سلطه غرب بر رسانه های استرالیا، منافع مالی اولویت دارد

كوالالامپور-ایرنا-اگرچه استرالیا درشاخص آزادی مطبوعات در گزارش 2017 خبرنگاران بدون مرز رتبه 19 از 180 كشور جهان را گرفته اما اولویت اصلی رسانه های این كشور كه عمدتا در سیطره روپرت مرداك یهودی تبار قرار دارد،كسب منافع مالی است به گونه ای كه رسانه ها و خبرنگاران این كشور در پوشش رخدادهای مرتبط با وضعیت مهاجران غیرقانونی ساكن بازداشتگاههای دورافتاده مانوس و نائورو كاملامحدود شده اند.

همزمان با برگزاری بیست و سومین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاری ها درایران دفتر ایرنا در كوالالامپور نگاهی به وضعیت رسانه ها در منطقه جنوب شرق آسیا دارد كه مطلب حاضر به رسانه های استرالیا اختصاص یافته است:
استرالیا كشوری در كوچكترین قاره جهان 'اقیانوسیه' در وسعتی به مساحت هفت میلیون و686 هزار و 850 متر واقع شده است و از این كشور به عنوان یكی از 6 كشور دارای اقتصاد بزرگ دنیا یاد می شود.
استرالیا در سال 1901 از سلطه بریتانیا خارج و استقلال یافت و پایتخت آن كانبراست كه فرماندار كل در این شهر اسكان دارد و مجلس این كشور هم در این محل قرار گرفته است.
فرماندار كل به صورت تشریفاتی و به نمایندگی ازملكه الیزابت دوم ریاست دولت را در استرالیا بر عهده دارد و در عمل نخست وزیر منتخب در كنار دولت و مجلس اداره استرالیا را در دست دارند.
سیدنی و ملبورن دو شهر بزرگ استرالیا محسوب می شوند. این كشور مرز خاكی با هیچ كشور ندارد و اطراف آن را از شرق، اقیانوس آرام، از جنوب اقیانوس منجمد جنوبی، از غرب اقیانوس هند و از شمال چندین دریا و خلیج دربر گرفته‌است.
** رتبه 19جهانی از لحاظ آزادی مطبوعات اما با هدف حفظ منافع سرمایه داری
براساس آمار انتشار یافته از سوی سازمان گزارشگران بدون مرز ( سازمان غیر انتفاعی بین المللی با هدف دفاع از آزادی مطبوعات و حمایت از خبرنگاران و روزنامه نگاران ) كه سالانه تغییر می كند استرالیا در سال 2016 ، رتبه 25 را در بین 180 كشور جهان از آن خود ساخت كه این رقم در سال 2017 به رتبه 19 ارتقا یافت. جایگاه استرالیا در این جدول بالاتر از انگلیس، فرانسه و آمریكا و پایین تر از نیوزیلند، آلمان، سوییس بود.
** رسانه های گسترده اما متمركز
اگرچه استرالیا دارای رسانه های قوی و عمومی گسترده ای است، اما مالكیت رسانه های چاپی آن عمدتا متمركز است به گونه ای كه دو گروه رسانه ای شامل 'نیوز كورپوریشن' متعلق به روپرت مرداك و فرفكس 85 درصد از فروش روزنامه ها را در اختیار دارند.
كیث روپرت مرداك سرمایه‌دار آمریكایی-استرالیایی كه در زمره 100 نفر نخست ثروتمندان جهان جای دارد و به سلطان رسانه ای غرب شهرت دارد، سهام‌دار اصلی شركت نیوز كورپوریشن است.
وی كه دارای رسانه های بسیاری در پنج قاره جهان است اكثر اقدامات خود را در راستای استفاده از نفوذ سیاسی برای اهداف مالی انجام می دهد و از رسانه‌هایی كه در اختیار دارد، برای پیشبرد برنامه‌های سیاسی كه در نهایت منافع مالی برای وی دارد، استفاده می‌كند. به طور مثال این سرمایه دار كه همواره شعار مبارزه با كمونیسم را سر داده، در اداره موفق «سی‌سی‌تی‌وی»، تلویزیون دولتی چین به این شبكه مشاوره می‌دهد.
مجله اكونومیست نیز در سال 1999، گزارش داد كه شركت نیوزكورپوریشن در 11 سال گذشته بیش از 11.4 میلیارد پوند (20.1 میلیارد دلار) سود كرده در حالیكه هنوز مالیات خود را پرداخت نكرده است.
سردبیران رسانه­ های مرداك همواره با تمام توان رسانه ای خود بیانگر سیاست های غرب در قاره اقیانوسیه و جنوب شرق آسیا بوده اند . رسانه های وابسته این سرمایه دار یهودی در اردوگاه هواداران جنگ آمریكا در حمله به عراق به هدایت جرج بوش رئیس جمهور اسبق آمریكا، و تونی بلر نخست وزیر اسبق انگلستان، بودند.
** پوشش رخدادهای بازداشتگاههای مهاجران غیرقانونی خط قرمز رسانه های استرالیا
اگرچه رسانه ها در استرالیا از آزادی فعالیت زیادی برخوردار هستند اما حمایت از روزنامه نگاران از ایالتی به ایالت دیگر در این كشور متفاوت است.
با این وجود، تمام رسانه های این كشور از پوشش اخبار مربوط به مراكز بازداشت مهاجران غیرقانونی استرالیا در جزیره مانوس (پاپوآ گینه نو ) و نائورو كه جزیره دور افتاده ای در اقیانوس آرام است كاملا محدود شده اند.
این درحالی است كه میزان تنش ها در بازداشتگاه های مهاجران غیر قانونی این كشور، به ویژه مانوس به عنوان بزرگترین بازداشتگاه پناهجویان استرالیا در كشور پاپوا گینه نو، به گونه ای بالا بوده است كه تاكنون بارها آب و برق این بازداشتگاه قطع شده است.
براساس برخی آمارها تعداد زیادی ایرانی در بازداشتگاه نائورو و مانوس در پاپواگینه نو بسر می برند و درخواست آنها برای پناهندگی رد شده است.
در قانون جدید سال 2015 استرالیا برای افراد و خبرنگارانی كه اطلاعات مربوط به شرایط مراكز پناهجویان و یا عملیات سازمان امنیت استرالیا را فاش سازند، مجازات زندان درنظر گرفته شده است.
همچنین قانون 'ارتباطات راه دور' درهای جدیدی را برای نظارت دولت بر فعالیت روزنامه نگاران ایجاد كرده است.
حمله پلیس فدرال به نمایندگان مجلس حزب كارگر در سال 2016 حاكی از آن بود كه مقامات این كشور بیشتر سعی می كنند اخبار را از منابع اصلی برای انتشار كنترل كنند.

