۹ مهر ۱۳۹۶، ۱۷:۵۸
کد خبر: 82682032
T T
۰ نفر
آيين نخل گرداني درشهر جاجرم خراسان شمالي برگزار شد

بجنورد- ايرنا- آيين نخل گرداني در جاجرم در خراسان شمالي كه يكي از آيين هاي ويژه عزاداري در اين شهر براي تكريم امام حسين(ع) است امسال با حضور استاندار و اقشار گوناگون مردم از نقاط مختلف كشور برگزار شد.

به گزارش ايرنا، جمعيت حاضر در برگزاري اين آيين در عاشوراي امسال بحدي بود كه ريش سفيدان از اين همه جمعيت به شگفت آمده بودند.
محقق و پژو هشگر مردم شناسي، هنر و كارشناس علوم قرآني درباره برگزاري اين آيين در شهرستان جاجرم گفت: ايام عزاداري حضرت ابا عبدالله الحسين(ع) دراين شهرستان تاريخي در خطه خراسان شمالي به صورت بسيار ويژه و منحصر به مكان اجرا مي شود و اوج برگزاري اين مراسم در روزعاشورا است.
مهدي ميرابي روز يكشنبه در حاشيه برگزاري اين آيين باشكوه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا با ذكر اينكه بعداز عيدغدير يعني حدود 10 تا 15 روز مانده به ماه محرم حال و هواي شهرستان جاجرم سياه پوش و عزادار مي شود اظهاركرد: مردم اين شهردر جهت آماده كردن حسينيه ها، تكايا، مساجد و اماكن عزاداري با يكديگر مساعدت و همكاري دارند و يك يا دو روز مانده به محرم الحرام، حال و هواي مردم به طور كامل حسيني و محرمي است و مراسم سوگواري براي اباعبدالله الحسين از همان روز اول اين ماه آغاز مي شود.
وي ادامه داد: تا روز هشتم در نوبت هاي مختلف در تمام حسينيه ها و تكايا سخنراني و مداحي و اذكاري در منقبت امام حسين (ع) و ياران باوفاي ايشان اجرا مي شود اما در شب ها تمام حسينيه ها مملو از عاشقان اهل بيت است و برنامه هاي مختلفي مانند زنجير زني، سينه زني و روضه خواني انجام مي شود.
ميرابي با تاكيد براينكه برنامه هاي عزاداري در روز تاسوعا و عاشورا به صورت ويژه برگزار مي شود عنوان كرد: در روز تاسوعا 15 هيات سينه زني و 15 هيات زنجير زني به صورت منظم و با نوبتي كه از سال هاي گذشته براي آنها تعيين شده، از محل مساجد و حسينه هاي خود دسته وار رهسپار حسينه بزرگ جاجرم مي شوند و در آنجا مراسم سوگواري را انجام مي دهند، البته زنجير زنان بعد از سينه زنان وارد حسينه مي شوند.
وي افزود: در شهرستان جاجرم براي نوحه خواندن سه نوع ضرب شامل يك ضرب، سه ضرب و هفت ضرب داريم كه قديمي ترين نوع آن در شهرستان جاجرم نوع هفت ضرب است.
ميرابي گفت: پس از اجراي اين مراسم، در نوبت عصر مراسم تعزيه خواني به مدت سه ساعت اجرا مي شود و بعد از اجراي آن علم هاي چوبي اي را كه پارچه هاي نذري به دور آن پيچيده اند از حسينه هاي خود بيرون آورده و به دور شهرقديم جاجرم مي چرخانند و به سمت حسينيه بزرگ جاجرم مي آورند و بعد مراسم سوگواري با ذكر دعا و مصيبت بر سالار شهيدان و اهل بيت اين امام همام تمام مي شود.
وي اضافه كرد: در روز عاشورا علاوه بر برنامه هايي كه در روز تاسوعا انجام شد، برنامه اي با عنوان 'مظلوم حسينم ' نيز در اين روز برگزار مي شود و پس از اتمام زنجير زني، مصيبتي بر اهل بيت خوانده مي شود و سپس آيين نخل گرداني را شروع مي كنند.
ميرابي اظهاركرد: آيين نخل گرداني در دو نوبت صبح و عصر برگزار مي شود، در نوبت صبح اجراي اين آيين مربوط به جنگ است و با نيزه، خيمه ها و زنجير دور حسينيه بزرگ جاجرمي ها مي چرخند.
وي توضيح داد: در نوبت عصر، مجدد مراسم تعزيه خواني برگزار مي شود و پس از آن دوباره نخل ها را برمي دارند كه اين قسمت مربوط به بعداز جنگ است يعني با نيزه هاي شكسته و خون آلود به نوعي حادثه عاشورا را بعدازجنگ تداعي مي كنند.
ميرابي با بيان اينكه مراسم نخل گرداني در نقاط ديگر كشور هم انجام مي شوداضافه كرد: برگزاري اين آيين در شهر تاريخي جاجرم نيز داراي پيشينه ديرين است و به روايتي قدمت 250 تا 300 ساله دارد.
وي گفت: نخل به معني 'درخت' است اما در اينجا به معني خيمه هاي حسين بن علي(ع) و به معناي تابوت هم عنوان شده است.
ميرابي افزود: اين نخل ها مربوط به هيات هاي بزرگ در گذشته بوده و اكنون مردمي شده است و آنها اين نخل ها را با جسباندن عكس شهداء، نصب آينه و سياه پوش كردن، تزئين مي كنند.
وي همچنين بيان كرد: در سمت چپ و راست هر نخل، شمشير كوچك نصب كرده اند كه مردم در روز عاشورا به سر اين شمشير ها جهت تبرك ميوه مي زنند.
ميرابي با عنوان اينكه 2 نخل بزرگ و يك گهواره علي اصغر در شهرستان جاجرم وجود دارد اظهاركرد: هر دوي اين نخل ها چوبي بودند اما حدود 20 سالي است كه به علت فرسودگي يكي از آنها به شكل آهني ساخته شده است.
محقق و پژو هشگر مردم شناسي، هنر و كارشناس علوم قرآني اضافه كرد: افرادي كه اين نخل را برمي دارند، افرادي مشخص و سند دار هستند يعني از دوران گذشته كه اجدادشان اين نخل را بر مي داشتند به شكل موروثي و نسل به نسل ادامه پيدا كرده است.
وي با اشاره به وزن سنگين اين نخل ها گفت: حدود 10 تا 15 نفر از افراد مشخص شده اين نخل را برمي دارند اما با افرادي كه براي تبرك در بلند كردن اين نخل ها به آنها كمك مي كنند تعدادشان به بيش از 50 نفر مي رسد.
ميرابي در پايان بيان كرد: پس از پايان آيين نخل گرداني، مراسم شام غريبان هم در مصلي شهرستان جاجرم برگزار مي شود.
شهرستان 36 هزار نفر جاجرم در 150 كيلومتري بجنورد و در مسير ارتباطي استان هاي شمالي به استان سمنان واقع شده است.
ع/ 6042 انتشاردهنده: سيدحسين قدسي