر قرار بگیرند.

به گزارش خبرنگار ایرنا ،بر اساس اعلام مدیر صندوق بیمه اجتماعی كشاورزان ، روستائیان و عشایر مازندران ،در حال حاضر فقط حدود 72 هزار نفر از 461هزار نفری جامعه هدف این صندوق در زیر پوشش بیمه اجتماعی قرار دارند.
مازندران سه میلون و 200هزار نفر جمعیت دارد كه یك میلیون و 450هزار نفر آنان در روستاها زندگی می كنند.
بر اساس قوانین كشاورزان و روستانشینانی كه بالاتر از 18 سال سن داشته باشند ، می توانند تحت پوشش صندوق بیمه اجتماعی قرار بگیرند.
هر چند كارشناسان ،عضویت این تعداد افراد در صندوق بیمه اجتماعی كشاورزان ،روستاییان و عشایر مازندران را مطلوب نمی دانند و تاكید می كنند كه باید با برنامه ریزی اصولی، اطلاع رسانی فراگیر ضریب نفوذ بیمه اجتماعی در جامعه هدف بیش از پیش گسترش یابد، اما تعداد افرادی كه تحت پوشش این چتر بیمه ای قرار دارند ، از رقم دریافتی بازنشستگی آن ناراضی هستند.
از آنجایی كه نظام بیمه ای به عنوان عدالت اجتماعی برای همه دهك های جامعه از اهداف اصلی نظام مقدس اسلامی ایران بوده است ،به نظر می رسد چتر صندوق بیمه اجتماعی و كشاورزی در خطه ای كه قطب كشاورزی و بیشترین جمعیت روستایی را در خود جای داده ،موثر واقع نشده است.
قرار گرفتن كشاورزان و دامپروران زیر چتر بیمه اجتماعی راهكاری اثرگذار برای پیشگیری از مهاجرت روستاییان و عشایرنشینان به مناطق شهری و گام نخست برای فراهم كردن بستر حمایت از تولیدكنندگان است ،قشر زحمت كشی كه به دلیل نقش ارزنده در تامین امنیت غذایی مردم پیشتاز تحقق اقتصاد مقاومتی نیز هستند.
روستائیان و عشایر استان مازندران ،با تولید بیش از هفت میلیون تن از 72 نوع محصولات كشاورزی نقش مهمی در رونق اقتصادی و امنیت غذایی كشور دارند.
اگرچه صندوق بیمه اجتماعی روستایی و عشایر از سال 1383 تاكنون با هدف تضمین آینده معیشت این اقشار راه اندازی شده است، اما هنوز بخش قابل توجهی از جمعیت روستایی و عشایر مازندران از خدمات آن بی بهره اند.
شیدالله بابایی یكی از بیمه شده صندوق اجتماعی از روستای كروكلا بخش لاله آباد شهرستان بابل در گقت و گو با خبرنگار ایرنا ، گفت : هر چند رقم سالانه حق بیمه برای بیمه شدگان ناچیز و در توان كشاورزان است، اما به نظر می رسد ،مقدار پرداختی بازنشستگی نیز در شرائط امروز اقتصادی و ارزش پول به نسبت هزینه زندگی بسیار ناچیز باشد.
وی با بیان اینكه پرداخت حدود 230 تا 250 هزار تومان حقوق مستمری و یا بازنشستگی برای كشاورزانی كه بیش از 65 و 70 سال سن دارند، بسیار اندك است، گفت: الان ماهانه فقط به این میزان هزینه دارو و درمان پرداخت می كنیم.
وی اضافه كرد: این رقم حتی كمتر از ارزش 20كیلو برنج تولیدی شالیكاران استان مازندران است.
وی یكی از دلایل اصلی بی رغبتی شالیكاران مازندران را كم بودن رقم مستمری اعلام كرد و گفت : به نظر می رسد باید این صندوق برای نسل جدید كشاورزان استان مازندران خوب باشد ،تا با پرداخت حق بیمه و با سوابق بالا بتوانند از مزیت آن بهره مند شوند.
