دراين مطلب آمده است: مردم كلان شهر زاهدان كه به دليل نبود گاز شهري مجبور به حمل سيلندرهاي بزرگ و كوچك گاز مايع بودند، هميشه از اين موضوع شكايت داشتند و طي ساليان متمادي به ويژه در فصولي كه با كمبود گاز مايع روبه رو مي شدند بيش از پيش متقاضي انتقال گاز طبيعي به اين شهر بودند تا اين كه بالاخره به آرزوي ديرينه خود رسيدند و اواخر سال گذشته طرح بزرگ گازرساني با حضور رئيس جمهور در مركز پهناورترين استان كشور افتتاح شد. طرحي كه عمليات اجرايي آن در خيابان ها و محله هاي مختلف زاهدان حدود دو ماه بعد از رسيدن گاز آغاز شد و روند خوبي را طي مي كند اما با وجود اين، بسياري از مردم زاهدان هنوز هم با مشكلاتي مواجه هستند معضلاتي كه به گفته مسئولان شركت گاز استان سبب شده است تا استقبال آن ها براي دريافت اشتراك گاز به خوبي روند توسعه گازرساني در شهر پيش نرود. به همين منظور با شهروندان زاهداني در اين باره گفت و گويي انجام شد كه در اين ميان مشكل بيشتر آن ها هزينه هاي بالاي گازكشي بود.
دغدغه هاي مردم
يكي از اهالي منطقه زيباشهر مي گويد: چند ماهي است كه علمك گاز در منزل ما نصب شده است اما به دليل بالا بودن هزينه هاي گازكشي و اين كه در جريان هزينه هاي مصرف گاز نيستم منتظرم تا همسايه ها گازكشي منزلشان را انجام دهند و هزينه قبض گاز را از آنان سوال كنم. «سعيدي» ادامه مي دهد: تا آن زمان، از گاز مايع كه لوله كشي آن را از سال ها قبل انجام داده ام استفاده مي كنم، از طرفي هنوز سهميه نفت سفيد دارم و تا زماني كه اشتراك گاز دريافت نكنم از آن بهره مند هستم. يكي ديگر از شهروندان مي گويد: تعدادي از همسايه هايمان گازكشي منزلشان را انجام دادند ولي به دليل سخت گيري ناظران براي نصب دودكش و همچنين اجباري بودن تعويض لوله هاي گاز مايع، مجبور به پرداخت هزينه هاي هنگفتي شدند كه تامين آن براي ما سخت است. «رضايي» مي افزايد: تعويض لوله كشي منازل و نصب دودكش هاي جديد علاوه بر تحميل هزينه، خرابي هاي زيادي به همراه دارد و لوازم خانه بايد جابه جا شود كه معضلي سخت تر از اسباب كشي است. يكي ديگر از شهروندان در اين باره اظهار مي كند: دغدغه اصلي بيشتر مردم براي دريافت اشتراك گاز هزينه هاي بالاي لوله كشي است كاش مسئولان در اين زمينه تدبيري بينديشند تا ارزان تر يا با ارائه تسهيلات از نعمت گاز در منزل برخوردار شويم.
