سابقه كشت درخت خرما در ايران از گذشته معمول بود و قدمت نخل و نخلكاري در بافق به سابقه خود شهر مي رسد و تنها محصول مهم اين شهر است.
تكثير اين درخت بوسيله هسته خرما يا توسط جابجا كردن پاجوشها (جوانه هاي خرما) صورت مي گيرد.
به گفته مدير جهاد كشاورزي بافق طرح اصلاح نخيلات در بافق از سال 1375 در اين شهرستان آغاز شد و اين آغاز يك حركت نوين در راستاي تغيير خرماي بومي كم مرغوب به محصول با كيفيت بازار پسند بود.
حميد عسكري باقر آبادي روز پنجشنبه در گفت و گو با ايرنا افزود: امسال بيش از هفت هزار تن خرما از نخلستانهاي بافق برداشت شد كه نيمي از خرماي توليدي از ارقام كبكاب، زاهدي و پيارم بود كه پا جوش آنها در قالب طرح اصلاح نژاد خرما از منطقه برازجان بوشهر به اين شهرستان منتقل و جايگزين نخل هاي بومي شده است.
وي اظهار كرد: محصول خرماي بافق هم اكنون بازار فروش را در كشور پيدا كرده و با فرآوري آن اين محصول داراي ارزش افزوده شده است و براي جوانان شغل ايجاد كرد.
عسكري بيان كرد: نخل علاوه بر توليد محصول خرما، الياف و برگهايي دارد كه از آن در صنايع دستي حصيري مانند پادري، بادبزن، جارو،ريسمان، كلاه حصيري، بوريا و ساير محصولات از اين قبيل بدست مي آيد كه برخي از آنها بازار جهاني دارد.
رئيس ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي بافق هم در گفت و گو با ايرنا،از مقدمات ثبت ملي باد بزن اسمي اين شهرستان خبر داد و گفت: روند مستند سازي براي ثبت اين محصول در حال انجام است.
ليلي رنجبر به انواع بادبزن ها در اين شهرستان اشاره كرد و گفت: 12 نوع بادبزن در اين شهرستان توسط هنرمندان صنايع دستي بافته مي شود كه بادبزن اسمي،كبابي،گنبدي،تبري و دسته دار برخي از اين بادبزن هاست.
وي افزود:محصولات به دست آمده از مغ خرما بيش از 60نوع است و محصولات بع دست آمده از الياف سيسي اين درخت در اشيايي مانند ريسمان و طناب به كار مي رود.
رنجبر تعداد هنرمندان سازمان يافته در زمينه حصير بافي شهرستان بافق را 40نفر عنوان و خاطر نشان كرد:تعداد هنرمندان غير سازمان يافته در اين زمينه،100نفر هستند.
يك نخلكار بافقي با بيان اينكه درخت خرما نزد مردمان اين ديار از ديرباز تا كنون حرمت و معنويت خاصي داشته است و شباهت هايي با انسان دارد گفت: واحد شمارش نخل همانند انسان ' نفر ' و داراي دل يا همان قلب است و هنگامي كه از دوره بار دهي آن بگذرد آنرا مي كشنند تا به دل آن دست پيدا كنند.
كاظم رنجبر افزود: دل خرما كه در برازجان به آن پنير هم مي گويند براي امراضي چون بيماري قند، نا باروري و لاغري مفرط بسيار مفيد است.
وي افزود: در روزگار قديم هرگاه مهمان عزيزي براي بافقي ها مي آمد به احترام او و خانواده اش يك نخل را قرباني مي كردند و از دل آن مي خوردند.
رنجبر خاطر نشان كرد: اين رسم هم اينك در برخي از روستاهاي اطراف بافق پا برجاست.
دو هزار و 500 هكتار از اراضي زراعي شهرستان بافق زير كشت درخت خرما قرار دارد و بيش از دو هزار و 200 نفر بهره بردار در حوزه پرورش نخل و توليد خرما در اين شهرستان فعاليت مي كنند.
برداشت خرما در شهرستان بافق همه ساله از اوايل شهريور آغاز تا اواخر مهرماه ادامه دارد.
بافق مهمترين شهرستان خرما خيز استان يزد است و اردكان در جايگاه دوم قرار دارد.
مركز شهرستان 50 هزار نفري بافق در فاصله 110 كيلومتري جنوب شرق يزد واقع شده است.
7543*2047 خبرنگار : اصغرعسكري** انتشار : عباسقلي اشكورجيري
irnayazdd
يزد - ايرنا - نخلستان هاي بافق سمبل سخاوت،بخشندگي و پايداري و در عين خميدگي و ناتواني محصول خود را سخاوتمندانه عرضه مي دارد.