وی درعین حال گفت: هر چند اقدام بازنشستگی پیش از موعد و پرداخت دو سوم حق بیمه توسط دولت از حمایت های جدی نظام است، اما باید بپذیریم كه رقم بازنشستگی به نسبت هزینه زندگی بسیار ناچیز است كه باید قوانین آن با حفظ این حمایت ها به نفع بیمه شده ها بازنگری شود.
حمید غلامی یكی از كارگزاری های صندوق بیمه اجتماعی مازندران گفت: نسل كنونی كشاورزان استان پیر و سن بالایی دارند، به همین دلیل شماری از روستائیان رفتن زیر چتر بیمه را در این شرائط ،استقبال نمی كنند.
وی در عین حال به ضعف اطلاع رسانی و حمایتی كه دولت در پرداخت دو سوم حق بیمه به بیمه شده ها انجام می دهد، اشاره كرد و گفت: به نظر می رسد این فرصت عدالت اجتماعی نظام باید بیشتر از طرف مسئولان به روش های مختلف اطلاع رسانی شود.
وی مازندران را از استان های مهم و پر جمعیت كه می تواند از این فرصت عدالت اجتماعی بهره مند شود، دانست و ادامه داد: البته رقم مستمری و بازنشستگی برای شالیكاران به نسبت ارزش زمین و محصولات كشاورزی آنان پائین است.
**گسترش اطلاع رسانی و ساماندهی كارگزاری های صندوق بیمه اجتماعی در مازندران
محمد ابراهیمی مدیر صندوق بیمه اجتماعی كشاورزان ، روستائیان و عشایر مازندران، گفت: بیمه اجتماعی كشاورزان ، روستائیان و عشایر از سال 84 به اجرا گذاشته شد و در سال 93 هم با تغییراتی چون اعمال بازنشستگی پیش از موعد وارد مرحله جدیدی شد.
وی اضافه كرد: به رغم این كه بر اساس نتایج آخرین سرشماری نفوس و مسكن 45 درصد جمعیت مازندران همچنان ساكن روستاها هستند ، ولی این استان رتبه بیست و هفتم را در پوشش بیمه اجتماعی روستائیان دارد.
مدیر صندوق بیمه اجتماعی كشاورزان ، روستائیان و عشایر مازندران گفت كه كشاورزان ، روستاییان و عشایر برای برخورداری از درمان می توانند از بیمه سلامت برخوردار شوند و برای برخورداری از بازنشستگی ، ازكارافتادگی و بازماندگان عضو صندوق بیمه اجتماعی شوند.
ابراهیمی به خدمات مختلف بیمه اجتماعی عشایر و روستاییان اشاره كرد و از مسئولان خواست تا با اجرای كلیه مصوبات ستاد بیمه اجتماعی كشاورزان و عشایر در شهرستان ها ، نسبت به معرفی مزیت های این بیمه به مردم اهتمام ورزند.
وی گفت : تمامی كشاورزان شاغل در بخش كشاورزی ، روستائیان و عشایر ، شاغلین فصلی ، زنان خانه دار روستایی و عشایری، ساكنان و رانندگان حمل بار و مسافر بین شهری شهرهای زیر 20 هزار نفر می توانند عضو این صندوق شوند و از مزایای بیمه اجتماعی شامل بازنشستگی، كارافتادگی كلی، مستمری بازماندگان، نقل و انتقال بیمه ای برخوردار شوند.
ابراهیمی با اشاره به حق بیمه 15 درصدی برای عضویت در صندوق ، افزود : دولت در پرداخت حق بیمه به مشمولین عضویت در صندوق یارانه 10 درصدی پرداخت می كند و بیمه شده تنها 5 درصد حق بیمه پرداخت می كند.
وی ادامه داد : هم اكنون 79 كارگزاری بیمه روستائی در استان مازندران فعال است و برای 66 كارگزاری دیگر هم در حال صدور مجوز هستیم كه با بررسی های لازم در شهرستان ها اضافه می شوند.
وی اظهار داشت: صندوق بیمه اجتماعی با هماهنگی استاندار افراد خیری را پیدا كرده است تا سهم حق بیمه سالانه برخی از روستائیان كه حتی پرداخت یكسوم حق بیمه خود را ندارند ، از طریق این افراد پرداخت شود.
