۸ شهریور ۱۳۹۶، ۱۴:۴۲
کد خبر: 82649639
T T
۰ نفر
فرزندانتان را طراحي كنيد

تهران – ايرنا – روزنامه «واشنگتن پست» در گزارشي ضمن بررسي پيشرفت هاي حوزه ژنتيك انساني مي نويسد. چندان دشوار نيست آينده اي را تصور كنيم كه در آن زنجيره اي از داروخانه هاي بزرگ، بسته هاي تغييرات ژن انساني را براي مهندسي ژنتيكي مي فروشند.

اين گزارش مي افزايد: نشريه «تكنولوژي ريويو» در گزارشِي اعلام كرد كه دانشمندان حوزه فناوري، موفق به توليد اولين جنين انساني با دست كاري ژنتيكي شده اند.
گروهي به رهبري «شوخرات ميتاليپوف» از دانشگاه علوم و بهداشت اورگان، اعلام كرده كه هم در تعداد جنين هاي آزمايش شده و هم در نشان دادن امكان اصلاح موثر و اينِ ژن هاي ناقصي كه بيماري هاي ارثي را موجب مي شوند، نتايج جديدي را به دست آورده است.
«ويوك وادها» گزارشگر روزنامه واشنگتن پست ادامه مي دهد: نتايج اين گروه آمريكايي از دو آزمايش انجام شده توسط محققان چيني - يكي سال گذشته و ديگري در آوريل امسال- مورد استفاده قرار گرفت و بر اين اساس سلول هاي ويرايش شده ژني را به بيماران سرطاني تزريق كردند.
گروه هاي تحقيقاتي از روش هاي ويرايش محتواي ژنوم«كريسپر» (CRISPR) استفاده كردند، يك روش جديدِ ويرايش ژن كه از باكتري مشتق مي شود و دانشمندان را قادر مي ساخت تا «دي ان.ايِ» ارگانيزم هاي زنده را ويرايش كنند.

**دوره ويرايش ژنِ انساني آغاز شده است
گزارش ادامه مي دهد: در كوتاه مدت، دانشمندان در حال طراحي آزمايش هاي باليني هستند تا ژن هاي انساني مرتبط با فيبروز كيستيك(cystic fibrosis ) و ديگر شرايط ارثي كشنده را ويرايش نمايند. اما حاميانِ زيست شناسي مصنوعي در حمايت از مزاياي بلندمدت و بالقوه روش «گريسپر» استدلال هايي دارند.
آنها بر اين باورند كه مي توانند به طور بالقوه ژن ها را اصلاح كرده و ژن هاي جديدي بسازند تا همه بيماري هاي ارثي را درمان كرد. با دست كاري هاي ژني قادر خواهيم بود در برابر حملات بيماري هايي مانند سياه زخم و طاعون مقابله كنيم.
مي توانيم گونه هاي در معرض انقراض همانند ماموت هاي پشمالو را به زندگي بازگردانيم. مي توانيم گياهاني طراحي كنيم كه ارزش غذايي بالاتري دارند و نسبت به گياهان كنوني سرسخت تر و خوشمزه ترند.
گزارش تاكيد مي كند: اما پيشرفت ها در حوزه ويرايش ژني نياز مبرمي را براي چارچوب هاي قانوني و اخلاقي مي طلبد تا ويرايش ژنيِ درون آزمايشگاهي را سازماندهي كند و نگراني هاي رو به رشد پيرامون آينده اي كه در آن كساني كه مي توانند هزينه هاي «كريسپر» را پرداخت كرده و فرزندان بي عيب و نقصي را به دنيا بياورند را كاهش دهند.
نويسنده بر اين باور است كه؛ ما به زودي با تصميم هاي بسيار دشواري پيرامون اينكه چگونه و چه زماني از اين فناوري پيشرفته پزشكي استفاده كنيم، روبرو خواهيم شد. به عنوان نمونه، اگر قرار بود فرزند متولد نشده شما بيماري فرساينده اي داشته باشد كه مي توانستيد با مصرف يك قرص براي ويرايش ژن هايش از آن پيشگيري كنيد، آيا آن قرص را مصرف مي كرديد؟ در مورد افزايش هوش چطور؟ قدرت بيشتر يا قد بلندتر؟خط قرمز شما كجاست؟
پتانسل روش «كريسپر» براي سوء استفاده و با تغيير خصوصيات ارثيِ انساني، برخي از محققان حوزه ژنتيك را بر آن داشته تا خواستار موانعي جهاني بر سر استفاده از روش هايي براي ويرايش ژن هاي انساني شوند. چنين استفاده اي در 29 كشور يك تخلف جنايي محسوب مي شود و ايالات متحده استفاده از بودجه فدرال براي اصلاح ژني را منع كرده است.