كاهش 30 درصدي نرخ نظارت
اما مديرعامل شركت گاز استان در اين باره مي گويد: در زمينه درخواست مردم براي اشتراك گاز با وضعيت بهتري نسبت به گذشته مواجه هستيم اما هنوز در شرايط مطلوبي قرار نگرفتيم. از ارديبهشت ماه كه پروژه گازكشي شهري در زاهدان آغاز به كار كرد، 3 هزار و600 علمك نصب شده است كه قابليت اشتراك پذيري 8 هزار مشترك را دارد اما فقط هزار و600 مشترك براي نصب انشعاب گاز پرونده تشكيل داده اند.البته با سرد شدن هوا انتظار مي رود كه در ماه هاي آينده مراجعه ها بيشتر شود. «محمدحسن طهراني» مي افزايد: با تغيير دماي هوا روند استقبال مردم در اين زمينه بهتر شده، اما هنوز هم سرعت آن پايين است، چرا كه انتظار ما مراجعه 12 هزار مشترك با نصب 10 هزار علمك براي امسال بود كه براي تامين اين تعداد علمك مشكلي وجود ندارد اما شرايط درخواست اشتراك مناسب نيست. وي تصريح مي كند: در اين باره آسيب شناسي انجام شده است كه گرماي هوا و آشنا نبودن مردم با اين طرح از دلايل استقابل كمرنگ مردم بود به همين دليل كار تبليغات را آغاز كرديم و بروشورهاي آموزشي در نماز عيد قربان و همچنين نماز جمعه توزيع شد تا مردم با گازرساني به استان و نحوه اشتراك پذيري آشنا شوند. به گفته وي از آن جايي كه لوله كشي داخلي منازل بر عهده سازمان صنعت، معدن و تجارت و نظارت آن با سازمان نظام مهندسي است با اين مجموعه ها جلساتي برگزار شد و نرخ نظارت داخلي 30 درصد كاهش پيدا كرد كه در كاهش هزينه ها تأثيرگذار است. با مجريان نيز براي كاهش نرخ هاي لوله كشي مذاكراتي داشتيم تا بتوان در اين بخش هم به مردم كمك كرد. وي اضافه مي كند: بر اساس مبحث 17 گاز طبيعي در گازكشي منازل بايد به تأمين دودكش و هواي تازه توجه شود، ناظران هم در اين باره سخت گيري مي كنند زيرا اين موضوع ماهيت كار بوده و ايمني مردم مطرح است بنابراين دودكش حتي در خانه هايي كه پكيج دارند بايد با قطر 15 سانتي متر نصب شود، البته اين كار سبب تخريب در منازل مي شود و در خانه هاي آپارتماني به ويژه طبقاتي هزينه هايي را براي صاحبان آن به همراه دارد، عده اي از مردم هم مستأجر هستند و تا زماني كه مالك براي گازكشي اقدام نكند اجاره نشين ها نمي توانند كاري انجام دهند، مالكان هم به دليل اين كه هزينه چند واحد براي آن ها زياد است اقدامي انجام نمي دهند. وي ادامه مي دهد: پيگير گفت و گو با سازمان هاي نظام مهندسي و صنعت، معدن و تجارت هستيم تا راهكارهاي تسهيلاتي براي بانك ها ايجاد كنيم كه البته اين مجموعه ها هم در اين زمينه پاي كار آمده اند اما اين اقدام ها زمان بر است. وي درباره هزينه هاي گاز كشي منازل اظهار مي كند: بر اساس برآورد هزينه اي كه انجام شده است براي لوله كشي يك منزل 100 تا 140 متر حدود 850 تا يك ميليون و 200 هزار تومان هزينه صرف مي شود اما مشكل اصلي مردم تخريب منازل و تأمين دودكش و هواي تازه است به ويژه در ساختمان هاي چند طبقه، از بالا تا پايين بايد دودكش مجزا نصب شود و لوله هاي دودكش از پايين ترين طبقه بايد تا بالاي پشت بام برود.