** نخستین روزنامه استرالیا متولد 1803
براساس یك گزارش در سال 1803، مردم استرالیا با نخستین روزنامه های تك برگ در كشورشان به نام Sydney Gazette and New South Wales advertiser آشنا شدند.
** قدیمی ترین روزنامه با 179سال سن
اطلاعات موجود در استرالیا نشان میدهد كه Sydney Morning Herald را می توان به عنوان قدیمی ترین روزنامه این كشور نام برد كه از سال 1838 فعالیتش را با نام Sydney Herald آغاز كرده و همچنان به فعالیت خود ادامه می دهد .
** نخستین روزنامه ملی در 126 سال قبل
برابر اسناد موجود در 126 سال قبل نخستین روزنامه ملی در استرالیا با نام Daily commercial News در آوریل 1891 منتشر شد .
** روزنامه ای با زبان آلمانی در 169 سال قبل
مردم استرالیا در 169 سال قبل شاهد انتشار نخستین روزنامه آلمانی زبان در این كشور بودند كه در 1848 در شهر آدلاید به چاپ رسید كه این امر نشات گرفته از شرایط سیاسی جهان در آن زمان بود.
** شمار مطبوعات استرالیا
براساس برآورد موسسه تحقیقاتی اقتصادی روی مورگان در سال 2017 ، در مجموع بیش از 7.8 میلیون استرالیایی روزنامه های چاپی را می خوانند و به رغم افزایش شبكه های مجازی مخاطبان استرالیایی به نسخه های چاپی اهمیت زیادی می دهند .
براساس این بررسی 60 درصد از افراد بالای 14 سال در این كشور به نسخه های چاپی روزنامه های این كشور دسترسی دارند.
براساس آمار، در حال حاضر دو روزنامه ملی به نام های The Australian و The Australian 10 روزنامه ایالتی Financial Review به همراه 35 روزنامه منطقه ای و در حدود 470 روزنامه محلی در این كشور به چاپ می رسند .
علاوه براین وبسایت های مهم خبری از جمله News.com.au و Smh.com.au همراه با وبسایت های خبری ABC و SBS در این كشور فعالیت دارند .

** كاربران رسانه های مجازی ( Social Media )
اكنون در استرالیا بالغ بر 16 میلیون حساب كاربری فعال در فیس بوك دارند كه این رقم بیش از یك درصد از كل جمعیت 1.49 میلیاردی كاربران آن را تشكیل می دهد.
همچنین تا پایان ماه آگوست ( تیر- مرداد 94) 2015 میلادی تعداد 55 هزار حساب كاربری Google Plus ، سه میلیون و 600 هزار عضو شبكه Linkedln ، دو میلیون و 791 هزار و 300 كاربر Twitter و پنج میلیون عضو در شبكه اینستاگرام در استرالیا ثبت شده بود .
بیست و سومین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاری ها از روزجمعه (پنجم آبان) با حضور نمایندگان 940 رسانه در قالب 600 غرفه در محل مصلی امام خمینی (ره) تهران آغاز به كار كرده و تا روز 12 آبان نیز ادامه دارد.
آساق ** گزارش: مریم شفیعی **انتشار: وحیده دینداری