وی گفت: به هر حال پرداخت دو سوم حق بیمه صندوق اجتماعی توسط دولت فرصتی برای تمام جامعه هدف این صندوق است كه می توانند بهره مند شوند.
**لزوم استفاده از فرصت عادلانه بیمه صندوق بیمه اجتماعی
عباس باقری مدیر كل وصول حق بیمه و حساب های انفرادی صندوق بیمه اجتماعی ، كشاورزان، روستائیان و عشایر كشور نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به فعالیت حدود 13ساله این صندوق پس از انقلاب اسلامی اشاره كرد و گفت: این صندوق با حمایت دولت كه دو سوم حق بیمه را پرداخت می كند، از نظام های عادلانه اجتماعی جمهوری اسلامی ایران است.
وی با بیان اینكه صندوق برای پرداخت حق عضویت تا هشت سطح را در نظر گرفته است، اظهار داشت: در حال حاضر حداقل و حداكثر حق بیمه سالانه بیمه شده به ترتیب 350 و 800هزار تومان است كه در زمان بازنشستگی امسال ،دوسوم آن را به عنوان مستمری دریافت می كند.
وی با اشاره به اینكه هر چند این رقم برای برخی از بیمه شده های استان های كشور از جمله خطه شمال كه ارزش زمین و محصولات كشاورزی آنان نظیر برنج بالا بوده ،ناچیز است ، ادامه داد: به هر حال این قانون كشوری است و ما نیز بر اساس قوانین مستمری آنان را پرداخت می كنیم.
وی در عین حال گفت: اگر بیمه شدگان بالاترین سطح حق بیمه را انتخاب كنند و یا سوابق حداقل 15سال بیمه ای را پیدا كنند، مقدار مستمر بگیری به نسبت مقدار مستمری پیش از موعد قابل توجه تر خواهد بود.
باقری به اهمیت تبلیغات و اطلاع رسانی صندوق بیمه اجتماعی در كشور اشاره كرد و گفت: هنوز بسیاری از كشاورزان از جمله روستائیان مازندران به دلیل بی اطلاعی كمترین استقبال از این نوع بیمه را دارند.
**حبران عقب ماندگی مازندران از فرصت صندوق بیمه اجتماعی ظرف 2 سال
به گزارش خبرنگار ایرنا ، ربیع فلاح استاندار مازندران در ستاد راهبردی توسعه بیمه اجتماعی استان با تاكید بر ضرورت گسترش چتر بیمه اجتماعی كشاورزان در استان ، گفت : اعتراف می كنم كه معدل مازندران در برخورداری جمعیت روستایی استان از صندوق بیمه اجتماعی كشاورزان بسیار پایین است و در واقع مردود شده است.
وی افزود : عقب ماندگی مازندران در بهره مندی جمعیت روستایی از فرصت صندوق بیمه اجتماعی كشاورزان باید ظرف 2 سال آینده جبران شود.
وی با تاكید بر این كه بیمه سرپناهی برای خانواده های روستایی است و همه ما دست اندركاران مسئول این بی توجهی ها هستیم ، اظهار داشت : اینكه چرا مازندران در پوشش جمعیت روستایی به صندوق بیمه اجتماعی كشاورزان رتبه 27 كشور را دارد ، جای تاسف است .
استاندار مازندران توضیح داد : عزم و همت ملی در مازندران برای قرار دادن جمعیت روستایی زیر پوشش صندوق بیمه اجتماعی كشاورزان باید ایجاد شود، و همه ما مسئول هستیم.
وی به حمایت دولت با پرداخت دو سوم سهم حق بیمه صندوق اجتماعی كشاورزان اشاره كرد و گفت : هر روستایی كه توانایی پرداخت حق بیمه صندوق بیمه اجتماعی كشاورزان را ندارد علاوه بر حمایت دو سوم سهم دولت ،استانداری و دستگاه های حمایتی نظیر كمیته امداد و بهزیستی این سهم را متقبل می شوند
خبرنگار: سید رضا هاشمی كروئی ** انتشار دهنده: محسن حسن نیا
/1899/6990