نفت منطقه زيباشهر قطع مي شود
طهراني با بيان اين كه در هر منطقه اي كه حدود 50 درصد علمك زني انجام شود با شركت توزيع فراورده هاي نفتي مكاتباتي خواهيم داشت تا سوخت مايع آن منطقه قطع شود مي گويد: از آنجايي كه علمك زني زيباشهر به مرحله صد درصد نزديك شده است با شركت پخش فرآورده هاي نفتي هم مكاتبه اي داشتيم تا نفت و سوخت مايع اين منطقه قطع شود تا به واسطه آن مردم براي دريافت اشتراك گاز بيشتر راغب شوند زيرا هزينه هنگفتي براي گازرساني صرف شده است، اين موضوع مي تواند كمك كند كه مردم دريافت اشتراك گاز را در اولويت برنامه هاي خود قرار دهند. وي مي افزايد: براي سهولت گازرساني ظرفيت هاي لازم از جمله تجهيزات براي سه هزار مشترك در زاهدان مهياست و هيچ مشكلي در زمينه تأمين تجهيزات وجود ندارد، خريدها هم انجام شده است. ولي بيشترين مشكل مربوط به داخل منازل از لحاظ لوله كشي، تأمين هوا و دودكش هاست. در هر صورت به اجبار مردم بايد اين موضوع را رعايت كنند چون ايمني خود آن ها مطرح است. وي ادامه مي دهد: براي ادامه شبكه گازرساني در زاهدان اقدام هاي خوبي انجام شده است و دو پيمانكار با پيشرفت خوبي در حال فعاليت هستند كه مي توان آن را در شهر مشاهده كرد. از ارديبهشت ماه 110 كيلومتر شبكه گازرساني انجام شده است در حالي كه عمليات 140 كيلومتر شبكه قديم در حدود 4 سال به طول انجاميد. با دو پيمانكار ديگر هم آذر ماه براي ادامه شبكه پيمان سپاري مي كنيم تا در مناطق شرقي زاهدان فعاليت خود را آغاز كنند. به گفته وي برنامه سوم نيز سه ماهه است و در 400 كيلومتر انجام مي شود. در سه ماهه چهارم هم دو پيمانكار ديگر انتخاب مي شوند كه فعاليتشان را از اول فروردين 97 آغاز مي كنند. وي با بيان اين كه دولت اعتباراتي را به اين طرح تخصيص داده است و نسبت به روند پيشرفت پروژه ها مشكل اعتباري وجود ندارد اظهار مي كند: براي ادامه طرح گازرساني به سراغ مصرف كننده هاي عمده هم رفتيم. در اين راستا مذاكره هايي با دانشگاه ها شده و كمك مي كنيم تا گازرساني قسمت داخلي دانشگاه سيستان و بلوچستان انجام شود. براي بيمارستان هاي تأمين اجتماعي و حضرت علي بن ابيطالب(ع) هم مذاكراتي انجام شد و به زودي قراردادهايي منعقد مي شود.
خطر بخاري براي دانش آموزان
مديرعامل شركت گاز استان، مي گويد: از آنجايي كه موضوع مدارس اهميت زيادي دارد براي گازرساني اين مكان ها در شوراي عالي آموزش و پرورش حضور پيدا كرديم و با توجه به اين كه حدود70 درصد مدارس شهرها به ويژه زاهدان غير انتفاعي است و منازل مسكوني بزرگ به عنوان مدرسه استفاده مي شود و از لحاظ استاندارد كاربري آموزشي ندارد در اين باره تذكر داديم و از مسئولان خواسته ايم كه مدارس بر اساس استانداردهاي اماكن عمومي از گاز طبيعي استفاده كنند. وي تصريح مي كند: استاندارد اماكن عمومي اين است كه از سيستم مركزي استفاده كنند نه بخاري، چرا كه بخاري براي دانش آموزان فوق العاده خطرناك است. پيشنهاد ما اين است مدارس از سيستم حرارت مركزي با پكيج استفاده كنند زيرا ايمن ترين راه براي آن هاست كه موضوع در شوراي عالي آموزش و پرورش مطرح و بر توجه به آن تاكيد شد. وي ادامه مي دهد: آموزش را در مدارس مناطقي كه گازرساني انجام شده است آغاز كرديم در اين راستا درباره نحوه استفاده از گاز طبيعي، راهكارهاي ايمني و مقررات ايمني استفاده از گاز طبيعي اطلاع رساني انجام مي شود زيرا اگر به اين موضوع توجه نشود فرزندان ما با خطر مواجه مي شوند.
8006**6081**دريافت كننده: نرگس تيموري**انتشار دهنده: حيدر سراياني
روزنامه سيستان و بلوچستان ضميمه روزنامه خراسان روز چهارشنبه/12 مهر 96 مطلبي با عنوان «علمك هاي گاز منتظر مردم» منتشر كرده است.