** فريبندگي «كريسپر»
گزارش تاكيد مي كند: يك گروه مشاور از آكادمي ملي علوم، حمايتِ آكادمي را از استفاده اين روش تازه براي ويرايش ژن هايي از جنين به منظور رفع توالي «دي.ان.اي» اعلام كرده است. بسياري از پزشكان معتقدند كه بيماري هاي ارثي به واسطه از طريق اين توالي ژنتيكي بروز مي كند.
اين توصيه با ملاحظات بي شماري همراه شد و محدود نمودن استفاده از روش«كريسپر» براي حل مشكلات ويژه جنيني را پيشنهاد مي كرد. بطوري كه، اين توصيه به روشني تاييدي بر «كريسپر» به عنوان يك ابزار تحقيقي است كه احتمال مي رود تا تبديل به يك درمان باليني شود؛ مرحله اي كه به نظر مي رسد كه هيچ راه بازگشتي از آن نيست.
نويسنده ادامه مي دهد: تركيبي از قابليت هاي كاربردي، قدرت و هزينه پايينِ «كريسپر» هم جذاب و هم وحشت آور است، با پتانسيلي كه روزي هر كسي را قادر به ويرايش يك موجود زنده با كم ترين هزينه در زير زمين خانه اش مي كند.
بنابراين، در عين حال كه دانشمندان ممكن است از اين روش براي ريشه كن كردن مالاريا با عقيم كردن پشه هايِ حامل آن استفاده كنند، بيوتروريست ها مي توانند از آن براي خلق پاتوژن هاي وحشتناكي استفاده كنند كه مي تواند ده ها ميليون نفر را بكشد.
اكنون كه نفوذ به سرچشمه كدهاي زندگي آسان است و زيست شناسان و جهان پزشكي آماده استقبال از هر چيز ممكني هستند، چطور مي توانيم استفاده مسئولانه از «كريسپر» را تضمين كنيم؟
واشنگتن پست ادامه مي دهد: آيا ما به عصري وارد مي شويم كه در آن، آنهايي كه استطاعت داشتن ژن هاي بهتري را دارند مي توانند زندگي سالم تر و بلندمدت تري نسبت به آنهايي كه توان اينكار را ندارند، داشته باشند؟

**موانع استفاده گسترده از روش كريسپر
گزارش مي افزايد: پرورش دهندگان سگ در جستجوي بهبود نژادهاي رنجور از بيماري هاي فرساينده، به طور جدي به دنبال نفوذ ژني هستند. يكي از كارمندان پيشين ناسا در حوزه زيست شناسيِ مصنوعي بسته هاي كاربردي مهندسي باكترياييِ «كريسپر» را با قيمت 150 دلار از فروشگاه آنلاين خود به فروش مي رساند.
چندان دشوار نيست آينده اي را تصور كنيم كه در آن زنجيره اي از داروخانه هاي بزرگ، بسته هاي «كريسپر» را براي آزمايش هاي خانگي و مهندسي ژنتيكي مي فروشند.
نويسنده تاكيد مي كند: رها نمودن ارگانيزم هاي ويرايش شده ژنتيكي به درون جنگل در چند سال گذشته انتقادهاي علمي و اخلاقي بسياري را بر انگيخته است. به عنوان نمونه، پيامدهاي انتشار پشه هاي فلج ژنتيكي در جنوب ايالات متحده براي كاهش انتقال ويروس هاي گرمسيري، طوفاني از انتقاد را پيرامون تاثير آن بر انسان و محيط زيست موجب شد.
بنابراين، به رغم اينكه چشم انداز اصلاح ژن هاي افراد- علم اصلاح نژادِ مدرن- اختلافي را در جامعه ي علمي دامن زده، اما تحقيقاتي با دقيقا همان هدف(اصلاح ژني) در حال اجرا در سرتاسر دنياست.
روزنامه واشنگتن پست ادامه مي دهد: ما به يك حصار بسته رسيده ايم. انسان ها در نهايت در آستانه پيرايش مسير تكاملي خودشان هستند.
پرسش اين است كه آيا آنها مي توانند از اين ابزار نوظهورِ فوق قدرتمند به شيوه اي مسئولانه استفاده كنند تا هم سياره زمين و هم مردمانش از آن بهره مند شوند يا نه. و يك تصميم گيري بسيار مهم نمي تواند فقط بر عهده پزشكان، كارشناسان، و يا بوروكرات ها گذاشته شود.
گزارش در پايان مي نويسد: خطا در تضمين اينكه هر فردي چطور از اين دستاورد بهره مند خواهد شد، آفرينش يك آدم ژنتيكي از طبقه پايين كه مي بايست تلاش كند تا با فرزندان دستكاري شده ژنتيكيِ افراد ثروتمند رقابت كند را به مخاطره مي اندازد و خطا در نظارت و تعريف اينكه چطور از اين ابزار استفاده كنيم، ممكن است يك فاجعه جهاني را رقم بزند. اين بر عهده همه ماست تا به درستي از آن استفاده كنيم.

انتشار دهنده: سهراب انعامي علمداري
لينك اصلي مقاله:
https://www.washingtonpost.com/news/innovations/wp/2017/07/27/human-editing-has-just-become-possible-are-we-ready-for-the-consequences/?utm_term=.515f8bc1e518&wpisrc=nl_innov&wpmm=1

پژوهشم**1194**2040
۰ نفر